Recensie: Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet  

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen eind vorig jaar het boek Naar een nieuwe tijdperk met een zakenkabinet van Guus Berkhout. Morgen wordt het boek gepresenteerd om 16.00 uur in Grand Café Zeewinde te Scheveningen. Als je je aanmeldt bij de uitgeverij is iedereen welkom meer informatie vinden jullie hier.  Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Over het boek:

”We gaan een halt toeroepen aan het achteruitbeleid van de afgelopen kabinetten.
Dat gaat lukken als de kiezer de bestaande bestuurlijke elite wegstemt.
Dus kiezer, vervang in de komende verkiezingen probleemmakers door probleemoplossers.”

In het boek dat voor u ligt, laat prof. dr. ir. Guus Berkhout vanuit zijn ruime ervaring als hoogleraar, kabinetsadviseur en ondernemer zien hoe bewindslieden – door hun totale gebrek aan inzicht – verregaande maatregelen nemen die een ongekend destructieve invloed hebben op de welvaart en het welzijn in ons land.

Hij signaleert drie problemen die met de allerhoogste prioriteit moeten worden aangepakt: 1. de onbetaalbare energietransitie, 2. de dolgedraaide asielimmigratie en 3. de verstikkende bureaucratie. Als we dat écht gaan doen, wordt ook de aanpak van de georganiseerde misdaad aanzienlijk effectiever. Jongeren en ouderen verdienen een veel betere bescherming in onze rechtsstaat.

Het unieke van dit boek is dat de auteur niet alleen komt met een scherpe analyse, maar ook met concrete oplossingen die burgers, boeren, vissers en kleine ondernemers weer hoop geven voor de toekomst. Met name zijn oplossing hoe de verstikkende bureaucratie met wortel en tak uit te roeien is om heel blij van te worden.

Hij stelt ook voor dat oplossingen worden uitgevoerd door een zakenkabinet, bestaande uit een collegiaal team van projectministers. Die projectministers hebben kennis van zaken, maken ruim gebruik van informatie uit de samenleving en kijken voortdurend naar de toekomst.

 

Onze mening:

Een kritisch boek over de samenleving schreef Guus Berkhout. Het boek bevat Drie delen met zeven toelichten. Aan het begin van ieder deel stelt de auteur kritische vragen. Deze vragen worden vervolgens beantwoord door de auteur. Een intelligent boek is dit. De auteur stelt veel kritische vragen over de maatschappij, arbeidsmigranten, democratische rechtsstaat. Zijn boek is goed onderbouwd. Het boek is makkelijk en toegankelijk geschreven veel professoren maken gebruik van vakjargon waardoor het boek niet meer toegankelijk wordt voor de gemiddelde lezers. Dit boek is juist toegankelijk. Berkhout is zo te lezen echt een intelligente man. Zijn boek is super goed. Het gaat over diverse onderwerpen van bevolkingsgroei, drinkwater, medische zorg, huidige asielbeleid tot en met angst, diversiteit, jongeren enzovoorts.  Hij somt veel feiten op naast zijn goede onderbouwing. Die feiten daar hebben niet alle mensen over nagedacht, over sommige wel maar de meeste waarschijnlijk niet. Ook stelt hij kritische vragen waar we waarschijnlijk allemaal wel eens mee zitten. Deze vragen raakten ons zeker wel en daar zaten we wel vaker mee:

Waarom financiert het kabinet mensensmokkelaars door massale asielimmigratie ongehinderd te laten plaatsvinden. Daar komt nog bij dat asielimmigranten alle aandacht krijgen, maar dat in onze eigen daklozen weinig wordt geïnvesteerd. Wat een lamledigheid!

Heel Nederland wordt gegijzeld door de drugsmaffia. Waarom heeft de politiek het zover laten komen?

Ons land heeft meer dan 500 miljard kuub gas onder de grond liggen ( in 2022 meer dan €1.000 miljard waard), maar waarom wordt die enorme voorraad niet gebruikt om de gigantische energie ellende in ons land op te lossen?

Een werknemer die bruto €20,- verdient, ontvangt netto €10,-, maar de werkgever betaalt €30,-. Hoe hebben we dit laten gebeuren?

De auteur biedt door middel van actiepunten oplossingen aan in zijn boek. De meeste zijn briljant te noemen. Er zitten ook plaatjes in het boek. Weinige volwassene boeken bevatten plaatjes. De plaatjes zeggen iets over de inhoud van de teksten. Echt geniaal dit.

