Recensie: Leven met beperkingen Frans Claessens

Voor mij ligt een groene boek: Leven met beperkingen van Frans Claessens. Prachtig geïllustreerd te zien zijn een rollator en een rolstoel( wielen). In 345 pagina’s neemt Frans Claessens je mee naar Jozef die spasme heeft.

1460913974.4675_NOH_jpgfront76366(1)

In het eerste hoofdstuk blikt de auteur in het leven van Jozef. Ook legt hij uit erg gemakkelijk uit wat spasme is.  Stapsgewijs en verhaalsgewijs neemt hij je mee naar het verhaal van Jozef. Jozef heeft naast spasme ook een luie oog en rechts ziet hij maar 75%. Ik denk dat de auteur mede daarom er voor heeft gekozen om het boek in grootletters te produceren.  Zo ook om rekening te houden met mensen moeite hebben met het lezen van kleine letters. Jozef heeft weinig vrienden, waarschijnlijk omdat zijn ziekte onbegrepen wordt. Na een tijdje wordt het gepest minder. Wat ik vooral merkte is dat degene die een ziekte heeft niet de enige is die lijdt maar ook de mensen om hem heen: zoals de familie en vrienden.  Vanwege zijn beperkingen mag hij niet meedoen aan de gymlessen. Hij moet wel altijd naar fysio. Aan het einde van het boek vertelt de auteur gedetailleerd over spasme en hoe je hiermee om dient te gaan.

“Na enige tijd kwam de huisarts er achter, dat het met hem toch niet helemaal in orde was. Dat bleek na enkele onderzoeken, spasme te zijn en dit zou hij z’n leven met zich mee zou dragen. Als iemand spasme heeft, betekent dit net als bij, Jozef, dat niet altijd de spieren doen, wat ze op ’t gevraagde moment zouden moeten doen. Meestal is er dan een aansturingfout in de hersenen en dat was deze keer vrijwel zeker veroorzaakt door de vroedvrouw, die bij de bevalling van Jozef heeft geholpen. Zij had namelijk te hard op het hoofdje van hem gedrukt tijdens dat hij ter wereld kwam Dit zal nooit te bewijzen zijn, maar naar later in zijn leven zal blijken, heeft hij waarschijnlijk er een vochtblaas in zijn hersenen aan overgehouden die voor problemen blijft zorgen.”

 

Allereerst wil ik mijn complimenten uiten voor de cover van het boek. Knap werk van de auteur om het verhaal en de cover zo goed te presenteren. Dat lukt niet veel auteurs. Ik ben heel blij dat de auteur ook het boek in grootletters heeft laten drukken. Zo kunnen mensen die last hebben van hun ogen, waaronder ik ook genieten van het lezen. Ik ben hier erg blij om. Ik heb zelf ook extreme oogproblemen. Voor mij was het erg prettig om dit boek te lezen. Normaliter zijn de letters zo klein en het boek zo helwit dat ik het licht uit moet gaan doen. Dit soort boeken vind je heel weinig op de Nederlandse markt (positief). Ik lees al jaren boeken vaak zijn boeken die over ziektes worden beschreven erg saai en te wetenschappelijk, niet gebaseerd op eigen ervaringen of die van de patiënten. In een vertelstijl dat dichterlijk overkomt neemt de auteur je mee in de wereld van Jozef die het ziekte van spasme heeft. Het boek is op een meeslepend wijze geschreven dat de lezer zeker stimuleert om door te lezen. Vanaf de eerste bladzijde werd ik meegesleurd in dit boek.De boodschap van de auteur was toch zeker wel dat iemand met een ziekte toch iets kan betekenen voor de maatschappij. Dat heeft hij maar al te goed beschreven in zijn boek. Ik ben erg blij dat de auteur dit boek heeft geschreven. Ik zou dit boek zeker aanbevelen aan iedereen. Het is bovendien ook een leerboek: iedereen kan bereiken wat hij wil ook al is hij ziek. Wellicht een tip om dit als lesmateriaal te gebruiken.

Foto Frans voor in de Peel en Maas (2)

Frans Claessens 1960, is geboren in Venray. Woont momenteel in Helmond( Noord-Brabant).  De auteur heeft zelf de ziekte van spasme en besloot hierover een boek te schrijven. De doelstelling van het boek is om te laten zien wat men nog kan betekenen in de maatschappij als je een ziekte hebt. Leven met beperkingen is zijn eerste boek. Momenteel werkt Claessens aan zijn tweede boek.

Verkrijgbaar bij mijnbesteller.nl voor  €6,35 ( e-book), €22,99( paperback) en 44,99(hardcover).

 

 

7 thoughts on “Recensie: Leven met beperkingen Frans Claessens

  1. ..wat een prestatie van Frans -zelf getroffen door spasme- een realistisch boek te schrijven over Josef. Ik zou dit boek graag in mijn boekenkast zien belanden.. Ben benieuwd..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.