Methodes om een boek te laten drukken

Het laten drukken van een boek is een belangrijke stap in het uitgeefproces. Of je nu een roman,managementboek, kinderboek, hardcover of softcover produceert, je moet een keuze maken qua drukmethode. Na het lezen van dit blog ben jij in staat een keuze te maken uit digitaal printen, offset drukken of printing on demand.

 1.     Digitaal printen: snel en flexibel

Digitaal printen is een moderne drukmethode die geschikt is voor kleine tot middelgrote oplages en snelle (ad-hoc) producties. De printers worden door de computer aangestuurd, waardoor omslagen en binnenwerken snel geprint zijn. Enkele voordelen van deze methode zijn:

 •         Snelheid: digitaal printen vereist geen lange voorbereidingstijd (wat bij offset wel zo is, daarover later meer), de productie kan snel opgestart worden door de PDF bestanden naar de printer te sturen.
 •         Flexibiliteit: Digitale printers kunnen gemakkelijke in verschillende formaten afdrukken, waardoor ook het personaliseren van drukwerk mogelijk is.
 •         Kwaliteit: Hedendaagse digitale printers leveren uitstekende printkwaliteit, voor een leek is het verschil tussen digitaal en offset moeilijk te zien.

 1.     Offset drukwerk: geschikt voor grote oplages

Offsetdrukwerk is een traditionele drukwerkmethode die geschikt is voor grote oplages boeken. Deze methode maakt gebruik van het principe dat water en inkt niet mengen. Per drukkleur (CMYK: Cyaan, Magento, Yellow en Key) worden de beelden van het boek op aluminium platen weergegeven. Vervolgens komen de platen elk op een roller, deze roller draait langs de inkt en maakt een afdruk op een tweede roller met een rubberlaag. De tweede roller drukt vervolgens op het papier. Enkele voordelen van deze techniek zijn:

 •         Goedkoper bij grote oplages: bij grotere oplages is deze techniek kostenefficiënter vanwege lagere eenheidskosten.
 •         Hoge printkwaliteit: Offsetdruk biedt een uitstekende printkwaliteit, vooral in kleur. Daarnaast is papier minder geneigd te golven t.o.v. digitaal printen.
 •         Snelle productie bij grote oplages: deze techniek wordt toegepast bij het drukken van kranten: snelle producties in grote oplages zijn zeer geschikt.

 1.     Printing on demand: efficiënt, milieuvriendelijk en weinig voorraad

Printing on demand (POD) is een manier van printen waarbij boeken pas worden gedrukt op het moment dat ze worden besteld. In plaats van grote voorraden boeken te moeten opslaan, wordt er alleen geproduceerd wanneer er vraag naar is. Enkele voordelen van printing on demand zijn:

 •         Minimalisering voorraad: bij deze methode is het opslaan van voorraden niet nodig. Hierdoor zijn opslagkosten en onverkochte voorraden niet aan de orde.
 •         Geen verspilling: Omdat er alleen geproduceerd wordt bij vraag, wordt verspilling geminimaliseerd. Dit is zowel economisch- als milieuvriendelijk.
 •         Toegankelijkheid: POD maakt het gemakkelijker om werk te produceren, er hoeft vooraf geen grote investering gedaan te worden.

Een nadeel van deze productiemethode is dat de doorlooptijd van een productie vaak langer is en de stuksprijs per exemplaar hoger.

Of je nu kiest voor digitaal printen, offsetdrukwerk of printing on demand, iedere methode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ons advies is dan ook: laat je goed informeren over de verschillende opties zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.