Recensie: Tommie in de zorg

Door: redactie

Recentelijk verscheen bij Ambo Anthos het boek Tommie in de zorg van Tommie Niessen. Vandaag recenseren we dit boek. Lezen jullie ook mee?

boek

In dit boek maken we kennis met Tommie Niessen, die zijn school eerst niet wilde afmaken. Zijn mentor beveelt hem een studiekeuzetest aan. Uit deze keuze blijkt dat techniek, tuinbouw of de defensie iets voor hem moet zijn. Hier blijkt niets van waar te zijn. Op zijn negentiende stelt zijn moeder hem de vraag waarom hij niet in de zorg gaat werken.

Hoe komt ze erbij? Dat ga ik toch niet doen, oude mensen onder de douche zetten en ze helpen met aankleden. Wat denkt ze wel niet?

We moesten een beetje lachen om deze passage uit het boek. Dit is zeker een veelgehoorde gedachten over de zorg. Met tegenzin gaat Tommy eerst tijdelijk werken als een huishoudelijke hulp. Hij merkt goed te zijn in zijn werk. Hij blijkt ook goed te zijn met ouderen. Hij besluit om een opleiding te doen in de zorg. Indien het hem niet zou bevallen, kon hij er altijd mee stoppen. Na een tijdje komt hij erachter dat hij het werk toch leuk vind. Hij had toch een goede keuze gemaakt. Hij krijgt wel met veel vooroordelen te maken tijdens zijn werk. Hij zou zeker homo zijn is een van deze vooroordelen. Verder werken er toch veel vrouwen in de zorg. Waarom zou een man in de zorg werken?

In zijn boek laat hij zien dat het werken in de zorg mensenwerk is. Veel herkenbare passages komen voorbij in dit boek. Twee redactieleden zijn verpleegkundigen en we kunnen zeggen dat er veel vooroordelen zijn. Ook was het afleggen van onze eerste dode patiënt verschrikkelijk. In dit boek vertelt hij dat het overlijden van een patiënt zwaar is. Daar kunnen we zeker over meepraten.

Hoeveel diploma´s je hebt is niet zo belangrijk. Goed zijn voor de mensen, dat is belangrijk.

Uit zijn boek blijkt dat hij professioneel moet blijven en niet over zijn relaties mag praten met de patiënten, deze tip krijgt hij van zijn begeleider. In de praktijk blijkt dit zeker een goede tip te zijn. Inderdaad zou er niet over relaties gesproken moeten worden met patiënten. Vaak genoeg is het misgegaan. 

Negen op de tien verpleegkundigen zijn vrouwen, dat is een feit. Artsen en directeuren zijn vaak mannen ook dat is trouwens een feit. Maar is verpleegkundige daarom een vrouwenberoep? Ik vind van niet. Bovendien weet ik ook echt niet hoe het komt. Mannen (mensen) hebben vaak een bepaald beeld van dit werk dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Moet je mensen wassen? Ja! Moet je mensen naar het toilet helpen? Jazeker! Dit zijn ook niet mijn favoriete bezigheden op een dag. Maar gelukkig is dat niet je dagtaak. Het gaat in feite het meest om wat je voor hen kunt betekenen. Je zorgt ervoor dat zij een zo aangenaam mogelijk leven hebben, ondanks hun beperkingen. Dat vind ik zo mooi, dat je heel concreet iets voor andereen kunt betekenen.

Zijn boek heeft een mooi boodschap, de zorg is veel meer dan mensen wassen. De zorg is er voor iedereen. Met dit boek neemt hij het vooroordeel weg dat de zorg alleen vrouwenwerk zou mogen zijn. Het contact met mensen is erg belangrijk en de zorg is zeker niet saai. De zorg is leuk!

Ik beschrijf wat ik meemaak en ervaar. De leuke en minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn. Door mijn werk sta ik vaker stil bij dingen die ik belangrijk vind in het leven. Daar ben ik dankbaar voor en ik groei daardoor, als zorgverlener, maar vooral als mens. – Tommie

Met een zeer tevreden gevoel hebben we dit boek binnen no-time uitgelezen. Heel vlot geschreven, prettige schrijfstijl!  Met dit boek maak je prettig kennis met de zorg. Mensen uit de praktijk kunnen ook zeker meepraten over bepaalde momenten in het boek. Het boek is zo boeiend geschreven, dat we niet meer konden stoppen met lezen. We hebben best veel boeken gelezen over de zorg, die zijn vaak wetenschappelijk en saai beschreven. Dit boek is anders, interessant en boeiend geschreven. Eindelijk een boek dat alle vooroordelen over de zorg wegneemt. Dit boek biedt erkenning aan de zorgsector. De zorg is zeker niet saai! Wij zeggen dit boek is er voor iedereen. Echt een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt 5 sterren.

Verkrijgbaar bij de boekhandels!

10 gedachten over “Recensie: Tommie in de zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.