Recensie: De maagd uit het noorden

De maagd uit het noorden vertelt het verhaal van de manisch depressieve  en psychiatrisch patiënt Renze. Renze is verliefd op Manon, die uit een strenge familie komt. Manon vertelt thuis niets over haar relatie met Renze. Ze is alleen bang dat haar moeder aan haar kan zien dat ze geen maagd meer is. Renze ziet het verschil niet.

thumbnail_Sangers_Maagd uit het noorden_HR

In zijn gedachten  creëert hij een surrealistisch wereld (onwerkelijke wereld).  Hij blikt naar 40 jaar geleden. Hij denkt naast Manon ook een relatie te hebben met Jessica. Renze denkt dat Manon altijd bij hem zal blijven. Helaas verlaat ze hem na advies van de dominee. Hij blijft weer alleen in zijn wereld.

“Veertig jaar geleden , Manon, en het lijkt geen dag langer. Jij denkt nog steeds dat je dichtbij mij bent en dat er geen dag voorbijgaat dat ik niet aan je denk. Lieveling, jouw perceptie van een verloren liefde is zoveel anders dan die van mij. Ik hou van je en ik haat je met heel mijn hart. Dat laatste is niet waar. Misschien zou ik het moeten doen, jou haten. Omdat je mij ruilde voor je geloof en de woorden van een dominee die hoogstwaarschijnlijk acht aan zijn eigen genoegdoening. Twee geloven op een kussen daar waakt de duivel tussen. De duivel had mij naar jou toe gedreven. De duivel had in mij huisgehouden. Dat wist je niet en ik heb het je nooit verteld.”

Zo wat een goed boek. Ik moet mijn complimenten uiten naar Sangers. Dit is het eerste boek dat ik van hem lees. Wat een vlotte schrijfstijl en goede verhaallijn heeft hij opgebouwd. Ik was eerst van plan om een paar bladzijdes te lezen tijdens het trainen maar toen ik eenmaal begon kon ik niet meer stoppen met lezen. De gedachten van Renze zijn soms zo gestoord en tegelijkertijd hilarisch. Het lijkt me zeker moeilijk om als auteur in de schoenen van een psychiatrisch patiënt te kruipen. Ook de gedachtegangen overbrengen op de lezer is erg moeilijk. Sangers heeft zeer goed werk geleverd. Hij schets de gedachten van Renze zo goed dat ik als lezer helemaal met Renze meeleefde. Alsof ik Renze was. Al zijn gedachten leken zo echt, zijn ideeën ook. Ik denk dat veel mensen in veel gedachten van hem op sommige momenten zullen herkennen. Met dit boek laat Sangers zien hoe een psychiatrisch patiënt denkt . Om sommige momenten denkt hij best goed. Deze gedachtes zullen de lezers vast lang bijblijven:

“Twee maagden, rechtstreeks uit het paradijs. Twee maagden in een eenpersoonsbed. “

“De verpleegster van de opnameafdeling lokte mij de isoleercel in met de belofte dat ze ieder half uur naar me zou omzien. De belofte vergat ze en pas na acht uur werd ik bevrijd. Mijn langste nacht. Ik dacht te zullen sterven.”

“Ik kon niet anders denken dat dit mijn einde was. Wanhopig liggend in het vuil van anderen. Over honderd jaar zou ik mogelijk gevonden worden, wat er van mij over was. Een doodshoofd, een geraamte. Ik vouwde mijn handen en bad tot God. Aren had ik God verloochend, ik kon het wel alleen af. Ik dacht aan mijn kindertijd. Een keer had ik tijdens de is duidelijk de aanwezigheid van God gevoeld. Terwijl het  Sursum Corda voelde ik mijn hart werkelijk opspringen. Nooit was ik dichterbij God. Alleen misschien in de armen van Manon.”

Ik ben erg benieuwd naar meer werk van  Sangers.  Dit boek is zeker aanbevelenswaardig voor iedereen. Wellicht is het een idee om dit boek te verfilmen. Ik zou hier erg graag naar kijken. Wat een topprestatie levert Sangers met zijn boek De maagd uit het noorden. Dit boek krijgt 5 sterren.

Overige gegevens van het boek:

isbn 9789463383448
120 pagina’s
20 x 12 cm
prijs € 16,95
nur 301

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt.

20 gedachten over “Recensie: De maagd uit het noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.