Interview met Diana van vrouwuitdekast.nl

Beste lezers, 

Hopelijk gaat alles goed met jullie. Vandaag vond de persconferentie over het coronavirus weer plaats een verlenging tot en met 28 april. Het is toch wel even schrikken van alle toestanden in ons land. Om deze toestanden een beetje te kunnen vergeten hebben we besloten om verschillende beroepen toe te lichten op onze blog door middel van een interview. Vandaag gaan we Diana van vrouwuitdekast.nl interviewen. Lezen jullie mee?

vrouw-uit-de-kast-diana (2)

Kun je iets over je werk vertellen?

Mijn werk als geaardheidscoach voor vrouwen is heel divers. Ik coach vrouwen die twijfelen over hun geaardheid ( ben ik hetero, lesbisch of biseksueel), vrouwen tijdens hun coming out en vrouwen die al uit de kast zijn en merken dat ze steeds tegen hun oude patronen aan blijven lopen. Veel vrouwen denken dat een coming out al hun issues oplost, maar dat is niet altijd zo. Naast het uit de kast komen is het belangrijk om te kijken naar waarom iemand zo lang in de kast heeft gezeten. Door met deze vraagstukken aan de slag te gaan zullen de patronen die in de loop der jaren ontstaan zijn duidelijk worden en kan iemand hieraan werken. Ook komen er vrouwen bij mij met praktische vragen of handvatten rondom lesbisch zijn.
Ik werk vanuit de Vrouw uit de kast methodiek waarbij vrouwen volledig zelf de regie over hun leven terug krijgen. Ze leren zichzelf kennen doordat ze inzichten krijgen in hun gedachten, gevoelens en patronen. Ze leren welke overlevingsstrategieën ze gebruiken en waarom ze deze gebruiken.
Wat ik veel terug krijg van cliënten is dat zij, door deze methodiek, zichzelf terug vinden. En dat de vraag: “val ik nu op mannen of op vrouwen”, niet direct de belangrijkste vraag blijkt te zijn. Maar wel: wie ben ik nu daadwerkelijk, hoe wil ik mijn leven leven en hoe ga ik dat leven? Veel vrouwen leven een leven waarvan ze denken dat ze hier gelukkig van worden, maar wat helemaal niet bij ze past. Door helemaal terug te gaan naar de kern, te begrijpen waarom een vrouw de vrouw geworden is die ze nu is, kun je gaan bouwen naar wie iemand nu echt is.
Naast de coaching geef ik wandelingen en workshop. Ook geef ik lezing rondom coming out, normaliseren van anders zijn en oordelen/veroordelen. Op mijn site www.vrouwuitdekast.nl schrijf ik blogs. Ik heb mijn eigen coming out verhaal opgeschreven in 20 blogs en daarnaast schrijf ik over mijn coachingspraktijk en actuele onderwerpen. Mijn blogs worden ook uitgegeven in de gaykrant.

Hoe kwam je op het idee om dit werk te gaan doen?
Zelf werd ik op mijn 20e voor het eerst verliefd op een vrouw, Anna. Een enorm overweldigend gevoel gaf zij mij. Ik voelde dat ik mij veel meer aangetrokken voelde tot vrouwen maar ik dacht dat ik nooit lesbisch kon zijn. Ik had daarvoor relaties gehad met mannen en geen enorme afkeer van mannen dus ik dacht dat ik dan nooit echte lesbisch kon zijn. In de 12 jaar die daarop volgenden trouwende ik twee keer en kreeg ik twee kinderen. In mijn tweede heterohuwelijk liep ik helemaal vast. Ik werd somber en depressief en zag het leven niet meer zitten. Totdat ik erachter kwam waarom ik zo ongelukkig was, ik ben lesbisch maar leefde in een heterohuwelijk.
Tijdens mijn coming out had ik 2 vrouwen die mij hierin ondersteunde. Ik had inmiddels meer vrouwen zoals ik leren kennen in dezelfde situatie en ik merkte dat deze vrouwen niet allemaal zulke steun hadden. Er bleek geen platform of professionele coach te zijn die zich in deze “problematiek” had gespecialiseerd. Tijdens het schrijven van mijn levensverhaal besloot ik dat ik mij hierin zou gaan specialiseren. Het werd tijd dat coming out voor vrouwen meer op de kaart wordt gezet. Ik volgde aanvullende opleidingen en op deze manier ontstond Vrouw uit de kast. Toen mijn levensverhaal en de Vrouw uit de kast methodiek klaar ben ik begonnen met publiceren en coachen.

Wat is het moeilijkste aan jouw beroep?

