Recensie: “Ervaring niet vereist”

Ervaring niet vereist geeft een kijkje in de verborgen wereld van de tbs-kliniek. Als een schuchtere stagiaire komt Holtes de TBS-Kliniek binnen. Dit had ze niet echt gepland maar was min of meer in de vak gerold. 

boek podium De verborgen wereld van tbs kliniek Ervaring niet vereist

Ze denkt er in het begin maar al te makkelijk over, maar schijn bedriegt. Ze moet rekening houden met alles. Niets is wat het lijkt. Haar patiënten zijn verkrachters, moordenaars, pedofielen enz.

“Ik had nooit gedacht dat een tbs-patiente zich ook opgelaten kon voelen. Een verkrachter die zich schaamde, dat ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Evenmin had ik stilgestaan bij de consequenties van dit soort gesprekken.”

Het boek is onderverdeeld in 12 hoofdstukken:
1. Center parcs
2. Sleutelbos
3. Omgekeerde wereld
4. Voor elk wat wils
5. De eerste indruk
6. Matras
7. Het nadeel van de twijfel
8. Worstcaseescenario
9. Plakplaatjes
10. Good cop, bad cop
11. Afwijkend gedrag
12. Een box tissues

Holtes neemt je in 221 pagina’s mee naar de duistere wereld van de TBS-Kliniek. Ik vind dit een van de zwaarste boeken die ik ooit heb gelezen allereerst omdat ik hoorde dat de auteur helaas niet meer leeft zelfmoord heeft gepleegd en ten tweede omdat het een kijkje geeft in de verborgen wereld die niet- psychologen/psychiaters niet kennen. Holtes heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl. Vanaf bladzijde 1 werd ik meegezogen in haar boek. Ze wisselt de gedachten perfect af met de dialogen. Er waren mij veel dingen onbekend over deze wereld voordat ik dit boek las. Ik had nooit gedacht dat psychiaters het zo zwaar hadden. Natuurlijk is het niet de aller-makkelijkste baan maar dat het zo zwaar kon vallen had ik nooit gedacht. Ook zie je dat ‘patiënten’ het zwaar hebben. Uit haar boek blijkt dat ze ook niet beter weten. Je merkt algauw dat Holtes zich aan regels dient te houden: kledingstijl aanpassen want ze kan op ieder moment aangevallen worden, gedrag aanpassen enz. Je ziet dat Holtes worstelt enerzijds door de gebrek aan ervaring en anderzijds tegen haar angst, angst om te falen. Soms weet ze niet hoe ze moet handelen binnen bepaalde situaties want een echte protocol kent dit systeem niet.

De cover is erg mysterieus mede door de vrouw wiens gezicht niet te zien is en een man vervaagd te zien op de achtergrond. De titel leent zich uitstekend voor het verhaal en de cover. Een bijzonder vormgeving. Dit boek moet je gelezen hebben. Het wordt afgesloten met een nawoord van Tonie Mudde en een Noot van de uitgever.

“Net als de behandelaars hadden patiënten hun eigen agenda met afspraken. Om acht uur ontbijt, daarna naar het werk- op de hout- of metaalafdeling, in de tuin. Om elf uur koffiepauze. Weer aan het werk,lunch. Een therapietjes tussendoor. Voor het avondeten nog een uurtje fitness. Of nog even blokken voor een tentamen. Of gewoon rondhangen. In de weekenden kwam bezoek: moeder, kinderen of een vroegere buurman. Daarnaast organiseerde de recreatieafdeling zo nu en dan een filmavond of een klaverjastoernooi. En er waren patiënten die meededen aan de lokale voetbalcompetitie, uitsluitend met thuiswedstrijden. De delicten bleven in de psychologengang, waar de psycholoog de dossiers doornam, verslagen schreef en gesprekken met de patiënten voerde. Op de afdeling speelde het delict weliswaar een rol tijdens de groepstherapie, maar wederom in een gepraat over de problemen waar de patiënt mee zat en wat hij nog te leren had. De man die zijn vrouw vermoordde vertelde bijvoorbeeld over zijn huwelijksproblemen, hoe hij zich naar binnen keerde en niet meer om praten. Hij kropte al zijn frustraties op tot hij midden in een ruzie in blinde woede uitbarstte. Ze stonden in de keuken, voor hij het wist had hij het mes te pakken en lag zij, dood, op de grond.”

 De verborgen wereld van tbs kliniek Ervaring niet vereist


Leonie Holtes(1980-2011) studeerde klinische psychologie en volgde een postdoctorale opleiding journalistiek. Ze werkte anderhalf jaar in een tbs-kliniek, waar ze begon als stagiaire en opklom tot forensisch psycholoog met een eigen patiëntenafdeling.

Dit boek is verkrijgbaar bij uitgeverij podium voor €18,50,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.