Interview met Ilse Ruijters

Thrillerschrijfster Ilse Ruijters debuteerde in 2014 met De onderkant van sneeuw. In 2016 verscheen Later als ik dood ben. En in 2019 Meisje van me. Ilse heeft inmiddels 5 boeken op haar naam. Recentelijk verscheen van haar hand de thriller Minnaar. Wij woonden de leuke online boekpresentatie bij en plaatsen vandaag een interview met haar online. Lezen jullie mee??

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Ilse Ruijters, 41 jaar oud en schrijfster. Ik woon met mijn man, dochter en hond in Almere.

 

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ja, al sinds ik een klein meisje was. Ik wilde toen kinderboekenschrijfster worden.

 

Hoe ben je ontdekt als schrijver?

Ik heb het manuscript van De onderkant van sneeuw naar een zelfstandige redacteur gestuurd, omdat ik het wilde laten uitgeven in eigen beheer. Zij zag echter commerciële kansen en heeft mijn verhaal gepitcht bij meerdere uitgeverijen. Een week daarna had ik drie aanbiedingen liggen en nog een jaar debuteerde ik.

 

Hoeveel boeken heb je intotaal geschreven?

5 Boeken in totaal. 4 thrillers: De onderkant van sneeuw, Later als ik dood ben, Meisje van me en Minnaar. En 1 non-fictie: Vruchtbaar, voor stellen bij wie zwanger worden niet meteen lukt.

 

Hoe ziet je werkdag eruit?

Mijn man werkt door de lockdown thuis en we verdelen de dag in blokjes van twee uur. Of je mag werken, of met onze dochter (3) zijn. Als ons kleintje naar de opvang of opa en oma is, schrijf ik de hele dag.

Zijn er punten die je minder leuk vind in dit werk?

Eigenlijk niet.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

Ik heb communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en heb mijn keuzevakken aan de faculteit Nederlands ingevuld.

Hoe heb je je studententijd ervaren?

Ik ben niet zo’n feestbeest. Ik woonde samen met mijn vriendje, studeerde en sprak af met vrienden. Soms gingen we wel stappen, maar stel je niets wilds voor. Ik heb mijn studie dan ook zonder uitloop afgerond.

Feestbeest of studiebol?

Studiebol.

Wat wilde je vroeger worden?

Schrijfster en moeder. Allebei gelukt!

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Ab-so-luut niet. Als je wilt schrijven, doe het dan gewoon. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Je leert vanzelf wat wel en niet werkt.

Recentelijk is Minnaar verschenen. Waar gaat dit boek over?

Het gaat over een gepassioneerde liefdesaffaire die verandert in een levensgevaarlijke nachtmerrie. Nina (40) heeft haar leven helemaal op orde. Haar kinderen zijn het huis uit, ze heeft een goed huwelijk en dito carrière. Maar dan komt ze de drieëntwintigjarige kitesurfer Søren tegen. Ze krijgen een affaire, maar Nina voelt zich steeds schuldiger over het bedrog. Als ze de relatie wil verbreken, blijkt dat haar spannende minnaar zich niet zo makkelijk aan de kant laat zetten.

Waar haalde je de inspiratie vandaan voor dit boek?

Mijn hoofdpersoon Nina en ik zitten in dezelfde fase van ons leven: begin 40. Dan ga je nadenken: ben ik waar ik nu zou willen zijn? Is er meer in het leven? Daarbij is mijn man, net als Søren, een kitesurfer.

Hoe wordt er gereageerd op dit boek?

Tot nu toe is iedereen heel enthousiast. Wat ik het meest hoor, is dat mensen door móéten lezen. Voor ze het doorhebben zijn ze op pagina 100.

Hoe is het schrijfproces je afgegaan?

Ik schreef Minnaar tijdens de lockdown. Ik vond het (en vind het nog steeds) erg gezellig om mijn man en dochter de hele dag om me heen te hebben. Dat had een positieve uitwerking op het schrijven. Ik had echt lol achter mijn computer!

 

Hoe lang duurde het om dit boek te schrijven?

