5 tips om te gaan met het Overlijden van dierbaren

Er zijn twee dingen zeker in het leven: de belastingdienst en de dood. Aan de dood ontkomen we helaas niet.  Dit is voor ieder mens zeker. Vooral als dierbare dood gaan lijkt soms echt veel erger dan dat je zelf sterft. Er komt veel bij kijken bij het overlijden van dierbaren. Waar heeft de overledene voor gekozen een begrafenis of een crematie? Hoe zorg je er als dierbare voor dat een begrafenis of een crematie toch goed verloopt. Wat moet je allemaal regelen als een dierbare sterft? Wij geven een paar tips. Lezen jullie mee??

 

#1 Administratieve tips:

Als iemand sterft dan dient de huisarts ingeschakeld te worden om de dood vast te stellen. Hierna moet je een akte van overlijden regelen door aangifte te doen bij Burgerlijke Stand. Ook moet je nagaan of je dierbare een uitvaartverzekering had geregeld. Indien dat het geval is kan de uitvaartverzekeraar veel geld en taken uit handen nemen. Dit is minder stressvol voor jou. Jij moet dan heel weinig regelen voor je dierbare. Op dat moment is er al heel veel aan de hand. Indien je dierbare geen uitvaartverzekering heeft moet je nagaan wie de kosten betaalt voor het begraven of cremeren. Kijk ook altijd of de dierbare een levensverzekering heeft. Weet je het niet geen probleem? Vraag dan bij de verbond voor Zekeraars na welke levensverzekering je dierbare had.

 

#2 Informeer instanties en organisaties:

Had de dierbare een uitkering, ontving hij kinderbijslag?, werkte hij? Indien dat het geval is dan dienen alle organisaties op de hoogte gesteld te worden. Ook moeten alle bankzaken geregeld worden, de rekeningen gesloten worden. De SVB die de betaling van kinderbijslag doet ontvangt automatisch een bericht van de Gemeente Amsterdam, daarvoor moet het overlijden wel zijn gemeld. De rest van de instanties moeten nog altijd benaderd worden. Het is veel administratieve afhandeling. Een idee is om alles op een rijtje in een notitieboek te zetten, zo vergeet je niet wat er allemaal gedaan moet worden.

 

#3 Kijk naar de laatste wensen van de dierbare:

Wat had de dierbare in gedachte wilde hij begraven of gecremeerd worden? In Nederland mag je volgens de Wet op de Lijkenbezorging artikel 1 een lichaam begraven, cremeren of op een andere wijze begraven zoals het in de wet staat aangegeven. Vanaf eind 2021 wordt resormeren ook toegestaan. Cryonisme is verboden.  Vaak speelt de achtergrond, cultuur en of religie een grote rol in het beslissen voor welke begraafrituelen iemand kiest. Zo kiezen mensen met monotheïstisch godsdiensten Islam, Jodendom & Christendom ervoor om zichzelf te laten begraven. Mensen met een polytheïstisch achtergrond vaak voor een crematie.  Speel in op de wensen van de dierbaren. Heeft hij/zij gekozen voor een crematie? Denk dan aan een mooie urn of asbeeldjes waarin zijn/haar as in bewaard kan worden. Er zijn tegenwoordig diverse asbeeldjes verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen. Als je dierbare een kind is dan kun je kiezen voor een Teddybeer asbeeld. Bij een volwassene heb je veel meer keuzes. Het hangt er een beetje vanaf waar de dierbare van hield. Vrijwel altijd zijn vogels goed. Zoals deze vogelurn. Het meest bijzondere vonden we toch Always in my heart urn. Zo heb je echt het gevoel dat je dierbare in je hart zit.  Je hebt iets speciaals.

Als de overledenen voor een begrafenis kiest dan kun je niet iemand fysiek bewaren zoals dat met een crematie kan. Wel kun je ervoor kiezen om een speciale sieraad te maken of een bijzondere grafsteen te ontwerpen. Het hangt van de grafsoort af welke grafsteen je kunt uitkiezen/mag uitkiezen. Een goede grafsteen zou een staande bruine van Golf De Grafsteenwinkel kunnen zijn.

 

#4 gedenkboek:

Veel mensen kiezen ervoor om naast een aandenken nog iets als een herinnering vast te leggen. Te denken valt aan een gedenkboek, een condoleanceregister. Ook moet je rouwbrieven niet vergeten. Anders kunnen mensen niet bij de crematie of begrafenis aanwezig zijn. Een gedenkboek is wel heel handig te denken valt aan de herinneringsboek van metpapier. Deze kun je op de uitvaart neerzetten op een tafel. Mensen kunnen dan iets invullen voor je dierbare.

 

#5 literatuurtips:

Als je wil weten hoe je omgaat met het verlies van dierbaren dan is het zeker nog een goede tip om wat literatuur te verslinden. Een aantal literatuurtips Overleefd van Karin van den Ven, Helpen bij verlies en verdriet, Met mijn ziel onder de arm, Ik zal je nooit vergeten, en Stapeltjes verdriet. Boeken zijn erg belangrijk. Boeken kunnen soms kracht geven aan jou om het verlies van je dierbare te verwerken.

 

Heb jij een dierbare verloren? Kies jij voor een crematie of een begrafenis?

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “5 tips om te gaan met het Overlijden van dierbaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.