Interview met René van Rooij

Vandaag hebben we een interview met auteur René van Rooij. Onlangs verscheen zijn boek Het laatste joodse huwelijk bij Uitgeverij Aspekt.  Lezen jullie mee??

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben net 75 jaar jong, pas 52 jaar getrouwd met Giny; we hebben twee zoons, drie kleindochters en een kleinzoon. Na het gymnasium ben ik oude talen (Grieks en Latijn) gaan studeren, na een half jaar omgezwaaid naar rechten. Ik heb meer dan veertig jaar als jurist gewerkt: eerst als docent aan de Rijksuniversiteit Leiden, vervolgens als wetgevingsambtenaar bij het Ministerie van Justitie en van 1982 tot 2014 als bedrijfsjurist in Den Haag en Londen.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ik heb altijd willen schrijven en geschreven. Op de middelbare school schreef ik de schoolkrant vol verhalen en artikelen. Ik heb toen ook een roman geschreven (die niemand heeft gelezen). Ik heb een aantal juridische boeken geschreven. Na mijn pensioen in 2014 ben ik romans gaan schrijven.

Hoe ben je ontdekt als schrijver?

Mijn uitgever, Dr. Perry Pierik van Uitgeverij Aspekt, was enthousiast over het manuscript voor mijn eerste roman, De Benoeming. Daarna zijn er nog vijf romans gekomen (één in het Engels, THE VIRUS OF GOD, en een biografie (van voormalig KPN-CEO Ad Scheebouwer). 

Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?

Een oud-klasgenote adviseerde me om Aspekt te benaderen voor De Benoeming. Aspekt nam binnen twee weken na toezending van het manuscript contact met me op.

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?

Inclusief mijn juridische boeken: 12.

Hoe ziet je werkdag eruit?

’s Morgens schrijf ik, tenzij mijn vrouw en ik op stap gaan, een paar uur, en studeer Italiaans. ’s Middags doen we een dutje, lezen we of zien een film of serie, ’s avonds lezen we en kijken een film. Heel soms kijken we naar nieuws of actualiteiten maar daar worden we meestal niet vrolijker van. Als het weer het toelaat, doen we ’s morgens, voor het schrijven en Italiaans studeren, een uur Nordic Walking in Landgoed De Palz in Soesterberg, dan ga ik wat later schrijven.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Ik heb een verwend, bevoorrecht en fantastisch leven. Schrijven geeft energie. Ik hoop er Alzheimer nog even mee weg te houden. Het is voor mij geen werk maar ontspanning.

Wat wilde je vroeger worden?

Mijn ouders dachten dat ik ingenieur zou worden omdat ik erg goed in Meccano (constructiespeelgoed) was. Vanaf de tweede klas gymnasium (dus toen ik dertien was) wilde ik classicus worden. Jurist worden was nooit mijn ambitie maar ik heb me uiteindelijk decennia lang met plezier met het recht bezig gehouden. Misschien wel omdat taal het instrument van de jurist is!

Hoe heb je je studententijd ervaren?

Super nadat ik in mijn eerste jaar de liefde van mijn leven, Giny, had ontmoet.

Feestbeest of studiebol?

Ik had op de middelbare school al  zoveel gefeest dat ik er in mijn studententijd niet veel zin meer in had. Ik kreeg steeds meer plezier in studeren.

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Ik probeer leesbaar, spannend en sensueel te schrijven. Daarbij heb ik een gemiddelde nieuwsgierige lezer(es) voor ogen. Als schrijver moet je het midden vinden tussen integer schrijven, zonder je teveel te bekommeren wat de lezer van je boek zal vinden, en zó schrijven dat de lezer niet al na één zin afhaakt (wat ik bijvoorbeeld bij de boeken van Tommy Wieringa heb). Dus: niet te lange zinnen, niet te wollig en ‘mooischrijverij’ vermijden. Het is wel belangrijk dat de zinnen een plezierig ritme hebben. Een zin kan zowel duidelijk als muzikaal zijn!

