Recensie van “Bevallen van een jackfruit” door Marthe Kerkwijk

In haar boek “Bevallen van een jackfruit” duikt filosoof Marthe Kerkwijk diep in de complexiteit van zwangerschap en de transitie naar het moederschap. Met een scherpe en kritische blik onderzoekt ze de vele invloeden en druk die op aanstaande moeders worden uitgeoefend door zowel medische instellingen als de maatschappij. Kerkwijk weet als geen ander dat de weg naar het moederschap niet alleen een fysiek proces is, maar ook een ethische en politieke aangelegenheid.

 

Het boek begint met een persoonlijke noot waarin Kerkwijk haar eigen ervaringen tijdens de zwangerschap deelt. Ze beschrijft hoe haar zelfvertrouwen en de controle over haar leven worden aangetast door “onzichtbare monstertjes” – de verwachtingen en normen die door anderen worden opgelegd. De metafoor van de jackfruit, die symbool staat voor de enorme omvang van haar groeiende foetus, brengt de inherent spannende en soms beangstigende realiteit van de bevalling treffend in beeld.

“Ze zeggen dat er geen intiemere band is dan de band tussen jou en mij, de band tussen moeder en kind. Dat is vanzelfsprekend, zou je zeggen, want ooit was je zelf onderdeel van mijn lichaam. Maar hoe intiem onze band ook is, toch heb ik mij vaak afgevraagd in hoeverre die band echt van ons is. Al vanaf een vroege stadium in de zwangerschap ontdekte ik dat er derden zijn die zich met ons willen bemoeien, en dan bedoel ik niet je vader – die maakt deel uit van onze intieme kring. Ik bedoel anonieme derden: de staat en de medische instituties, de samenleving en het bedrijfsleven. Ik schrok van deze bemoeienis. Natuurlijk had ik het kunnen weten. Ik was op de hoogte van de manier waarop het patriarchaat probeert alles omtrent voortplanting te controleren. Ik had feministische filosofie gelezen. Ik wist het, en toch verraste het me. Wat me verraste was de tegenstrijdigheid die ik voelde tussen enerzijds de overweldigde hoeveelheid keuzemogelijkheden die ik kreeg voorgeschotelde anderzijds het verstikkend gevoel over geen van die keuzes daadwerkelijk vrij te kunnen beslissen. Er was niemand die me dwong, niemand die me dwong, niemand die me vertelde wat ik moest doen.  ´Het is jouw beslissing, het is helemaal van jou, niets moet, alles mag´, hoorde ik telkens. Maar ondertussen werd me wel te verstaan gegeven dat als ik de verkeerde keuze zou maken, dat ik dan verantwoordelijk zou zijn voor de gevolgen, zoals een pijnlijke bevalling, een frustrerende ouderschapservaring of schade aan jouw fysieke of mentale gezondheid.”

 

Wat dit boek bijzonder maakt, is de manier waarop Kerkwijk de lezer meeneemt in haar worsteling met de veelheid aan opties die ze krijgt aangereikt, terwijl ze tegelijkertijd het gevoel heeft haar vrijheid te verliezen. De vragen die ze oproept zijn relevant en prangend: Waarom mogen aanstaande moeders niet bang zijn? Waarom is er zo veel geheimzinnigheid rondom pijnstilling? Deze vragen zijn niet alleen persoonlijk, maar raken aan bredere thema’s zoals autonomie en de rol van de vrouw in de maatschappij.

Kerkwijk biedt een nieuw perspectief op persoonlijke autonomie, wat een krachtige boodschap is voor alle aanstaande moeders. Ze roept hen op om zich bewust te worden van de maatschappelijke druk en de ethische dilemma’s die bij het moederschap komen kijken. Haar betoog is zowel verhelderend als empowerend; het biedt handvatten om de eigen keuzes te maken en te navigeren door de vaak overweldigende wereld van zwangerschap en bevalling.

Met slechts 96 pagina’s is “Bevallen van een jackfruit” een compact maar impactvol boek. Kerkwijk’s schrijfstijl is toegankelijk en eerlijk, waardoor de lezer zich snel kan identificeren met haar ervaringen en gedachten. Dit boek is niet alleen een aanrader voor aanstaande moeders, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de sociale en ethische implicaties van zwangerschap.

In conclusie, “Bevallen van een jackfruit” is een indringende en verfrissende kijk op de ervaringen van aanstaande moeders. Marthe Kerkwijk weet op een inspirerende manier de thema’s van autonomie, druk en ethiek te verweven in haar persoonlijke verhaal. Het is een must-read voor iedereen die de diepte en de complexiteit van het moederschap wil begrijpen.

Verkrijgbaar bij de boekenwinkels of  Uitgeverij ISVW een directe link vinden jullie hier.

#samenwerking lees disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.