Mijn beroep is heel dankbaar om te mogen doen. De vrouwen die bij mij komen lopen allemaal ongeveer tegen dezelfde issues aan. Echter is ieder zijn situatie net weer anders. Er is daardoor geen protocol of standaard stappenplan te volgen. De Vrouw uit de kast methodiek is zo opgebouwd dat de cliënt op haar eigen tempo haar pad bewandeld. Ze beslist zelf de invulling van haar toekomst en maakt zelf haar keuzes. Veel van deze vrouwen hebben zich in het verleden geconfirmeerd aan het normaalbeeld, aan het geen zij dachten dat het hoorde. Daarom is het in mijn werk extra belangrijk dat de coach niet stuurt. Het moet echt de keuze en toekomst zijn van de cliënt zelf. Er zijn geen zaken die ik moeilijk vind aan mijn werk, wel gun ik alle vrouwen een leven wat bij hen past. Soms maken cliënten keuzes die voor anderen moeilijk te begrijpen zijn. Dit levert vaak gevoelens van pijn bij cliënten op. Ik zou deze pijn graag voor ze weg willen nemen. Maar dat kan ik helaas niet. Ook dit is onderdeel van hun proces.

Welke opleidingen heb je gevolgd?

Ik ben van oorsprong hbo-verpleegkundige. Daarnaast heb ik 10 jaar lang gecoacht in een ander vakgebied. Voor mijn huidige werk heb ik de opleiding Acceptenceand Commitment therapie gedaan en geweldloos communiceren. Op dit moment volg ik de opleiding familieopstellingen. Al mijn opleidingen en mijn eigen ervaring als vrouw in de kast hebben bijgedragen aan de methodiek van Vrouw uit de kast.

Je bent zelf verliefd geworden op een vrouw. Hoe reageerden mensen in je omgeving?

Toen ik op mijn 20e voor het eerst verliefd werd op Anna was dit niet openlijk. Ik vertelde toen wel aan familie en een paar vrienden dat ik dacht dat ik biseksueel was. Hier werd niet afwijzend op gereageerd. Wel werd er gezegt dat het misschien een fase zou zijn. Doordat ik daarna mijn eerste man tegen kwam werd aan het onderwerp biseksualiteit geen aandacht meer geschonken en zei ik er zelf ook niets meer over.  Toen ik op mijn 33e verliefd werd op Suus was dit wel openlijk en was ik al uit de kast en voor de tweede keer gescheiden. Op deze verliefdheid werd niet verrast gereageerd. Wel kwam mijn coming out voor velen uit de lucht vallen. Ik heb niet veel nare reacties hierop gehad. We een aantal bekenden die zich afvroegen “hoe dit nu ineens zo kon”.

Wat hoop je te bereiken met je werk?

 Mijn eerste doel is het bespreekbaar maken van het onderwerp. Er is voor vrouwen niet veel informatie te vinden op het gebied van coming out. Voor vrouwen die al wat ouder zijn of uit een hetero relatie komen al helemaal niet. Door meer bekendheid over dit onderwerp hoop ik dat meer vrouwen voor zichzelf durven te kiezen. Wanneer er geen rolmodel is, kan dit ontzettend lastig zijn.
Mijn tweede doel is bijdragen aan het normaliseren van anders zijn. We leven in een heteronormatieve samenleving waarin homoseksualiteit als iets aparts wordt gezien. Mijn wens is dat we naar een normaalbeeld gaan waarin er niet gedacht en gehandeld wordt vanuit het heteronormatieve maar dat we een samenleving creëren waarin iedereen anders is en mag zijn.

Speelde opvoeding een rol met je geaardheid? Vaak zie je dat mensen die streng opgevoed worden extra worstelen met hun geaardheid. Was dat bij jou thuis ook zo? Waren jullie streng gelovig?
Het gezin van herkomst speelt zeker een rol m.b.t. het uitten van je geaardheid. Ik zie in de coaching dat zowel een gelovige opvoeding als een oordelende opvoeding van invloed kunnen zijn op iemand haar coming out. Maar ook wanneer je ouders open minded zijn en geen probleem maken van je geaardheid kan het gevoel van anders zijn een worsteling met zich meebrengen. Wanneer je er achter bent gekomen dat je lesbisch bent dan valt het beeld dat veel vrouwen voor zichzelf hebben, het perfecte plaatje (huisje-boompje-beestje), in duigen. Doordat veel vrouwen uit traditionele gezinnen komen zien ze zichzelf als afwijkend van de norm. Ze hebben niemand waarmee ze zich kunnen spiegelen en geen voorbeelden van hoe het ook kan.
Zelf ben ik niet gelovig opgevoed. Toen ik mijn eerste man leerde kennen maakte ik kennis met het Christelijke geloof. Op dat moment voelde het heel fijn om houvast te krijgen vanuit de kerk. Deze duidelijkheid gaf vorm aan hoe ik mijn leven kon leven. Pas later snapte ik dat ik op dat moment op zoek was naar mijn ware identiteit. Ik heb een fijne tijd gehad in de kerk maar het was voor mij niet de juiste afslag.
 

