Recensie: Forever 27 Godfried Nevels

Door redactie

Vorige maand verscheen bij Uitgeverij Aspekt het boek Forever 27 van Godfried Nevels. Vandaag reviewen we dit boek. Lezen jullie mee??

Forever 27 - Cover 2D_HR

 

Over het boek:

Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse: legendarische muzikanten die allemaal op hun 27e zijn overleden en tot de meest iconische leden van de Club van 27 worden gerekend. Hoe is deze mythische club ontstaan? Welke betekenis heeft het getal 27? En hebben muzikanten op 27-jarige leeftijd een grotere kans om te overlijden? Allerlei vragen die in Forever 27 worden beantwoord.

Ook zijn in dit boek interviews te lezen met diverse mensen uit de muziekindustrie die dicht bij de leden van de Club van 27 hebben gestaan of daar sterk door zijn beïnvloed. Zo blikt Leon Hendrix terug op het leven van zijn broer Jimi, doet gitarist Marc Benno verslag van de laatste keer dat The Doors in de studio aan het werk waren en vertelt voormalig Nirvana-manager Danny Goldberg over zijn ervaringen met Kurt Cobain. Bijzondere, persoonlijke en openhartige interviews die ‘de mens achter de muzikant’ laten zien.

Forever 27:

Het boek zoomt in op het leven van artiesten die erg jong zijn gestorven ( op hun 27e). Dit boek bevat een voorwoord van Barry Hay.

Legendarische artiesten:

Allereerst willen we zeggen dat het boek een mooie cover heeft. Op de zwarte cover zien we zes legendarische artiesten van de 27 club:  Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain, Janis Joplin en Jim Morrison. Een aantal namen klinken erg bekend, vooral die van Amy Winehous, Jimi Hendriks & Kurt Cobain. Vooral de eerste twee namen zullen we nooit meer vergeten. Jimi Hendrix daar hadden we zijn beroemde rode broek van in het museum gezien en Amy Winehouse zagen we zo vaak op tv voorbijkomen en weten we dat ze gestorven is aan alcoholmisbruik.

In dit boek blik Godfried Nevels in het leven van muzikanten die voor hun 30ste stierven. Diverse namen komen voorbij van Amy Winehouse tot en met Jimi Hendrix. Er worden ook oorzaken gezocht naar het vroegtijdig overlijden van deze artiesten. Een aantal oorzaken wordt er genoemd een daarvan is het drugsgebruik van artiesten. Ook blijkt de zelfmoordpercentage bij muzikanten hoger bij muzikanten dan bij andere beroepsgroepen.

20190210_163810

Onderzoek naar de dood van muzikanten:

Door een Australische professor is uitvoerig onderzoek gedaan naar de dood van meer dan 12.000 muzikanten uit diverse genres. Naast de uitkomst dat de meeste muzikanten op hun 56e zijn overleden, kwam uit het onderzoek naar voren dat bij vergelijking met de gemiddelde bevolking in Amerika muzikanten tot 25 jaar korter leven, de kans op eeen opzettelijke dood vijf tot tien keer groter is, de kans op zelfmoord twee tot zeven keer groter is, de kans op moord zelfs tot acht keer groter is. Cijfers die duidelijk laten zien in welke gevarenzone je je als muzikant in de wereld van seks, drugs & rock ´n roll begeeft. Maar ondanks deze conclusies blijft de mythe van de Club van 27 nog steeds bestaan.

 

Bijzonder quotes:

Het boek heeft naast een prachtige cover ook een erg mooie inhoud. In gekleurde kolommen worden de teksten op een een uitstekende wijze gepresenteerd afwisselend met afbeeldingen van celebirties. Er komen zeer interesssante uitspraken en quotes voorbij. Een aantal sommen we hieronder op:

ʺIk zei nog tegen hem, ga niet bij de stomme club.ʺ

ʺRoberts beruchte pact met de duivel.ʺ

ʺIk weet dat hij daar vergiftigd is.ʺ

ʺEen mottenbal in zijn drankje.ʺ

Een must have voor iedereen:

Verder worden er ook andere artiesten genoemd. Lady Gaga bijvoorbeeld die zwoer dat ze ouder dan 27 zou worden.  ʺIk wil mensen laten zien dat ik de 27 zal passeren en daarna nog langer zal leven, en dat doe jij ookʺ, zei de zangeres tegen een  Amerikaanse radio-dj.

In het boek merk je dat veel artiesten het ook zwaar hebben gehad, vooral vrouwen. Dit is iets wat we al verwacht hadden. Vrouwen hebben het over het algemeen ook bij andere beroepsgroepen erg moeilijk. Dat vinden we wel erg jammer maar het is wel de keiharde realiteit.

Er worden niet alleen legendarische muzikanten genoemd, maar ook minder populaire muzikanten. We kenden lang niet alle muzikanten in het boek, maar niet iedereen is van onze tijd wellicht vandaar. Na een tijdje waren we ook niet echt meer gecharmeerd van bepaalde liedjes dus zijn sommige van ons een tijdje gestopt met het luisteren van muziek. Enkele maanden geleden hadden we er weer zin in en hebben we onze passie voor muziek luisteren weer opgepakt. Lang leve Youtube waar tegenwoordig bijna alles op te vinden is.

Dit boek is echt een aanrader voor iedereen. Met veel plezier hebben wij dit boek gelezen!  Het leven van artiesten wordt nu nog duidelijker gepresenteerd. Een echte muziekliefhebber moet dit boek toevoegen aan zijn collectie. Dit boek is krijgt 5 sterren.

Godfried Nevels (1973) is auteur van het boek De Onbekende Canadees en enkele artikelen in het misdaadblad Koud Bloed. Als groot muziekliefhebber en -verzamelaar duikt hij deze keer in de fascinerende geschiedenis van de popmuziek.

Klik op de banner om het boek te bestellen:

12 thoughts on “Recensie: Forever 27 Godfried Nevels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.