Recensie: De Spaanse blauwe divisie

Onlangs verscheen de Spaanse blauwe divisie van Maria Garcia Alvarez en Perry Pierik bij Uitgeverij Aspekt. Dit boek ga ik vandaag reviewen. Lees je mee?

Pierik_De Spaanse blauwe divisie_CVR (1)

 

Samenvatting van het boek:

Onder het goedkeurend oog van dictator Franco trokken duizenden Spaanse vrijwilligers naar het oostfront om de strijd aan te binden met het ‘goddeloze bolsjewisme.’ Zij kregen de zegen van de staat en de kerk. Het waren niet alleen uiterst rechtse Falangisten die gingen, maar ook republikeinen die tegen Franco hadden gevochten in de burgeroorlog en zich nu probeerden te ‘rehabiliteren’. Het werd een dramatische geschiedenis, van strijd, winterse koude en onvoorstelbare verliezen. De Spanjaarden bouwden een reputatie op van harde vechters, maar ook zij konden het lot van Napoleon niet ontlopen.

De blauwe divisie in getallen:

Vrijwilligers: 45.482

Gesneuveld: 23.552 (52%

Verdwenen: 4.954 (11%)

Gewond: 9.522 (21%)

Bevroren: 1.512

Ziek: 5.570

 

Meesterwerk:

Perry Pierik is mijn favoriete auteur. Met zijn boek De Spaanse blauwe divisie levert hij een meesterwerk. Telkens bewijs Pierik maar weer dat oorlogsboeken alles behalve saai zijn. Het is hem weer gelukt om de lezers op een interessante manier mee te nemen naar een van de ernstige periode in de geschiedenis. Werkelijk ieder boek dat hij schrijft blijft interessant en boeiend voor de lezer.

“De Spanjaarden waren niet voorbereid op de wrede Russische winter. Russen herinnerden zich hoe ze soms de huizen in het dorp binnenstormden om rond de kachel te gaan zitten en soms zelfs hun laarzen in de kachel stopten. Zo kregen de Spanjaarden hun bijnaam “verbrande laarzen soldaten” Kovaliov heeft uitgebreid veldonderzoek gedaan om de herinneringen van lokale Russen over de Spaanse soldaten op te tekenen. Sommige lokale bewoners herinneren zich nog dat zij voor het eerst van hun leven sinaasappels aten omdat de Spanjaarden hun ratsoenen deelden met de bevolking van omliggende dorpen Over het algemeen hadden de Russen geen slechte herinneren aan deze ongedisciplineerde soldaten die veel meer contact hadden met de Russen dan met hun eigen bondgenoten. Dit betekende niet dat de Spanjaarden geen misdaden begingen of zich niet misdroegen, maar over het algemeen waren zij punctueel en hadden zij niet zo’n enorme ego als de Duitsers.”

Wat een heerlijke samenwerking met Maria Garcia Alvarez. Weer een leuk pocketboek van Uitgeverij Aspekt. Ik ben weer benieuwd naar het volgende pocketboekje van hun. Iedere keer verschijnt er bij Uitgeverij Aspekt een interessant boek. Dit boek heb ik met veel plezier verslonden ( afgezien van het onderwerp). Tijdens het lezen van het boek had ik het gevoel dat ik een interessante geschiedenisles kreeg. Zoiets maak je zelden mee met een boek. Weer een boek waar je vanaf de eerste bladzijde in meegezogen wordt.   Dit boek is interessant voor iedereen. Hopelijk wordt dit boek verfilmd. Dit boekje krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek:

ISBN: 9789463381321
138 pagina’s
Verschijningsdatum: oktober 2017
Prijs: €9.95

Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt!

16 thoughts on “Recensie: De Spaanse blauwe divisie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.