Interview met auteur Terrence Lauerhohn

Vandaag een interview met auteur Terrence Lauerhohn.  Zij boek blauwe bonen werd immens populair. Wij hebben het boek gerecenseerd hier kun je de review lezen. Lees gauw verder voor het interview. 

88054730_891163724672721_5128223249578065920_n

Allereerst, gefeliciteerd met het feit dat je boek Blauwe Bonen een tweede druk krijgt. Waar haalde je inspiratie vandaan voor dit boek?

Ik ben altijd al een heel grote fan geweest van Quentin Tarantino en Coen brs. En het nieuwe genre neo-noir, een moderne vorm van film-noir. Daarin wordt vaak een antiheld zonder perspectief gevolgd, die zich in een nihilistische, wrede(onder)wereld moet zien te handhaven. Een femme fatale speelt ook vaak een grote rol in dat genre.

Kun je jezelf voorstellen?

De pen is mijn penseel, mijn streken bestaan uit woorden. Fantasie is mijn pallet. Ik kleur met onzichtbare tinten en vorm beelden uit niets, en geuren, smaken. Ik laat onhoorbare geluiden horen, maak zinnen voelbaar hoewel uw vingers slechts het canvas ombladeren. Uw geest vul ik met illusies, ik toonuitzichten op andere werelden, werkelijkheden, what iffs. Ik verbreed mijn horizon om die van u met emoties te verrijken. Schrijven is scheppen, mijn lust en leven, die ik zielsgraag met u deel. Mijn naam is Terrence Lauerhohn, ik ben een verzinner van verbeelding. Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman, ‘Noptula’ (Science-fiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal kortverhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.

Terrence houdt zich het liefst niet aan een bepaald genre binnen de verbeeldingsliteratuur, zodat zijn grenzeloze fantasie alle richtingen van het onwerkelijke kan inslaan. Het auteurschap blijkt zijn passie te zijn, ontdekte hij.

 

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven? 

Mijn Dark-Fantasyroman, ‘De Negen Cirkels’ (2014-Zilverbron) was een van zes genomineerde titels voor de Hebban Awards 2015, categorie Fantasy. In 2015 verscheen Wegversperring (Thriller-debuut), bij aquaZZ, i.s.m. Ambilicious uitg. Nirwana (2016/Ambilicious uitg.) is mijn derde boek en tweede Thriller. Nirwana is een Kafkaësk verhaal met een Dystopisch tintje. Op 5 november 2018 verscheen mijn vierde boek, Zielenmenners (Fantasy/Spanning, met horrorelementen), bij Ambilicious uitgeverij. In het najaar van 2019 debuteerde ik dus met mijn eerste misdaadroman, Blauwe bonen (Ambilicious uitg.)

terrence

Hoe is het schrijfproces je afgegaan?

Het kostte me jaren om een beetje vakkundig te schrijven, want het ongeschreven boek met schrijfwetten bestaat uit veel meer dan 1001 pagina’s. Maar ik vind het erg leuk om te blijven leren, dus ik probeer alle bladzijdes van dat boek goed te lezen en uit mijn hoofd te leren.

Hoe kwam je op de titel?

Ik denk altijd goed na over de titels van mijn boeken, en deze kwam ineens bij me binnen. Blauwe bonen is een term uit de tijd van de tachtigjarige oorlog. Kogels waren toen musketkogels, die van lood waren, en blauw gekleurd. Vandaar, blauwe bonen.

Hoe reageerden mensen op dit boek?

Tot nu toe reageren de lezers heel goed, en ze waarderen gelukkig vooral alles waar ik bij het schrijven van Blauwe bonen heel veel moeite voor heb gedaan, zoals het ontwikkelen van de karakters, met nadruk op De Crooner.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee. Ik ben pas op mijn eenenvijftigste (2011) begonnen met schrijven, toen ik er zomaar – om onverklaarbare redenen – ineens heel veel zin in kreeg. Het was een goede keuze, want ik krijg er geen genoeg van.

Hoe ben je ontdekt als auteur?

