Vrouwen Voetbal Tessa Wullaert

Wat als de Europese voetbalbonden het vrouwenvoetbal tussen 1921 en 1971 niet verboden hadden? De sport floreerde tijdens de Eerste Wereldoorlog, sommige wedstrijden lokten tienduizenden toeschouwers, maar omdat de mannelijke leiders in het vrouwenvoetbal een bedreiging zagen voor het mannenvoetbal, werden de dames naar de marginaliteit verbannen. Dit boek vertelt het (vaak frustrerende) parcours van het vrouwenvoetbal: van speelsters met schuilnamen, over WK-matches van amper tachtig minuten tot de geboorte van de Red Flames.

Minstens even belangrijk is de inbreng van Tessa Wullaert, misschien wel de beste Belgische speelster in de geschiedenis. Ze kan als kind al wedijveren met de jongens, maar wanneer haar jeugdcoach naar Cercle Brugge vertrekt en zijn beste spelers wil meenemen, valt Wullaert uit de boot omdat ‘er voor meisjes toch geen toekomst is.’ De West-Vlaamse bewijst nadien het tegendeel, maakt van haar hobby haar beroep en groeit uit tot een inspiratiebron voor jongeren.

 

Tessa Wullaert (1993) is hét gezicht van het Belgische vrouwenvoetbal. Ze stond twee keer in de Champions Leaguefinale en pakte prijzen met Anderlecht, Standard, Wolfsburg en Manchester City. Als aanvoerder en topscorer van de Red Flames won de aanvallende speelster drie Gouden Schoenen. Met haar project GRLPWR wil Wullaert jonge meisjes aanmoedigen om te voetballen en hen helpen bij het verwezenlijken van hun voetbaldromen

Pieter-Jan Calcoen (1992) schrijft voor Het Nieuwsblad over binnen- en buitenlands voetbal, dus ook over de Red Flames. De voetbaljournalist was in 2017 aanwezig op het EK voor dames in Nederland en overhandigde eerder dat jaar de eerste Gouden Schoen aan Tessa Wullaert.

Verkrijgbaar bij de boekhandels.

 

 

2 thoughts on “Vrouwen Voetbal Tessa Wullaert

  1. Wat? Was het verboden?!? En zelfs tot 1971? Ik had geen idee. Wat achterlijk, is het eerste dat in mij opkomt. En hoezo verboden. Dat triggert wat bij mij. Om het uit te gaan zoeken. Ik ben zelf overigens totaal geen fan van voetbal, maar bij dingen die verboden zijn denk ik aan heel ander soort landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.