Recensie: Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog  

Bij Uitgeverij Noordhoff verscheen De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar zijn er 10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland. Vandaag gaan we deze Bosatlas reviewen. Lezen jullie mee??

 

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Met daarbij verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Srebrenica.

Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

De Bosatlas kwam begin dit jaar uit en bereikte al snel de hoogste positie op de non-fictie lijst van De Bestseller 60.

 

Cover:

Voor ons ligt een prachtige bosatlas, met een mooie vormgeving. We zien gebouwen tegenover de gebouwen staan duizenden mensen. De bijenkorf is te zien. Dam is volledig afgebeeld op de cover. De titel  kopt in het zwart en deels in het goud. De onderkop is in het wit. Wauw echt een mooie cover.

Onze mening:

Als je het boek openslaat zie je voedingsmiddelenkaarten. Vijf mensen zijn verantwoordelijk voor deze uitgave: Nationaal comité 4 en 5 mei, Rijksoverheid, 75 jaar vrijheid, Nationale Postcode Loterij en fonds investeert in vrede. Het boek telt  tien hoofdstukken: botsing van ideologieën, oorlog op weegschaal, bezetting einde rechtsstaat, uitsluiting, terreur en genocide en einde van de Tweede Wereldoorlog, herschikking van de wereldkaart, Nederland na 1945, Internationale samenwerking , herdenken en vieren, Vrijheid wereldwijd.

Het boek is erg informatief. Het is geen zware leesvoer, ook al worden er ernstige dingen verteld. De auteurs hebben hun werk erg goed gedaan. Afschuwelijke gebeurtenissen op zo een goede manier navertellen is erg lastig. Niet veel auteurs kunnen dit. Hierdoor is het boek ook erg geschikt voor kinderen. Er waren wat passages in het boek die ons echt raakten. Zoals deze:

“Tussen 1 september 1939 en 15 augustus 1945 is de wereld in de greep van een nietsontziende genocide op enorme schaal. Tussen de 65 en 75 miljoen mensen komen om en nog eens tientallen miljoenen raken gewond of ontheemd. De materiële schade is onmetelijk, het menselijke leed is onvoorstelbaar.”

Zoveel slachtoffers echt verschrikkelijk is dit. Hopelijk maken we dit nooit meer mee. Er wordt over diverse onderwerpen gesproken in het boek ook de vrouwenemancipatie, massamedia, schilderkunst en archituur, communisme en facisme, ontkerkelijking en mystiek. Wij als feministen kenden Aletta Jacobs zeker wel. Dus wij zijn extra geïnteresseerd in haar stuk. Aletta Jacobs pleit al in 1183 voor verkiesrecht, maar pas in 1919 krijgen vrouwen boven de 12 het actief kiesrecht. Wij mogen nu echt blij zijn met deze beslissing.

Diverse thema’s:

Er komen diverse thema’s in de bosatlas voorbij. Vooroorlogs Joods Nederland, vervolging in Europa, Het kattenburgtransport, Slachtoffers en verwoestingen, wederopbouw en economische herstel, strijd om vesting Holland enzovoorts. Zo wordt er ook gesproken over een Hongerwinter in dit boek. Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest. Medio januari 1945 beginnen kinderevacuaties in totaal worden 40.000 kinderen naar Friesland, Overijssel, Groningen en Drenthe geëvacueerd, om te voorkoken dat ze van de honger sterven. Deze passage vonden we ook erg confronterend:

Hoewel Joden een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese cultuur en samenleving, beschouwt Hitler hun aanwezigheid als een groot probleem . Hij ziet maar een oplossing de samenleving ontdoen van alle Joden en hun cultuur. Zodra de nazi’s in 1933 aan de macht zijn gekomen , beginnen ze met stelselmatig inperken van de rechten van Joden. Veel joden proberen te vluchten.

Als gelovigen hier op de redactie vinden we deze passage echt heftig. We hopen dit nooit mee te maken. Het lijkt ons echt verschrikkelijk om dit mee te maken.

Conclusie:

Ondanks de gebeurtenissen en de onderwerpen is dit boek echt een meesterwerk. Het is echt super goed vormgegeven en erg mooi samengesteld. Dit boek is super informatief geschreven. Echt een goed initiatief om dit op basisscholen uit te delen. Deze bosatlas moet iedereen in huis hebben, zodat we de oorlog nooit meer vergeten. Zeker een aanrader voor iedereen. Knap werk deze bosatlas.

Over Noordhoff en De Bosatlas

De Groningse uitgeverij Noordhoff is sinds 1877 uitgever van de overbekende De Grote Bosatlas – 55 edities zijn tot op heden van dit standaardwerk verschenen. Naast schoolatlassen geeft Noordhoff ook atlassen uit voor de consumenten- en de zakelijke markt. Complexe situaties en gebeurtenissen terugbrengen tot de essentie, weergegeven in cartografische verhalen, dat is wat alle Bosatlassen bindt.

 

Verkrijgbaar bij Noordhoff Uitgevers.

#samenwerking

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.