Of ik al echt ontdekt ben, is nog de vraag. In elk geval kent een redelijk groot aantal lezers mijn werk. In het begin van mijn loopbaan schreef ik voornamelijk korte verhalen, waarvan er veel in verhalenbundels zijn opgenomen en onder meer in U.S.A. zijn gepubliceerd. Dat heeft waarschijnlijk wel bijgedragen aan mijn bescheiden bekendheid.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Aangezien ik wegens een chronische ziekte volledig ben afgekeurd, werk ik niet meer voor een werkgever. Maar als ik met een boek bezig ben, wat meestal in de herfst en winter gebeurt, dan begin ik ‘s ochtends met denken, over de scènes die ik die dag wil schrijven en hoe die moeten verlopen. Dan begin ik met het werkelijke schrijven, in toerbeurten van zo’n twee drie uur achter elkaar (tijd verloopt vreemd genoeg heel snel als je bezig bent). Als ik ben ‘uitgeschreven’ controleer ik mijn werk van die dag nog een keer. Vaak is het daarna al een uur of zes, zeven ’s avonds en moet ik mezelf een beetje dwingen om er voor die dag mee te stoppen. Maar op de achtergrond gaat het denken eigenlijk gewoon door, tot ik te moe ben en ga slapen.

Zijn er punten die je minder leuk vind in dit werk?

Ja, zoals de eeuwige twijfel: heb ik het wel goed gedaan, klopt alles wel in het verhaal, ben ik duidelijk genoeg geweest en snappen mensen wat ik heb geschreven? De redactie die volgt na het schrijven van een manuscript is ook niet altijd leuk, omdat de redacteur ook vaak wijst op fouten in het verhaal, waardoor je regelmatig stukken waar je zo je best op hebt gedaan en waar je trots op bent, kunt verwijderen. Als derde minpuntje moet ik nog de marketing aanhalen. Ik ben schrijver, geen verkooptalent. Marketing is gewoonweg niet mijn dingetje, en ik besef dat dit gebrek de kans op een ‘grote doorbraak’ niet ten goede komt. Die kennis stoort me wel eens.

Wat is het beste aan auteur zijn?

Het verzinnen, bedenken van verhalen, en het puzzelen.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

Ik heb een middelbare schooldiploma en ben daarna gaan werken (1977). Later heb ik mijn diploma Grafisch vormgeven gehaald.

Feestbeest of studiebol?

Ik was wel een feestbeest op de middelbare school, maar werd later wel een serieuzere student.

Wat wilde je vroeger worden?

Grafisch vormgever, wat ik dus ook lang ben geweest.

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Ik probeer verhalen te schrijven die voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden geschikt zijn, hoewel ik geen verhalen voor kinderen schrijf. De meeste van mijn  boeken zijn Thrillers met Horror, Sciencefiction, of bovennatuurlijke elementen. Ook heb ik twee Fantasyboeken geschreven.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om een auteur te worden?

Nee, maar je moet wel heel erg leergierig zijn, een talenknobbel hebben en verstand hebben (of krijgen) van spelling, grammatica en alle andere belangrijke regels in het schrijvershandboek.

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Heel weinig schrijvers kunnen rondkomen van hun boeken en nevenactiviteiten. Schrijven is vooral een heel fijne hobby. Ik ben om gezondheidsredenen afgekeurd voor ander werk en hoef – kan – geen fysiek werk meer te verrichten.

Heb je vaste schrijfrituelen?

’s Morgens drink ik eerst twee koppen koffie voordat ik mijn laptop opensla en het verhaal open waar ik mee bezig ben. Ik lees wat ik de dag ervoor heb geschreven en schrap dan meteen de helft omdat het waardeloos was. Dan sla ik mijn laptop dicht, drink nog een kop koffie of twee, en bedenk dan wat ik wel zou moeten opschrijven.

Wat is het beste boek van jezelf?

Ik vind Blauwe bonen tot nu toe mijn beste boek, maar dat hoort ook zo… elk nieuw boek van mijn hand moet ook mijn beste zijn.

