Wonen

Beddengoed online kopen, waar moet ik op letten?

Door: Mike – Afdeling klantenservice van www.Budget-Bed.nl

Er wordt steeds meer gekocht via webwinkels vanwege het gemak, steeds betere assortimenten en de scherpe prijzen. De coronapandemie heeft daar in 2020 en 2021 nog eens een enorme boost aangegeven. Vanwege het sluiten van winkels en quarantaine regels besloten steeds meer Nederlanders hun aankopen online te doen in plaats van in de traditionele winkels. In 2020 werd er een onvoorstelbare 26,6 miljard euro uitgegeven bij webshops. Het aantal aankopen steeg daarbij met 27% naar 335 miljoen.

Beddengoed bleef lange tijd achter op andere snelgroeiende productcategorieën. Veel consumenten willen de kwaliteit van hun beddengoed toch eerst nog even voelen. Volgens de laatste cijfers (uit 2018) werd 30% van de totale uitgave in de slaapbranche online besteed. Naar schatting is dit percentage inmiddels gestegen richting 50%. Het is steeds makkelijker om een pakket de volgende dag al te ontvangen en retourneren is ook geen obstakel meer voor velen.

Wat wordt er verstaan onder beddengoed?

Beddengoed is het alomvattende begrip voor al het textiel op je bed. Hieronder valt bijvoorbeeld een dekbedovertrek, hoeslaken, dekbed, hoofdkussen, matrastopper en bedsprei. De productcategorieën kunnen weer opgesplitst worden in verschillende varianten, maten, materialen en talloze kleuren. Door de vele varianten met verschillende kenmerken kun je beddengoed helemaal afstemmen op jouw persoonlijke voorkeuren en smaak. Om op internet op zoek te gaan naar het ideale beddengoed is daarom een uitstekende optie. Je kunt op je gemak rondkijken en je laten informeren door beddengoed webshops met een duidelijke productomschrijving. Ook is het internet de beste plek om prijzen te vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je nooit te veel betaald voor het beddengoed wat bij jou past.

Waar moet ik op letten bij het kopen van beddengoed online?

Het voordeel van beddengoed is dat het goed kan worden omschreven en duidelijk wordt afgebeeld. Hierdoor krijg je een helder beeld van het product dat opgestuurd gaat worden. Daarnaast hebben alle varianten standaardmaten die in heel Nederland gebruikt worden. Je hoeft dus alleen je bed op te meten om erachter te komen welke maat dekbedovertrek, hoeslaken of dekbed je nodig hebt. Daarnaast hebben hoofdkussens en kussenslopen overwegend dezelfde maat. Sommige hoofdkussens die een bepaalde functie hebben kunnen van de standaardmaat (60×70 cm) afwijken. Hieronder volgt een stappenplan met daarin de aandachtspunten voor het kopen van beddengoed online. Zo hoef je niet meer naar de winkel en kun je heerlijk vanaf de bank je nieuwe beddengoed bestellen.

 

Stap 1: Bepaal de maten van je beddengoed. Dekbedovertrekken en dekbedden zijn over het algemeen verkrijgbaar in 3 maten: 140×200 cm, 200×200 cm en 240×220 cm. Vaak is de eenpersoons en tweepersoon maat ook verkrijgbaar in 220 cm lang. Let hierbij op dat zowel je dekbedovertrek als je dekbed dezelfde maat hebben, zowel in de breedte als in de lengte. Wil jij dat je dekbedovertrek strak om jouw dekbed zit? Ga dan voor een dekbedovertrek 200×200  als jouw dekbed 200×200 centimeter is. Wil je liever een doorlopende instopstrook, ga dan voor dekbedovertrek dat 220 centimeter lang is.

De maat van een hoeslaken bepaal je aan de hand van de maat van je matras of matrastopper. Meet altijd de lengte en breedte op. Je kunt de standaardbreedtematen namelijk verkrijgen in een lengte van 200 cm, 210 cm of 220 cm. Let hier goed op en zorg ervoor dat je een hoeslaken ook in de juiste lengte koopt. Indien het hoeslaken te klein is kan deze makkelijk los schieten. Indien je een hoeslaken te groot koopt ontstaan er kreukels wat je slaapcomfort niet ten goede komt. Een ander belangrijk aandachtspunt is de hoekhoogte. Indien de hoekhoogte van een hoeslaken bijvoorbeeld 30 cm is mag je matras niet hoger zijn dan 25 cm. Hou daarom altijd 5 cm speling aan voor een optimale fit.

Stap 2: Bepaal het materiaal van je gewenste beddengoed. Beddengoed is verkrijgbaar in natuurlijke of synthetische materialen. Kijk daarom goed naar de omschrijving van een product en de samenstelling van het materiaal. Een deel van het beddengoed wordt namelijk gemaakt van een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen. Je ziet dan bijvoorbeeld een combinatie van katoen en polyester. Elk materiaal heeft voor- en nadelen, bekijk daarom goed de kenmerken of neem eventueel contact op met de des betreffende klantenservice.

Stap 3: Vind de beste online aanbieder. Bekijk de verschillende verkoopvoorwaarden van webshops. Het is daarbij belangrijk om te kijken of je gebruik kan maken van gratis verzending en de daarbij horende levertijden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de retourvoorwaarden en betaalmethoden. Is bijvoorbeeld achteraf betalen mogelijk of binnen welk termijn kan ik mijn bestelling retourneren? Indien alles naar wens is kun je ervan uitgaan dat het online-aankoopproces vlekkeloos verloopt en jij snel kunt genieten van nieuw beddengoed.

Indien je alle stappen nauwkeurig doorloopt kom je niet voor onverwachte verassingen te staan en is het kopen van beddengoed in de winkel verleden tijd. Haal er je voordeel uit door te vergelijken en beddengoed zonder zorgen online te kopen.

 

Artikel: ‘Beddengoed online kopen, waar moet ik op letten?’

Auteur: Mike – Afdeling klantenservice van www.Budget-Bed.nl