Recensie: De Nazi moordfabrieken

De Nazi Moordfabrieken verscheen onlangs bij Uitgeverij Aspekt. Een boek over een ernstige periode uit de geschiedenis. Dit boek vertelt met veel foto’s over 4 concentratiekampen: Chelmno, Belzec, Treblinka en kamp Sobibor.

Roozeboom_9789461888877_3D-768x938.jpg

 

Dit boek bevat archeologisch onderbouwde illustraties en plattegronden van Sobibor, Belzec, Treblinka en Chelmno. Boordevol nooit eerder gepubliceerde getuigenverklaringen. Dit boek geeft op gedetailleerde wijze inzicht in de werkwijze van de SS in de kampen en het vernietigingsproces. Een hoofdstuk is geschreven door Jules Schelvis, de laatste Nederlandse overlevende van Sobibor. Helaas is hij op 3 april 2017 overleden.

Allereerst moet ik mijn complimenten uiten over de zwart-grijze cover van het boek waarop het De nazi moord fabrieken kopt. Op de achtergrond zijn elektrische draden van een ‘cellencomplex’ te zien. Onderkop van het boek geeft vier woorden weer: Chelmno, Belzec, Treblinka en Sobibor. Dit waren allemaal heftige vernietigings/concentratiekampen.

Het is een flinke pil. Maar liefst 900 foto’s en 472 pagina’s bevat dit boek. Een groot deel van de foto’s is nooit eerder gepubliceerd. Verbijsterd heb ik dit boek gelezen en de foto’s bekeken. Wat vreselijk wat de mensen tijdens deze afschuwelijke periode hebben moeten meemaken. Een aangrijpend periode uit de geschiedenis. Ik heb bewondering voor de auteur van het boek: Ton Roozeboom die dit boek heeft geschreven/samengesteld. Het lijkt me zeker erg moeilijk om zo een stukje geschiedenis te ‘verzamelen.’ Een aantal foto’s is toch erg schrikwekkend geweest. Als lezer vraag je je steeds af hoe kon dit nou gebeuren? Heel knap werk Ton Roozeboom.

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt. 

 

11 thoughts on “Recensie: De Nazi moordfabrieken

  1. Wat fijn dat er ook veel foto’s bij zitten zo dat het beeld nog beter word hoe erg het in die tijd was. Ik krijg zelf echt de rillingen hoe onmenselijk het in die tijd was…

  2. Wow dit lijkt me heel heftig maar ook heel intrigerend en interessant!! Misschien niet het eerste boek dat ik zou kiezen voor een vakantie maar ik vind het wel een mooi boek om thuis in je collectie te hebben. Ook voor eventuele kindjes later. We mogen nooit vergeten wat er is gebeurd…

  3. Wat een heftige tijd was dat he. We staan daar nu eigenlijk niet meer bij stil. Dit boek laat het heel mooi zien. Moet heel heftig zijn om daar door te bladeren. Mooi om te zien in je video met de bijpassende muziek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.