6 dingen die je absoluut NIET op jouw website wil doen

Je hebt er hard aan gewerkt, of aan laten werken…je nieuwe website. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar weet je zeker of jouw nieuwe website ook écht datgene doet wat jij voor ogen had toen je eraan begon? Hierbij 6 dingen die je absoluut NIET op jouw website wil doen.

 

Een slider in de header van jouw website


Er is niks mis met het gebruik van een mooie slider, maar vaak zien we websites die starten met een grote schreeuwerige slider aan het begin van de website. Het is zelfs een tijd lang dé trend geweest, iets waar ook wij onszelf schuldig aan maakten in die tijd…weliswaar onder druk van klanten die dit graag wilden. Gelukkig weten we nu beter, het is namelijk zonde van de ruimte, zonde van de aandacht en zonde van de extra laadtijd. 3 Redenen dus om het niet meer te doen.

 Beter is het om gewoon één achtergrond-afbeelding te gebruiken waar een heldere call-to-action overheen ligt. Zo wordt er meer nadruk gelegd op het doel van de bezoeker, namelijk de call-to-action. Meer hierover volgt later!

 

Welkom op deze website


Een hardnekkig verschijnsel op internet lijkt het “welkom heten” te zijn, je kent het wel…je komt op een website en de eerste zin is “welkom op onze website”. Het is ook weer zo zonde om dit te doen…het is namelijk 9 van de 10 keer het eerste wat een bezoeker leest en vaak ook het laatste, je hebt namelijk 1 kans om een eerste indruk te maken en dat is veel gevallen al mislukt wanneer je deze openingszin gebruikt.

Wij vragen onze opdrachtgevers om hun activiteiten in 1 zin te omschrijven, in het geval van Siteraket is de eerste zin een vraag, namelijk “Website laten maken?”. Gelijk duidelijk wat wij doen en aanzetten tot actie.

 

Geen call-to-action gebruiken

Eén van de belangrijkste elementen is het gebruik van call-to-action, met andere woorden…zet je bezoekers aan tot actie. Doe je dit niet, dan zul je merken dat de aanvragen drastisch lager zijn! Het kan spannend zijn om zoiets te doen, bovendien kun je het gevoel krijgen dat je “té commercieel” bent als je duidelijk aan je bezoeker om actie vraagt.  Toch moet je proberen om in de schoenen van de bezoeker te staan, bezoekers willen gewezen worden op de mogelijkheden…dat kan overigens heel subtiel en hoeft niet schreeuwerig. Zo haal je op een prettige manier toch het maximale uit je website.

 

Té diep op de inhoud gaan


Het zit in de aard van de meeste ondernemers om gelijk de diepte in te gaan, direct worden alle eigenschappen van het betreffende product, dienst of het bedrijf zelf uit de doeken gedaan. Op deze manier ga je voorbij aan het beantwoorden van de klantbehoefte en zal een bezoeker snel met “de bek vol tanden staan”.

Zonde…want eigenlijk leren we als marketeers dat we onze bezoekers vragen moeten stellen en vervolgens goed moeten luisteren naar de behoefte. Op internet is dat natuurlijk lastig, omdat het een andere manier van verkopen is, dus wat je wilt doen is de plekken waar de bezoeker kan “landen” zoveel mogelijk te focussen op de behoefte.
 Op die manier spreek je voor je gevoel misschien wel té direct jouw gast aan, maar het zou zonde zijn wanneer deze gast direct weg is omdat het verhaal wat je eerst vertelde veel te wollig en te ingezoomd is.

 

Above the fold


Het is een wat verouderde term, maar het wordt nog altijd gebruikt door mensen in de marketing wereld. Het komt eigenlijk uit de tijd dat er nog veel meer brieven werden verstuurd, de meest belangrijke inhoud werd dan “boven de vouw” van de brief geplaatst om op die manier een zo groot mogelijke kans te creëren dat de ontvanger las wat men wilde overbrengen. Maar een webdesigner zal altijd zeggen dat het belangrijk is om direct de belangrijkste call-to-action in beeld zet, dus een knop met “Vraag offerte aan”, “Check beschikbaarheid” of “Download Checklist”. Zo hoeft men niet eens te scrollen en is de kans groot dat een bezoeker al direct doet wat jij graag wilt. Een bezoeker is vaak lui, dus maak hier gebruik van!

 

Mag het wat informeler?


Ok, het hangt van het type website af, maar vraag je eens af hoe jij zelf graag aangesproken wilt worden? Veel websites praten nog in de “U” vorm en schrijven op een zakelijke formele toon. Vergeet niet dat achter grote organisaties ook gewoon mensen zitten en deze mensen vinden het ook prettig om persoonlijk contact te hebben. Dus doorbreek het zakelijke jargon en schrijf je bezoekers aan in “je” en “jij”. Je zult merken dat dit een hele bevrijding kan zijn, het voelt eigentijdser en haalt het stoflaagje van je organisatie af. Als je durft tenminste 😉

6 thoughts on “6 dingen die je absoluut NIET op jouw website wil doen

  1. handige tips weer en ga er maar eens naar kijken alhoewel ik wel vind dat een persoonlijke website gewoon ingericht moet zijn zoals de persoon is en het wil hebben zo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.