Humaniteit & Woningkrapte en BBI:

De auteur kijkt ook echt naar de mens Zo vertelt hij in zijn boek dat 156.000 mensen in de WW zitten, 828.000 een WAO krijgen, 390.000 mensen een bijstandsuitkering krijgen, 1.375.000 inactieve zijn, 3.565.000 AOW ontvangers zijn,  totaal aantal 494,0000. De vraag die erbij gesteld wordt is: waarom er dan toch 800.000 arbeidsimmigranten zijn? En hoeveel illegalen zwerven er in ons land rond? Dit is toch wel iets wat we ons allemaal wel afvragen. Waarom wordt er niet eerst gekeken naar eigen bevolking?

De auteur bevestigt in zijn boek waar we bijna allemaal wel mee te maken krijgen de krapte op de woningmarkt. Wat echt vervelend is in de praktijk. We wachten gemiddeld 20 jaar voor een huurwoning. Een moeilijk geval voor starters en voor mensen die niet veel te besteden hebben. Ook hier heeft de auteur een oplossing voor:

Als slechts 10 procent van de 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens gaan samenwonen, komen er ruim 300 duizend woningen beschikbaar voor de Nederlanders die nu al jaren op een woning wachten. Met deze oplossing hoeven we geen miljarden uit te geven en niet in de natuur te gaan bouwen.

De auteur pleit voor een BBI (Brede Basisinkomen). Dit wil zeggen gratis basisinkomen en een gratis zorgpas. De BBI zal miljarden gaan opleveren. De pensioenleeftijd zou afgeschaft moeten worden en mensen zouden jaarlijks hun eigen uren moeten bepalen en zijn eigen loon moeten bepalen. De staat zou zich hierdoor niet meer hoeven te bemoeien met de arbeidsmarkt maar zich kunnen focussen op de basisvoorzieningen in ons land. Het BBI zou moeten gelden vanaf 18 jaar tot en met het overlijden. De doelstelling van de BBI is om inwonende Nederlanders bestaanszekerheid te garanderen en de bureaucratie van de arbeidsmarkt af te schaffen. De auteur pleit voor €1250 euro per persoon als maandelijkse basisinkomen vast te stellen. Dat zou wel erg mooi zijn als dit ingevoerd wordt.

Meesterwerk:

Na het lezen van het boek kwamen we tot de conclusie dat de auteur echt goede oplossingen biedt voor maatschappelijke problemen. Waar de politiek heeft gefaald biedt hij goede oplossingen. We hopen dat zijn ideeën worden gebruikt. Zeker als we het over het basisinkomen hebben. Het zou mooi zijn als we als mensen deze krijgen en wij dan minder hard hoeven te werken. Dit hadden we ook als idee bedacht dat men te hard werkt voor te weinig geld. Dit levert stress op en dat wordt uiteindelijk maatschappelijke problemen op voor de staat, waar zij vaak niets aan doet. De mens in Nederland leeft te hard en groeit in een eenzaam en overdreven keiharde maatschappij. De Nederlanders is moe van de huidige harde maatschappij. Waar we zo bang voor zijn is de belastingdienst, dat zou eigenlijk niet hoeven, ook maken mensen zich zorgen over de arbeidsmarkt. Zo makkelijk vindt je hier geen baan. Allemaal dingen waar over nagedacht is maar daar geen oplossingen voor worden geboden. Maar Guus heeft wel kant en klare oplossingen voor de Nederlander.

Het boekje Het boek leest als een trein. We bleven maar verder lezen. Wegleggen was geen optie. We moesten het boek z.s.m. tot en met de laatste bladzijde verslinden. Alle ideeën moesten we in ons laten opnemen. Dit boek is echt een meesterwerk. De visie van de auteur is erg goed. Zijn oplossingen zijn briljant. Het boek is goed opgebouwd en erg goed geschreven. De politiek kan veel van zijn visie leren. Ook kan zij de oplossingen van de auteur overnemen dan hebben we niet veel chaos meer in ons land. De auteur pleit ook voor een basisinkomen en is ook geïnspireerd door auteur Hans de Jongh. Dit boek is zeker een aanrader voor iedereen een krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet

Auteur: Guus Berkhout

ISBN: 9789464628951

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 103

Publicatie datum: 30-11-2022

Prijs: € 16.95

Verkrijgbaar bij de boekhandels en Uitgeverij Aspekt een directe link vinden jullie hier.

 

#samenwerking

3 thoughts on “Recensie: Naar een nieuw tijdperk met een zakenkabinet  

  1. Het lijkt me erg interessant om te lezen, ik ga het onthouden. In dezelfde categorie kwam onlangs De winst van eerlijk delen van Lilian Marijnissen uit, een boek dat ook zeker de moeite waard is.

  2. Ik boek vol politieke inspiratie, maar is achteraf commentaar hebben niet altijd makkelijk? Maar er zijn zeker veel punten welke beter hadden kunnen worden aangepakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.