Recensie: Zwemmen tegen de stroom in

Ruth Kanter schreef het boek Zwemmen tegen de stroom in dat bij Uitgeverij Aspekt verscheen. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee??

Cover:

Op de cover zien we een dame met een hoofddoek met een stift in haar handen. Ze kijkt niet al te blij maar alsnog straalt ze rust uit. De cover is echt prachtig en past goed bij het boek en de inhoud ervan.

Over het boek:

Afghaans-Nederlandse vrouwen vertellen over hun familie achtergrond, hun onderwijs in de sociaal-politieke context van Afghanistan en over hun leven in Nederland na hun vlucht voor de Taliban. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kregen zij tijdens het communistische bewind in Afghanistan, de kans om in Rusland te gaan studeren.
Najwa:`Ik ben naar het Westen gevlucht om vrijheid te voelen, maar ik ben een gevangene van eenzaamheid geworden’.
Zohra: ‘Als klein kind was het mijn droom om een goede advocaat te worden. Ik heb als kind mijn vader altijd zien schrijven’.
Nadia: `Velen denken dat Afghaanse vrouwen dom zijn, zij zien niet dat er veel geleerde vrouwen achter de burka’s schuilgaan’.
Aan de meisjes die nu in Kabul studeren geven ze de boodschap:
Farhat: ‘Geloof in jezelf, ontwikkel jezelf en geef niet te snel op. De rijkdom van je studie kan je nooit afgenomen worden en je kunt er altijd trots op zijn en erop vertrouwen, waar je ook leeft; wees tevreden met de veranderingen ook al zijn ze maar klein’.
Zohra:`Ik heb respect voor jullie ondanks alle moeilijkheden die jullie ervaren. ZET DOOR!’.
Sehar: ‘Geef nooit op ook al zijn de omstandigheden niet goed, want onderwijs is de sleutel van het leven’.
Najwa: ‘Je studie is het beste wapen dat een vrouw kan hebben, het is de weg naar de vrijheid en naar economische onafhankelijkheid’.
Neda, 20 jaar, Kabul: `Ik hou van iedereen die me maar één woord geleerd heeft’.

Onze mening:

De auteur heeft een meesterwerk neergezet door een boek over 10 Afghaanse vrouwen en Afghanistan zelf te schrijven. Het boek begint met twee landkaarten. Daarna krijg je een stukje geschiedenis te zien. Verder komen er foto’s voorbij in het boek. Veelaal zwart-witte foto’s. Ook zie je gedichten voorbij komen in het boek. Er komen vele onderwerpen in het boek voorbij van politiek, tot en met onderwijs. Dit is een boekje over Afghanistan zoals je het nooit eerder kende van t.v. bijvoorbeeld. Je ziet alleen maar negatieve kanten ervan op het nieuws. De auteur neemt deze bevoordelen echt wel weg. Hij vertelt in het boek dat de koning van Afghanistan riep dat een hoofdbeddeking niet verplicht is voor de vrouow en dat zijn vrouw het afdeed. Ook zou hij geen moeite hebben met nietbedekkende kleding. Hierna vonden er heel wat veranderingen plaats in het land.

Eer, maagdelijkheid en liefde:

Ook over eer en maagdelijkheid wordt er gesproken in het boek. Wat we allemaal wel een beetje kennen is dat de code maagdelijkheid erg belangrijk is binnen de Afghaanse cultuur. Een van de dames zocht haar partner zelf uit alleen haar vader stond achter haar partnerkeuze haar moeder niet. Je ziet ook dat veel ouders er niet echt altijd moeite mee hebben dat vrouwen hun partners uitkiezen. Een van de dames had nooit een vriendje gehad. Ging jong trouwen en scheidde toen ze in Nederland kwam. Dit is iets wat we ook vaker tegenwoordig horen, als je jong in het huwelijk treed dan gaat het vaak mis.

Een van de dames in het boek is rechter geworden. Ook ontmoette ze haar partner in Rusland ze woonden in dezelfde studentenflat, ze zei nee tegen hem toen hij haar benaderde. Hij was zo verliefd op haar dat hij in Afghanistan zijn zussen op haar familie afstuurde om alsnog een ja te krijgen. De moeder des huizes had meer te zeggen dan de vader en die wilde niet vanwege een cultuurverschil en dat ze hem zou kennen een nee zeggen tegen haar dochters aanstaande. Uiteindelijk mocht ze toch na bemoeienissen van de familie trouwen met haar partner.

In het westen is het vanzelfsprekend dat we onze partner uitkiezen, maar in Afghanistan niet. Vaak kiezen de mannen de vrouw uit. Ook ga je bij de schoonfamilie inwonen.

 

Onderwijs,  vrijheid, oorlog en geloof:

Er wordt ook uitvoerig geblikt op onderwijs en de oorlog. Je maakt echt goed kennis met de cultuur en ook dat vrouwen vaak willen studeren en studie genieten. Ook maak je kennis met het vluchtelingenleven. Iets wat voor ons hier echt ondenkbaar is.

Het ergste vonden wij dat sommige vrouwen zich onderdrukt voelden tijdens de oorlog en geen vrijheid hebben geproefd: Dit stukje raakte ons wel diep:

“Najwa: ‘Mijn strijd was vaak hard, oneerlijk en vooral emotioneel zwaar. Niet te bevatten voor mensen die in vrijheid geboren zijn en nooit te maken hebben gehad met oorlogsgeweld en onderdrukking.”

Je maakt ook kennis met familie en hoe ze over het geloof dachten. Voordat de Russen het land binnen vielen waren sommige families juist niet streng en legden het geloof niet om. Na de inval moest iedereen weer gelovig worden uit dwang.

Meesterwerk:

Wat een meesterwerk. Dit boek leest als een trein afgezien van de onderwerpen. Dit boek is geen zware leesvoer. Heel makkelijk leesbaar ondanks de gebeurtenissen die de vrouwen vertellen. Het is echt niet heftig. Iedereen zou dit zo kunnen lezen. De auteur schrijft het op zo een prettige manier dat het verhaal voor iedereen toegankelijk is. Afghaans of niet dat maakt niets uit. Dit is een boek voor iedereen. Iedereen maakt kennis met de Afghaanse cultuur zoals we die niet eerder kenden. Een van de beste boeken over cultuur die we ooit hebben gelezen. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

Zwemmen tegen de stroom in

Auteur: Ruth de Kanter

ISBN: 9789464240092

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 184

Publicatie datum: 15-12-2020

Prijs: € 19.95

 

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om het boek te bestellen:



 

 

#samenwerking

8 thoughts on “Recensie: Zwemmen tegen de stroom in

  1. klinkt als een boek dat heel erg de moeite waard is, ik vind het altijd zinvol om te begrijpen hoe andere culturen in elkaar zitten. Wij in het Westen denken te vaak dat we de wijsheid in pacht hebben…

  2. L o v e i t ! Wat goed dat er een positief boek over Afghanistan en Afghaanse vrouwen is verschenen. Eindelijk! Zet ‘m meteen op m’n wishlist! Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.