Acht maanden.

Heb je vaste schrijfrituelen?

Nee. Geef mij een laptop en ik begin te typen.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

Ik schrijf mijn boeken niet echt om mensen iets te leren. Ze zijn in eerste instantie ter vermaak. Alleen mijn boek Vruchtbaar is daarin anders. Hierin leer je alles over ivf, icsi, iui en andere vruchtbaarheidstrajecten. Ik interviewde 50 mensen: ervaringsdeskundigen en professionals en vertel hierin mijn eigen ivf-verhaal.

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Ik kan leven van mijn boeken, maar geef ook schrijftrainingen en doe interviews. Op die manier kom ik nog eens iemand anders tegen dan alleen verzonnen personages.

Ben je nu een nieuw boek aan het schrijven? Zo  ja welke?

Ik ben een nieuw verhaal aan het uitdenken.

Op welke manier promoot je je boek?

Onder andere door mensen te vragen een #leesfoto op hun social media-account te plaatsten, of naar mij te sturen. Natuurlijk wanneer ze Minnaar lezen. Verder doe ik vooral veel online, omdat de boekhandels nu dicht zijn.

Denk je dat social media een grote rol heeft bijgedragen aan de verkoop van je boeken?

Dat weet ik wel zeker! Als je op social media ziet dat er een heleboel mensen enthousiast zijn over een boek, denk je toch zelf ook… Die moet ik eens gaan lezen.

Wat doe je over 5 jaar ?

Ik hoop nog steeds hetzelfde als nu. Schrijven. Daar ben ik echt aan verslaafd.

Heb je een relatie? Kinderen?

Ik ben getrouwd met Bas en samen hebben we een dochtertje van 3.

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?

Nee.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Kleed jezelf gelukkig van Manon Meijers.

Welke auteur bewonder je zelf?

Heel veel auteurs. In mijn eigen genre onder andere: Esther Verhoef, Marion Pauw en Sebasian Fitzek. In andere genres bijvoorbeeld: Tjitske Jansen, Carla de Jong, Lize Spit en Esther Gerritsen.

Heeft corona een effect op de verkoop van je boeken?

Ja, helaas wel. Mijn boek is – net zoals alle andere boeken – maar matig ingekocht door de boekhandels als je het vergelijkt met mijn vorige titels. Waarom zouden boekhandels ook inkopen, nu ze geen klanten mogen ontvangen?! Minnaar is nu pas twee weken oud, dus ik weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen, maar ik verwacht fors minder papieren boeken te verkopen. Hopelijk compenseer ik dat met de verkoop van eBooks en luisterboeken.

Wat zijn je hobby’s?

Ik zit op klassiek ballet, wandel graag met de hond en hou van uiteten gaan.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Schrijven is een kwestie van uren maken. Laat je niet ontmoedigen door mensen die zeggen dat je niet zo groots moet dromen, door lezers die een keer minder enthousiast zijn over wat je geschreven hebt, of misschien zelfs een afwijzing van een uitgeverij. En laat je vooral niet op je kop zitten door je innerlijke criticaster! Om goed te worden in het ambacht heb je oefening nodig. Sta jezelf dat toe. Zoek mensen die je vertrouwt in hun eerlijke oordeel over jouw verhalen, kijk welke onderdelen van hun feedback je kunt gebruiken en verbeter jezelf. Schrijf veel, herschrijf nog meer. Je kunt het!

Foto’s door: Monica Alikhah

 

PSSSST kennen jullie haar of haar boeken? Zo ja, welke boeken hebben jullie gelezen of willen jullie lezen??

12 thoughts on “Interview met Ilse Ruijters

  1. ik ken haar en het boek niet maar dat komt ook omdat ik geen boeken lees 😉 heb daar geen geduld voor jammer genoeg. maar vind het interview wel heel leuk om te lezen 😀

  2. Een leuk interview!
    Ik voeg Ilse Ruijters toe aan de lijst met schrijvers waarvan ik graag eens een boek lees.
    Ook nog een complimentje voor je blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.