Recensie: Brug der Zuchten

Dit is een bijzonder boek met ongewone verhalen over mensen die hun best doen wat van het leven te maken, maar niet meer zo goed weten hoe je dat zou moeten doen… Want hoe kun je nu positief en optimistisch blijven met het mes op je keel, en ga je ondanks stress en tegenwerking vrolijk verder met je leven?… Hoezo, vrolijk verder…

thumbnail_wagenmakers2c-harm_brug-der-zuchten13x21oms_v2.jpg

Het lukt de mensen in deze verhalen dan ook meestal niet om ‘gewoon’ door te gaan, en ze vragen zich wanhopig af hoe overleef ik mijn onderdrukte woede, mijn frustraties en teleurstellingen, mijn angsten en verdriet, als ik me laat manipuleren en klein houden, omdat ik niet voor mezelf durf op te komen. Waarom pik ik toch steeds al die dingen die anderen mij aandoen…Maar ze gaan er wat aan doen, die gekwetste en platgewalste mensen uit de verhalen in ‘Brug der Zuchten’ en dat is heerlijk troostend om te lezen, vooral als je van zwarte humor houdt.

Harm Wagenmakers laat de voor een ieder herkenbare personages, dingen meemaken waar je om kunt schaterlachen, maar waar je niet jaloers op hoeft te zijn. Hij doet dat in knap geconstrueerde verhaallijnen en realistische dialogen die lezen als een trein in volle vaart. Begin je aan een verhaal dan kun je niet stoppen tot je aan het altijd weer onverwachte en verrassende slot gekomen bent.

Wat een heerlijke verhalenbundel is dit. Harm vertelt je in 25 verhalen hoe mensen iets van hun leven proberen te maken. Het lijkt me erg moeilijk om een verhalenbundel heel aantrekkelijk te schrijven. Vaak vind ik verhalenbundels zo afstandelijk geschreven. Gelukkig is dit verhalenbundel anders en erg leuk. Het verhaal kent een meeslepend karakter en is boeiend geschreven hierdoor kun je het boek niet opzij zetten. Ik bleef maar doorlezen net zolang ik het boek niet uit had. Het boek krijgt vijf sterren.

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt

4 thoughts on “Recensie: Brug der Zuchten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.