Recensie: Op de vlucht voor apartheid

Bij Uitgeverij Conserve verscheen het boek op de vlucht voor apartheid geschreven door Dumani Mandela. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee?

 

Cover:

We zien een mysterieuze zwarte cover op de voorgrond zien we een schattige jongentje met een koffer in zijn handen. Zowel de titel als de naam van de auteur en de uitgeverij kopt in het wit.

 

Over het boek:

Op de vlucht voor apartheid is een roman over hoofdpersoon Sandile en zijn familie die tijdens de noodtoestand van 1985 op het hoogte punt van de apartheid gedwongen worden Zuid-Afrika te ontvluchten. Het verhaal gaat over hun emotionele en  spirituele aanpassing aan een vreemd land (Zweden) en over hun poging om er een nieuw leven op te bouwen. In Zweden vinden Sandile en zijn familie een Afrikaanse gemeenschap die hen helpt te integreren in een vreemde cultuur. Via Kenia keren ze terug naar het continent van Afrika, niet alleen in een zoektocht naar hun bestemming, maar ook om de band met hun geboortegrond te versterken.

Op de vlucht voor apartheid is tevens een liefdesverhaal over Sandile en zijn visie op de liefde die hij ervaart ondanks de beproevingen van zijn psychische ziekte. Het is een spirituele reis die hem leert verandering en pijn te accepteren en te begrijpen hoe hij verbonden is met aspecten van zijn Afrikaanse verleden.

Onze mening:

De kleinzoon van Nelson Mandela schreef dit boek. Sandeli is verliefd op Anelisa. Moest van de docent koeienmest meenemen heeft hij niet gevonden. De docent vindt dat hij klappen verdient. Dan stelt ze de vraag aan de leerlingen wat er met hem moet gebeuren. Iedereen wil natuurlijk dat het beste jongetje van de klas klappen krijgt en behalve Anelisa. Ze begint te vloeken. Dat is helemaal uit den boze. De docent wordt nog bozer. Het is 1985  en in Noord Afrika is er een noodtoestand uitgeroepen. Sandile moet naar Amerika. Hij wil niet naar Amerika maar trouwen met Anelisa. Hij dacht eerst een training te krijgen in de bergen zodat hij zo een man kon worden en trouwen  met haar. Hij moet afscheid nemen van Anelisa.

“Anelisa, ik moet vertrekken naar Amerika om daar met mijn familie te gaan wonen. Ik beloof je dat ik voor jou terug zal komen wanneer ik een man ben.´Door de ongeduldige uitrdukking op het gezicht van meneer Dabula wist Anelisa dat ze Sanile de komende jaren niet meer zou zien. Ze omhelse hem met al haar kracht en liet niet meer los. Ze wist echter niet waar Amerika precies lag.”

Het boek leest als een trein. Vanaf de eerste paar bladzijdes wordt het duidelijk dat Dumani erg goed kan schrijven. Het boek is een roman, maar het is geen typische roman (positief). Het is meer dan dat. De meeste romans beginnen vaak alleen maar over de liefde eind goed al goed. Wij zijn niet zo dol op dat soort verhalen. Er mag ook iets mis gaan in het verhaal. De hoofdpersoon moet tegenslagen meemaken. Dat maakt een verhaal uniek. Dat soort verhalen zie je niet vaak. Daarom lezen we niet vaak romans. Ze lijken vaak teveel op elkaar. Deze roman is anders en blikt op diverse aspecten van het leven. Dumani beschikt over een vlotte pen. Als je eenmaal begint aan het boek kun je hem niet meer wegleggen. Wat een makkelijke weglezer.

Het lijkt ons verschrikkelijk om zoiets mee te maken. We kunnen ons niet erbij voorstellen dat je zomaar je eigen land achter moet laten om ergens anders een bestaan op te bouwen. Maar als mens begrijp je zeker wel dat het hartverscheurend kan zijn. Stel je moet je eigen huis voorgoed verlaten dat lijkt ons wel heftig.  We hebben wel veel vrienden die zoiets hebben meegemaakt. Eigen land, familie en vrienden achterlaten en op de vlucht gaan. Het lijkt ons echt geen fijn gevoel. Dumani beschrijft het verhaal echt mooi. Het is geen zwaar onderwerp. Het boek is erg toegankelijk en absoluut niet zwaar geschreven. Voor je het beseft heb je dit 174 pagina´s tellend boek binnen no-time verslonden. Dit boek is een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

Over de auteur:

Dumani Mandela (Cofimvaba, provincie Oost-Kaap, Zuid-Afrika, 1976) is de kleinzoon van Nelson Mandela uit diens eerste huwelijk met Evelyn Mase. Hij studeerde politieke wetenschappen en internationale betrekking aan Wits University in Johannesburg. Hij werkte bij adviesbureau Nextwork Consulting en verzekeringsmaatschappij Skandia in Zweden alvorens in dienst te treden bij Wictra Holdings, de investeringsmaatschappij van zijn familie, waar hij werkt als hoofdcoördinator en projectmanager. Dumani Mandela schreef samen met Warren Goldstein African Soul Talk – When Politics is Not Enough en deed research voor het boek Lekgotla: The Art of Leadership Through Dialogue van Willem de Liefde. Hij is ook de auteur van Rain on a Sunny Day.

Op 31 oktober 2018 vond in het Zuid-Afrikahuis in Amsterdam de wereldpremière plaats van de roman Op de vlucht voor apartheid van Dumani Mandela, kleinzoon van Nelson Mandela uit diens eerste huwelijk met Evelyn Mase. Het eerste exemplaar van het boek ontving Jansje de Liefde, omdat zij het contact legde met Dumani Mandela, met wie Conserve-uitgever Kees de Bakker dagelijks vier keer mailt sinds anderhalf jaar.

Overige gegevens van het boek: 

ISBN 978 90 5429 489 4

prijs € 17,95

Dit boek is verkrijgbaar bij klik op de banner om te bestellen: 

 

 



Verkrijgbaar via Bruna, Bol.com, het Centraal Boekhuis en www.conserve.nl prijs 17,95

Ook verkrijgbaar op e-book ISBN 978 90 5429 494 8, prijs 7,99

#samenwerking 

9 thoughts on “Recensie: Op de vlucht voor apartheid

  1. Ik heb ooit een verslag geschreven over de rol van Nelson Mandela, dus dit boek van zijn kleinzoon spreekt me dan ook enorm aan! Ik ga hem direct even bestellen bij bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.