3 middelen tegen ijzertekort

Door Yusra 

Heb je last van ijzertekort en wil je dit verhelpen op een natuurlijke wijze? Dan zijn daar 3 natuurlijke middelen voor. Lees snel verder welke…

photo-1524499982521-1ffd58dd89ea

Wat is ijzertekort?

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem (Voedingscentrum, 2019). IJzer wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende inname met de voeding of door chronisch bloedverlies (Pieters e.a., 2007).

Symptomen van ijzerterkort: 

-duizeligheid

-misselijkheid

-hoofdpijn

-vermoeidheid

-hartkloppingen

-bleke huid

photo-1495197359483-d092478c170a

Wat kun je er tegen doen?

Herken je je in de symptomen dan kun je het beste een bezoek aan de huisarts brengen die zal dan vervolgens bloedprikken en je informeren of je ijzertekort hebt. Mocht dit het geval zijn dan zul je afhankelijk van je waarde waarschijnlijk ferrofumaraat tabletten voorgeschreven krijgen. Deze tabletten kunnen als bijwerking een verstopping veroorzaken. Het beste kun je er maagbeschermers bij inslikken.  Er zijn naast pillen ook nog andere manieren om je ijzerwaarde op pijl te houden: floradix, ijzerzakjes en bietensap. Kies altijd een van de drie.

Floradix: 

Salus elixer Floradix is een vloeibare ijzerdrankje die je in kunt nemen om je ijzer een boost te geven. Dit middel is verkrijgbaar bij de Tuinen, Kruidvat, Etos en deonlinedrogist.

photo-1512069772995-ec65ed45afd6

Bietensap: 

Hij is behoorlijk bitter maar wel ernstig effectief bij een ijzertekort. Bietensap van Zonnenatura is verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Ijzerzakjes: 

Deze zijn vaak online verkrijgbaar. Deze zakjes dien je op te lossen in water of sinaasappelsap. Deze ijzerzakjes zijn verkrijgbaar bij Fruugo.nl

Advies:

Floradix is tussen alle drie de meest geadviseerde middel. Deze zorgt niet voor een verstopping en je hebt slechts een beetje nodig om je ijzer een boost te geven. Verder kent dit middel ook geen nadelen, behalve het feit dat hij wel een beetje prijzig (prijsklasse 15 euro).

photo-1522920395281-1162f0a570b7

Ik heb helaas geen rechtenvrije plaatjes van deze producten wel heb ik wat linkjes opgenomen in de teksten waar je het eventueel kan kopen. Zodat jullie een idee hebben hoe de middelen er uit zien.

Goedgekeurd door verpleegkundigen!

Heb jij ook ijzertekort, of ken je iemand met ijzertekort? Ken je een van deze middelen?

 

Gebruikte literatuur: 

-Oncologie en hematologie bij kinderen, Kneepkens e.a 2017., Bohn Stafleu van Loghum

-Alles voor chronische darmziekten basisgids over ziekte van Crohn en colitus ulcerosa, Pieters e.a. 2007 Uitgeverij Lannoo.

www.voedingscentrum.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 gedachten over “3 middelen tegen ijzertekort

  1. Ik heb een maagomleiding/verkleining, dus wordt ik regelmatig gecontroleerd op allerlei vitaminen en mineralen hoeveelheden. De laatste keer had ik een te laag ijzergehalte. Een half jaar pillen moeten slikken, maar die gaven geen verbetering. Bloedarmoede heb ik niet. Blijkbaar een lager ijzergehalte bij mij.

  2. Bietensap (rode bietensap) is voor heel veel dingen goed. Ik haal regelmatig een fles in huis. Inderdaad, het smaakt wat vreemd maar daar raak je wel aan gewend.

  3. Wat is de werking van deze ijzerzakjes? Zitten hier alle ijzerstofjes in die wij nodig hebben en hoe ziet het eruit? Sorry voor de vragen, maar ik kan mij hier geen voorstelling van maken.

  4. Geen probleem. Het is vaak een vloeibare ijzerpoeder dat je kunt mixen in water of zo in zijn geheel kunt opdrinken. Er zitten exacte ijzerstoffen in die je lichaam nodig heeft. Alleen deze werken wel iets langzamer dan de pillen. Ik zal je even een linkje sturen voor het plaatje: https://www.spatone.com/en

  5. Handige tips! Voor mijn zoontje lopen we bij de kinderarts vanwege ernstige chronische bloedarmoede, dus die redt het niet niet mee, maar ikzelf heb ook altijd wel een laag HB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.