Interview met Frans van Duijn

Debuteerde in 2002 met De perzikman Daarna volgden o.a. Engel, Een dansje bij de hoekvlag, Maniak, Droomdoelpunt en nog vele andere titels. Inmiddels heeft hij 10 boeken op zijn naam staan. Recent verscheen van zijn hand De sprookjes van Hans Christian Andersen bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. We hebben het over Frans van Duijn. Vandaag gaan we hem interviewen. Lezen jullie mee??

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben geboren in  Noordwijk aan Zee en nog altijd beschouw ik mezelf als een kustmens, alhoewel ik al meer dan 20 jaar in Haarlem woon. Ik ben 57 jaar oud, roze en rimpelig, en probeer een levensgenieter te zijn. Tot nu toe lukt dat vrij aardig.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee, eerst wilde ik stratenmaker worden, daarna leeuwentemmer en jongleur. Het werd uiteindelijk journalist en schrijver.

Hoe ben je ontdekt als schrijver?

Op de Mavo vond mijn leraar Nederlands (meester De Jong) mijn opstellen erg goed:  stimulerend! 22 jaar later (1995) wist ik waarachtig een verhaal in een belangrijk literair tijdschrift te krijgen, Maatstaf. Toen is het echt begonnen.

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?

3 misdaadromans, 10 jeugdboeken en 1 biografie over edelsmid en kunstenaar Siem van den Hoonaard (1900-1938). Daarnaast maakte ik 17 boekhertalingen voor zwakke lezers, ook wel laaggeletterden genoemd.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik zit veel achter het beeldscherm en probeer mijn krachten zo goed mogelijk te verdelen, want er zijn vaak meerdere projecten. Ik ben naast schrijver en hertaler namelijk ook puzzelmaker en freelance journalist.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Ja, die versnippering. Ik zou me graag voor langere tijd willen focussen op één boek, maar om den brode ben ik natuurlijk blij met veel klussen.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

Ik ben een stapelaar: Mavo, Havo, Vwo en universiteit (geschiedenis in Leiden).

Hoe heb je je studententijd ervaren?

Ik was een redelijk goede student. In dik vier jaar was ik master of arts. Toch heb ik ook veel gesport (voetbal) en gefeest.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Nee, maar goed schrijven is wel een kunst. En je moet natuurlijk een goed verhaal hebben. Te vaak zie je mensen die prachtig schrijven, maar niks te melden hebben.

Recentelijk hertaalde je enkele Sprookjes van Hans Christian Andersen (1805-1875). Welke heb je gekozen?

Ik koos voor de zes beroemdste: De nieuwe kleren van de keizer, De prinses op de erwt, Het lelijke jonge eendje, Het meisje met de zwavelstokjes, De Chinese nachtegaal en De kleine zeemeermin. Vanaf nu kunnen ook zwakkere lezers deze sublieme sprookjes lezen.

Je bent dus ook hertaler. Kun je uitleggen wat dit is en is dit moeilijk om te doen?

Ik vertel  romans, verhalen of sprookjes in heel eenvoudige bewoordingen na. Dat is best lastig. Je moet je kunnen inleven in zwakkere lezers.

Hoe wordt er gereageerd op dit boek ?’

De eerste reacties zijn positief. Daar ben ik blij mee, want zo krijgt Andersen vast weer nieuwe lezers die bijvoorbeeld van hem kunnen leren hoe je van een lelijk eendje een zwaan wordt!

Hoe lang duurde het om dit boek te bewerken?

Een hertaling kan na drie weken af zijn. Zelf een boek schrijven is natuurlijk heel wat anders. Dan ben je zo een paar jaar bezig.

Heb je vaste schrijfrituelen?

Niet echt. Wel leg ik de eerste versie van een manuscript altijd een poosje weg. Na een paar maanden afstand nemen kijk je er namelijk heel anders naar. Ook heb ik een aantal vaste meelezers die commentaar geven.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

Van mij hoeven ze niets te leren. Ik wil dat ze genieten van mijn verhalen en ze door vertellen.

Ben je nu een nieuw boek aan het schrijven?

Ja, ik schrijf een thriller die zich afspeelt in de verstandelijk gehandicaptensector. Ik ken die sector goed. Ik heb er 7 jaar parttime gewerkt.

Op welke manier promoot je je boek?

Dat laat ik vooral aan mijn uitgevers over, maar ik sta altijd open voor interviews en dergelijke. Dat zie je.

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?

Nee, dat denk ik niet.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar schrijf ik nog altijd verhalen. Ik ben er nu eenmaal aan verslaafd.

Heb je een relatie?

Ik ben dik 20 jaar getrouwd met Charlotte.

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?

Ik ben protestants-christelijk opgevoed. Met de kerk heb ik nooit veel gehad, maar wel met Jezus Christus, mijn inziens een inspirerende, zeer belangrijke figuur.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

‘Liever dier dan mens’ van Pieter van Os.

Welke auteurs bewonder je?

Multatuli en de dichteres Wislawa Szymborska.

Wat zijn je hobby’s?

Voetbal en door de duinen fietsen.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Geduld is belangrijk. Niet te snel iets publiceren, is mijn advies. Laat je schrijfsels gerust een tijdje in de la liggen. Heus, na een poosje zie je scherper wat er goed aan is en wat niet.

3 thoughts on “Interview met Frans van Duijn

  1. Grappig om te lezen dat hij aanvankelijk stratenmaker wilde worden, uiteindelijk geschiedenis heeft gestudeerd en nu schrijver is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.