Je hebt het over identiteit hoe zou je jouw identiteit beschrijven?

In mijn Christelijk periode was ik duidelijk op zoek naar mijn identiteit. Het beeld dat ik in mijn hoofd had over mijn toekomst was settelen met een man, samen trouwen en gelukkig zijn. Ook al wist ik toen al dat ik vrouwen veel aantrekkelijker vond dan mannen. Ik dacht, omdat ik toen ook seks had gehad met mannen, oprecht dat ik dan wel biseksueel moest zijn. was. In mijn gedachten hadden lesbiennes enorme afkeer van mannen en hun geslachtsdeel en dat had ik op dat moment niet. Dat die afkeer 12 jaar later zou komen wist ik toen nog niet.
Mijn geaardheid is lesbisch en dat ben ik altijd al geweest. Alleen wilde ik dit al die jaren zelf niet zien. Doordat ik het niet wilde zien was het er ook niet. Dit maakt de zoektocht naar je ware identiteit soms ook zo lastig.

Hoe help je mensen die worstelen met hun geaardheid?

De vrouwen die bij mij komen begeleid ik in hun proces door middel van coachgesprekken. De gesprekken geven structuur in het proces van de vrouwen en zorgt ervoor dat zij zichzelf echt leren kennen.De coachgesprekken kunnen bij mij op locatie zijn, in de natuur, via de telefoon of via Zoom. Mijn cliënten komen vanuit het hele land en zelfs vanuit België. De meeste vrouwen die van verder weg komen maken gebruik van de telefonische consulten of consulten via Zoom. De vrouwen zijn hier uitsluitend positief over.Ik merk ook dat telefonische consulten erg prettig werken voor vrouwen die zich nog oncomfortabel voelen over het onderwerp. Oog contact kan in deze voor sommige vrouwen nog te confronterend zijn.
Tevens organiseer ik coachwandelingen en workshops. Deze worden in kleine groepjes gegeven. Het voordeel hiervan is dat de vrouwen gelijk met andere vrouwen in contact komen die in dezelfde situatie zitten.

Jij coacht mensen las ik op de site. Wat kunnen mensen verwachten van deze coaching.
Veel vrouwen hopen dat ik ze het antwoord ga gegeven op hun geaardheidsvraagstuk. Ze leren als snel dat zij de enige zijn die hier antwoord op kan geven. Niemand anders kan hen dit antwoord geven. Wat vrouwen wel kunnen verwachten is dat ik samen met ze op zoek ga naar wie zij nu echt zijn. Dat is niet de persoon waar van zij denken dat ze moeten zijn maar de persoon die ze van binnen echt zijn. Clienten kunnen verwachten dat ze hun verhaal op een veilige plek kwijt kunnen, dat ze ondersteund worden in hun proces, er gekeken wordt naar de mechanismen en (overleving)stragieen die er in de loop van de jaren ontstaan zijn en dat zij zichzelf helemaal terug kunnen vinden. Hierdoor kunnen ze bouwen aan een toekomst die echt bij hun past. Uiteraard kunnen cliënten ook terecht met praktische vragen over seksualiteit, flirten, relaties en andere vragen rondom lesbisch zijn.

Heb je nog tips voor mensen die worstelen met hun geaardheid?
Ga vooral praten met iemand hierover. Met iemand die je vertrouwd en zonder oordeel naar je verhaal luistert. Het is belangrijk dat degene die twijfelt over haar geaardheid haar eigen mening gaat vormen en niet de mening over neemt van degene waar ze mee praat. Daarom kan het zinvol zijn om er met een professioneel coach of hulpverlener over te praten. Weet dat je niet alleen bent en zeker niet de enige die worstelt met deze vraagstukken. Ik heb voor vrouwen 7 tips opgesteld voor wanneer zij (ineens) verliefd zijn geworden op een vrouw. Deze zijn hier te downloaden: www.verliefdopeenvrouw.nl

Hoe heet je website?

https://www.vrouwuitdekast.nl hier kun je mijn blogs lezen en meer informatie vinden over coaching. Ook kun je er ervaringen van cliënten lezen. Directe link naar coaching: https://www.vrouwuitdekast.nl/coaching

 

10 thoughts on “Interview met Diana van vrouwuitdekast.nl

  1. geaardheidscoach daar had ik dus nog nooit van gehoord, maar wat een dankbaar wek zal dit zijn. lastig ook maar goed. Alleen al het bespreekbaar maken kan voor veel vrouwen al zo een opluchting zijn en een beetje hulp daarbij is helemaal niet verkeerd.

  2. Wat geweldig dat dit je beroep is. Nog nooit van gehoord, maar denk dat er zeker behoefte aan is. Je geaardheid wordt steeds meer geaccepteerd. In sommige culturen en geloofsovertuigingen is het helaas nog een taboe. Heel mooi beroep heb je om hulp te kunnen bieden en om een luisterend oor te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.