Recensie: Amalia Claudia de Breij

Al meer dan tien jaar ben ik fan van Claudia de Breij. Ik werd fan van haar tijdens mijn studie journalistiek. Na een aantal jaar schreef ze haar eerste boek waar ik aanwezig was tijdens haar boekpresentatie Neem een geit . Nu komt ze met nog een boek Amalia. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Koningshuisfan:

Hier op de redactie zijn de meeste van ons een echte koningshuisfan. Wij hadden nooit verwacht dat Claudia de Breij de biografie op zich zou nemen. Nu is de toekomstige koningin 18 geworden. Veel maak je gemiddeld niet mee op zo een leeftijd als een gewone meid. In principe maak je veel me na je 20ste in je leven om er een volwaardig biografie over te schrijven. Het is anders als je een prinses bent en een toekomstige koningin. Dan doe je dingen die de gemiddelde ´jong´ volwassenen niet doen.  Het is een traditie van het koningshuis om op je 18de een biografie te schrijven. Nu onze koninklijke echtpaar op mijn verjaardag zijn getrouwd op 2-2-2012 was ik toch wel erg benieuwd naar deze biografie. Verder was ik super benieuwd omdat ik het boek mocht weggeven tijdens mij verjaardagsgiveaway. Een bijzonder maand is februari voor mij. Veel prijzen hebben we weggegeven. Claudia de Breij beschikt over een vlotte pen. De mensen die haar kennen zullen dit wel weten. Ook als je Claudia niet echt kent merk je meteen dat ze beschikt over een vlotte schrijfstijl. Lezers willen het boek ook echt graag lezen. De schrijfstijl is ook toegankelijk naast goed.

Grappig:

We hadden het niet verwacht maar de toekomstige koningin is grappig vertelt Claudia in haar boek. Claudia wordt gevraagd door de Rijksvoorlichtingsdienst om een biografie te schrijven over Amalia. Ze zegt natuurlijk ja.

“Dit is een koninklijke hoogheid, ik weet het. Maar vooral een meisje van bijna achttien, een jonge vrouw die verder ook nergens om gevraagd heeft en op het punt staat te beginnen aan het deel van haar leven dat bol zal staan van plichten en plechtigheden. Nu is ze gewoon aan het leren voor haar examens. Of nou ja, ze zou eigenlijk al bezig moeten zijn, maar ze is nogal een deadline junkie.

´Als je me ergens tien jaar de tijd voor geeft, begin ik er na negen jaar en elf maanden aan.´ Haar vader slaat promp aan het plagen over haar laat ingeleverd profielwerkstuk. Vooralsnog is er weinig reden tot paniek, haar cijfers zijn goed genoeg om – mocht het examen vanwege corona weer niet doorgaan – nu al cum laude te slagen. We praten veel en lang, de middag vliegt voorbij. Amalia vertelt over haar leven, over school, vrienden, soms ook al een beetje over haar toekomst. Haar ouders praten over hoe ze was toen ze kleiner was, over de dynamiek in het gezin, over de gewone en ongewonere gebeurtenissen uit die bijna achttien jaar. “

Claudia is een koningshuiskenner en merkt dat de interview stijl van Amalia lijkt op die van haar vader en grootmoeder. Veel dingen worden besproken in het boek de monarchie van het koningshuis:

“Het idee monarchie staat bol van paradoxen. Als het over status gaat kennen we in Nederland geen hogere. Hoe het staatsrechtelijk geregeld is, hoe ceremonieel de taak van het staatshoofd in de praktijk ook is, een hogere status hebben we in Nederland niet.”

Amalia studeert gymnasium, is intelligent en een perfectionist. Dat laatste wisten we niet. Er wordt ook geblikt op de brief die ze schreef aan premier Rutte. Er wordt ook een beetje over haar half Argentijnse roots verteld, speelt polo. Ook praten ze over het geloof. Alle topics komen zo een beetje voorbij in het boek.

“Ze heeft niet echt een beeld van de hemel, vertelt ze, maar er moet iets zijn na de dood.

Waar geloof je in?

Ik heb niet zo´n mannetje in de wolken´, zegt ze.

´Het is meer een gevoel dan een bestaand iets.”

 

Meesterwerk:

Claudia heeft echt een meesterwerk neergepend met dit boek. We konden ook niemand anders inbeelden om dit boek te schrijven. Ze is er echt de aangewezen persoon voor. Dit boek bevat de perfecte ingrediënten voor een meesterlijk biografie: goede schrijfstijl, prachtige verhaal, goede dialogen, mooie foto´s en een goede samenhang. Iets wat vaak mist in veel biografieën. Veel biografieën mislukken omdat ze niet toegankelijk en interessant zijn geschreven. Dit boek is anders. Het is super toegankelijk en interessant. Voordat je het beseft heb je 112 pagina’s van dit boek verslonden.

Verschenen bij  Uitgeverij Pluim

#samenwerking lees disclaimer

6 thoughts on “Recensie: Amalia Claudia de Breij

  1. Dit boek staat op mn lijst omnog te lezen. Het lijkt mij een heel toegankelijke biografie. En ook wel leuk om zo’n inkijkje in het leven van het koningshuis te krijgen.

  2. Leuk dat ze een boek heeft geschreven. Zelf ben ik niet zo van boeken lezen, maar het is wel leuk om meer te weten te komen over haar bijvoorbeeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.