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Dat is niet per se nodig. Er bestaat kennelijk zoiets als talent. Ik heb één les geleerd van een cursus op internet: het belang van SCHRAPPEN. Een literatuurwetenschapper heeft me geleerd: KILL YOUR DARLINGS. Niet gemakkelijk, wel essentieel. Tenslotte leer je veel van kritisch opbouwende MEELEZERS.

Recentelijk verscheen je boek het laatste joodse huwelijk waar gaat dit  boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)?

Het is het verhaal van mijn ouders die op 2 november 1942 trouwden in de synagoge in Utrecht binnen twee weken nadat ze elkaar hadden ontmoet. Ze ontsnapten keer op keer op wonderbaarlijke wijze aan de klauwen van de Nazi’s. Als onderduikers in Overijssel hebben ze illegaal werk gedaan: ze werden professionele vervalsers van persoonsbewijzen. Hun verhaal is bijzonder door hun optimisme en positieve levenshouding waardoor ze, met een mazzel en geholpen door goede Samaritanen, in tegenstelling tot mijn meeste familieleden, de oorlog hebben overleefd. Het boek is gebaseerd op geschriften van mijn ouders zelf.

Hoe wordt er gereageerd op dit boek?

Ik krijg veel reacties van geëmotioneerde lezers die zeggen dat ze het boek in één adem hebben uitgelezen.

Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?

Uit de nagelaten geschriften van mijn ouders.

 

Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?

Het corrigeren van de drukproeven, vooral als er illustraties en verwijzingen in voorkomen.

 

Heb je vaste schrijfrituelen?

Ik schrijf elke bladzijde twee keer, eerst in ruwe versie en herschrijf de volgende dag, of later, als ik er met meer afstand naar kan kijken. Kritisch op jezelf zijn en schrappen (!) is essentieel om goed te schrijven.

 

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

De uitdagingen van het internationale bedrijfsleven, de emoties van de adolescentie, de geneugten van de oude dag en plezier in seks voor jong en oud.

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?

HET GROENE LEVEN VAN HELEEN, een roman die speelt in de jaren 2021 – 2050.

 

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Ik ben in de bevoorrechte positie dat we van mijn pensioen kunnen  leven.

 

Op welke manier promoot je je boek?

Daar zorgt de uitgever voor, met name via social media (ik ben zelf alleen actief op LinkedIn).

 

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?

Mijn uitgever zegt dat boeken anno 2022 worden besteld omdat er aandacht aan wordt besteed op social media.

Wat doe je over 5 jaar?

Hopelijk ben ik dan nog  steeds Alzheimer een stapje voor, en schrijf ik nog steeds.

 

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?

Neen. Ik ben humanist, religie speelt geen rol in mijn leven.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

De Toverberg van  Thomas Mann.

Welke auteurs bewonder je?

Louis Couperus, C.P. Snow, Michel Houellebecq, Margaret Atwood, Marcel Proust, Thomas Mann, Jane Gardam,  Lionel Duroy, David Foukinos, Italo Svevo, Elena Ferrante, etc. etc.  .

Wat zijn je hobby’s?

Behalve schrijven, koken en auto’s.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Wees kritisch, verwacht niet dat je boek een bestseller wordt (kan altijd nog meevallen …), geniet van de adrenalinekick en: SCHRAPPEN!!!

 

Nog meer interviews van auteurs: 

 

Interview met Frits Bosch lees je hier.

Interview met Aloka Liefrink lees je hier.

Interview met Vera Stupenea lees je hier.

Interview met Koert Koster lees je hier.

Interview met Terrance Lauerhohn lees je hier.

Interview met Meg Wait Clayton lees je hier.

Interview met Ilse Ruijters lees je hier.

 

One thought on “Interview met René van Rooij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.