Wie zijn jouw favoriete schrijvers?

Stephen King, Dean Koontz, Clive Barker, E.A. Poe, H.P. Lovecraft, Jack Vance (Ik hou dus voornamelijk van steengoeie Horror en loeispannende thrillers, graag met een bovennatuurlijk randje).

Favoriete eten?

Eigenlijk heb ik geen bepaald favoriet eten en vind ik heel veel erg lekker, zolang het geen paprika, tuinbonen, lever, of courgette is (die vind ik smerig).

Waar haal je inspiratie vandaan voor je boeken?

Inspiratie haal ik eigenlijk overal vandaan. Bepaalde nieuwsberichten, documentaires, gebeurtenissen uit mijn eigen omgeving. Heel soms zelfs uit mijn eigen jeugd, hoewel ik nooit autobiografisch zal schrijven omdat ik daar een hekel aan heb.

bl

Wat doe je over 5 jaar ?

Ik hoop tegen die tijd in elk geval één bestseller geschreven te hebben. De komende jaren zal ik dus zo goed mogelijk boeken blijven schrijven, ook als de bestseller eerder ontstaat.

Ben je nu een nieuw boek aan het schrijven? Zo  ja wat voor boek?

Ik heb pasgeleden een manuscript afgerond (paranormale Thriller), dat nu op publicatie ligt te wachten. In de zomer schrijf ik altijd stukken minder omdat ik te veel van lekker weer en zonnebaden hou en daardoor van het schrijven wordt afgeleid. Maar wanneer de herfst weer aanvangt en het daglichtminder wordt, zoek ik mijn digitale pennen op en begin ik vaak met een nieuw manuscript. Ik was al bezig met een tweede deel van Blauwe bonen, en pak dat verhaal dus over een maand of drie weer op.

Denk je dat social media een grote rol heeft bijgedragen aan de verkoop van je boeken?

Voor een schrijver zoals ik, zonder een grote uitgever achter me die een grootschalige marketing verzorgt, zijn de social media erg belangrijk. De kranten en grootste magazines besteden over het algemeen alleen aandacht aan boeken die door de grote uitgevers zijn uitgebracht.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

IJsengel (Thriller) van Nathalie Page, en ik ben nu bezig in Diabolik (Horrorverhalen) van Tom Thys.

Heb je een relatie/kinderen?

Ik ben ongetrouwd, maar heb een heel lieve vriendin en ben bewust kinderloos.

Wat zijn je hobby’s?

Naast schrijven en lezen ben ik nog steeds (al sinds mijn achttiende) basgitarist in een rockbandje.

Ben je gelovig? Zo ja welke invloed heeft religie op jouw leven als auteur en of privé?

Nee, ik ben overtuigd Agnost (niet gelovig, zeer sceptisch over de vraag of er een god of goden bestaan), met respect voor alle wel gelovigen. Sommige religieuze mensen blijken helaas wel bezwaar tegen mijn overtuiging te hebben, want De negen cirkels viel in niet zo heel goede aarde bij de gereformeerde gemeente in mijn woonplaats, hoewel het boek zeker niet kritisch is, op welke religie dan ook.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Schrijf omdat je het erg leuk vindt en niet omdat je rijk wil worden. Schrijvers verdienen over het algemeen heel weinig en moeten ergens anders van rond zien te komen. Wees zeer leergierig en blijf zoeken naar kennis, want schrijven is een dynamische kunstvorm en is constant aan verandering onderhevig. Trek je niet te veel aan van eventuele mindere recensies, besef dat je nooit iedereen blij kan maken met je boeken en, probeer wel perfect te schrijven, maar accepteer het als het niet lukt, want perfecte boeken die iedereen ter wereld leuk vindt, bestaan niet.

Mijn website: www.123website.nl/lauerhohn

5 thoughts on “Interview met auteur Terrence Lauerhohn

  1. Heel leuk interview. Een tweede druk van een boek lijkt me bijzonder knap. Ik heb je recensie gelezen, ik ga dit boek ook gauw kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.