Persconferentie: Joris Voorhoeve Ware Moed

DEN HAAG – 13 juni 2024

De Eerste en Tweede Kamer (Nieuwspoort) was helemaal in de ban van het boek ´Ware Moed´ verschenen bij Uitgeverij Aspekt van oud-politicus Joris Voorhoeve. Wij waren bij de persconferentie  en boekpresentatie aanwezig. Lezen jullie mee??

Strenge controle

We moesten langs een strenge controle om binnen te komen. Vooraf hebben we ons aangemeld op de site van de Eerste en Tweede Kamer. We kregen een QR-code. Met die code moesten we naar binnen. We moesten onze spullen net zoals op Schiphol in een bakje plaatsen en deze werden gecontroleerd. Daarna moesten we door de poortjes. Ja we waren goedgekeurd en mochten naar binnen. We kamen een chique locatie binnen.

Ontvangst:

Vanaf 09.30 uur werden we ontvangen. Het publiek bestond uit journalisten o.a. Ewout Klei , schrijvers, bloggers en advocaat Rene Rooij! Er lag koffie! Bij binnenkomst kregen we van de minister een boek in onze handen! In mijn 18 jaar als blogger heb ik dit nog nooit meegemaakt. Toen gingen we nog leuk met hem op de foto.

Om 11.15 ontvingen we de ambassadeur van Oekraïne de heer Oleksandr Karasevych. Om 11.45 overhandigde de heer Perry Pierik (uitgever van Uitgeverij Aspekt) een exemplaar van het boek Ware Moed aan de ambassadeur.

We lieten ons exemplaar zeker signeren door de minister. Hier is het gesigneerd exemplaar.

Even ook op de foto met Perry Pierik de Uitgever van dit boek:

Op de boekpresentatie ontmoetten we twee militairen en een generaal die de oorlog ´overleefd´hebben. Ze worden ook genoemd in het boek. We lieten het boek ook signeren door de militair die genoemd wordt zie blz 47. Daar gingen we ook even mee op de foto.

De been en arm van militair Andrew zijn helaas geamputeerd vanwege raketten die erop vielen. De generaal zijn hand werd gerestaureerd hij kan bijna alles weer met zijn hand doen wat hij ervoor kon daar viel eveneens een rakket op. Ze vertelden graag hun verhaal. Andrew en generaal kwamen om te rehabiliteren in Nederland. Inmiddels volgt hij een opleiding in ons land.  Het broertje van Andrew was ook een van de aanwezigen.

Om 12.15 begon de persconferentie. Er kwamen veel vragen van het publiek. Kijk mee naar de video´s op Tiktok:

@sherrymasters1

@Uitgeverij Aspekt . . #oekraine #booktok #bookstagram

♬ origineel geluid – Sherry Masters

@sherrymasters1

@Uitgeverij Aspekt . . . #booktok #boekpresentatie #journalist #press #waremoed

♬ origineel geluid – Sherry Masters

@sherrymasters1

@Uitgeverij Aspekt . . . #waremoed #uitgeverijaspekt #books #politics

♬ origineel geluid – Sherry Masters

@sherrymasters1

@Uitgeverij Aspekt . . . #waremoed #uitgeverijaspekt #books #politics

♬ origineel geluid – Sherry Masters

Afsluiting om 13.30 kregen we heerlijke broodjes en kwam er een einde aan de persconferentie. Het was een hele fijne persconferentie. Wij hebben ook een exemplaar meegehad. Recensie komt binnenkort online.

Over het boek:

De Oekraïense bevolking verdedigt zich tegen militaire agressie en terreur. Dit boek beschrijft hun strijd in 40 verhalen van jong en oud; man en vrouw; nog in actieve dienst of al gedood; gezond  of zwaar gewond; christen, moslim, of niet-godsdienstig; hoopvol of uitgeput. Oud-minister  en hoogleraar internationale betrekkingen Joris Voorhoeve schetst waar deze oorlog op kan uitdraaien en de  gevolgen voor Nederland en Europa.

De ervaringen van Oekraïners tonen hoe hoog de prijs kan zijn voor vrijheid, recht en democratie.  Veel Oekraïense strijders hebben armen of benen verloren en lijden aan  trauma’s. Krijgsgevangenen zijn in Rusland ongelofelijk gemarteld;  sommigen hebben dat overleefd. Ook Russen, Belarussen en buitenlandse vrijwilligers die uit overtuiging  meevechten met Oekraïners komen in dit boek aan het woord.  Zo is er ook een opmerkelijke  jonge juriste, die als vrijwillige,  informele medische hulpkracht  ongeveer 3000 zwaargewonden aan het front heeft helpen redden.

Het boek biedt stof tot nadenken over de verbanden tussen externe agressie en interne repressie, over militair imperialisme en  de kenmerken van fascisme in nieuw gewaad. Het boek eindigt met een analyse hoe het geweld kan worden beëindigd, en de wijze waarop anderen de Oekraïners in hun doodsstrijd kunnen steunen. De conclusie is: òf Europa helpt Oekraïne veel sterker dan nu om te overleven, òf de regering Poetin wint deze wrede oorlog, en dan moet Europa in korte tijd 10-20 miljoen Oekraïense vluchtelingen opvangen. Als Poetin c.s. niet worden gestopt, zullen zij geen halt houden bij de grenzen, en zullen NAVO landen het Russisch imperialisme zèlf moeten tegenhouden.

Voor de regering-Poetin is de oorlog het excuus om Rusland  verder om te vormen tot een garnizoensstaat,  waarbij een generatie jonge Russen de dood wordt ingejaagd. De sancties tegen Rusland worden overal ondermijnd, spekken de onderwereld en brengen geen vrede. Alleen forse steun voor Oekraïne biedt uitzicht op vrede, zo stelt Voorhoeve.

Buitenlandse uitgaven van het boek zijn in voorbereiding.

 

#Samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.