Recensie: Het Rosie Effect

Bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren verscheen het boek Het Rosie Effect van Graeme Simsion hertaald door  Jet Doedel. Het Rosie Effect gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

 

Deel 2:

Dit boek is een opvolger van zijn succesvolle voorganger Het Rosie project. Het boek vertelt het verhaal van de intelligente Don Tillman die getrouwd is met Rosie. Dit boek is los te lezen. Ik heb zelf ook deel 1 niet gelezen. Deel 1 blikt op de zoektocht naar een vrouw. Je mist niets.

 

Over het verhaal:

Het Rosie project daar zien we dat Don en Rosie echt tegenpolen zijn maar wel goed met elkaar overweg. Don is super intelligent. Hij deelt zijn tot to op de minuut in. Verder is hij absoluut niet emotioneel. Hij heet vaste gewoontes. Rosie daarentegen doet alles spontaan en is emotioneel. Deze emoties worden erger als ze zwanger raakt. Don begrijpt helemaal niets van emoties. Als Rosie vertelt dat ze zwanger is reageert Don niet super enthousiast naar het idee van Rosie.

Rosie wil over de zwangerschap praten.
Ze zegt: ‘De baby is nu bijna één centimeter lang.’
‘Feitelijk is het nog geen baby’, zeg ik. ‘Het is een
foetus.’
‘Don, ik wil niet veertig weken lang technisch
commentaar horen. Ik noem hem gewoon baby.
Want hij is een baby in ontwikkeling.’
‘Dan noemen we hem zo: Baby In Ontwikkeling.
Baby Under Development. B.U.D.’
‘Bud? Dat klinkt als een oud mannetje van zeventig.’

 

Hilarisch:

Don is een beetje verslagen door het nieuws en gaat naar zijn beste vriend toe die in een kelder woont. Rosie is bezig met haar proefschrift. Na een tijdje beseft hij dat het zo niet langer gaat en gaat met Rosie mee een traject in om wat meer te leren over de baby. Verder staat ook de politie voor de deur hij heeft een gevecht gehad. Als je een beetje wil lachen moet je dit boek echt lezen. Naast een goed verhaal zijn er scènes waar je echt om moet lachen. Rosie is super grappig. Ze zegt we zijn zwanger en dat vindt Don een beetje raar:

“We zijn zwanger, zegt Rosie. Maar dat kan eigenlijk niet. 1 Alleen vrouwen kunnen zwanger worden. Ik ben geen vrouw. Dus ‘we’ zijn niet zwanger. 2 Rosie slikt de pil. 3 We hebben geen zwangerschap gepland. Je moet eerst over een zwangerschap praten. De voordelen en nadelen afwegen. Een plan van aanpak maken. Dat hebben wij allemaal niet gedaan. Mijn hersens kunnen al deze informatie niet meteen verwerken. Dat betekent in mijn geval: paniek. 10 Om precies te zijn: een enorme, vreselijke aanval van paniek. Zonder iets te zeggen ren ik de deur uit, de lift in. Ik wacht tot de liftdeuren dicht zijn. Dan begin ik te schreeuwen. Ik stamp op de grond. Ik bonk met mijn vuisten op de wanden. Ik vergeet helemaal om op het knopje van de lift te drukken.”

Don probeert weg te lopen van zijn problemen maar ziet algauw in dat dit niet de juiste instelling is nadat Rosie hem erop wijst.

 

“Hoe lang ben je al zwanger?’, vraag ik. ‘Drie weken’, zegt ze. ‘Heb je in die tijd alcohol gedronken?’ ‘Niet veel.’ Kijk, dat gebeurt er dus zonder planning. Niet veel is wel een beetje. ‘En gerookt?’, vraag ik. ‘Of geblowd?’ ‘Nee, Don. Ik heb niet gerookt of geblowd. Je kunt je beter druk maken over cortisol.’ ‘Cortisol? Hoezo?’ ‘Ik word gestrest van jou. Bij stress maakt je lichaam een stofje aan, cortisol. Dat is slecht voor de baby. Bij te veel cortisol kan de baby later depressief worden. Dus je moet onthouden: Rosie mag niet gestrest raken.”

 

 

Makkelijke weglezer:

 

Dit boek is super leuk geschreven. De schrijfstijl was echt bijzonder ( positief). Naast een goed verhaal komen er heel veel grappige stukken voorbij. Verder vind ik dat de auteur de gedachten en de dialogen erg goed heeft uitgewerkt. We hadden eigenlijk verwacht dat een vrouw dit boek had geschreven, mede doordat hij de zwangerschapsgedachten en andere emoties van Rosie goed heeft uitgewerkt. We waren verrast dat het een man was en hij zijn werk ook nog eens goed heeft gedaan. In de huid van een vrouw kruipen lijkt ons wel lastig als man. Het is hem heel goed gelukt. Als lezer is het niet mogelijk om dit boek weg te leggen omdat het boek spannen en goed geschreven is. Het leest als een trein en voor je het weet heb je dit boek binnen no-time verslonden. Wat een makkelijke weglezer. Het boek is speciaal geschreven in makkelijk taal. Iedereen kan dit heel makkelijk weglezen. Wij zijn er zeker van overtuigd dat iedereen dit boek echt leuk zal vinden. Verder is de doelstelling van Eenvoudig communiceren ook om mensen weer aan het lezen te krijgen. Dat lukt ze maar al te goed met zulke goede titels te publiceren. We zijn echt verslaafd aan de boeken van Eenvoudig communiceren. We weten gewoon dat ze iedere keer goede titels op de markt brengen. Wat een leuk boek is het Rosie Effect. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens:

Titel: Het Rosie Effect
Auteur: Graemi Simsion
Hertaler: Jet Doedel
Leesniveau: A2/B1
112 pagina’s
ISBN: 9789086965373

 

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Klik hier om direct te bestellen.

 

#samenwerking

16 thoughts on “Recensie: Het Rosie Effect

  1. Eenvoudig communiceren klinkt zo eenvoudig, maar is zo moeilijk. het Rosie-effect heb ik tijdje terug gelezen, dat boek beviel me wel, wie weet deze dan ook.

  2. Dit lijkt mij een fantastisch leuk boek! Goede recensie en leuke stukjes heb je eruit gehaald. Het is bij mij alweer een tijdje terug – 9 jaar om precies te zijn – dat ik zwanger was maar ik had het erg leuk gevonden om het destijds te lezen. Aan de andere kant is het nu ook nog superleuk, hahaha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.