Boekreview: Leven zonder afval

Door: Stijn

We krijgen er allemaal mee te maken. Thuis, en steeds vaker ook op het werk: afval scheiden. Om de wereld van morgen net een beetje beter achter te laten, worden we vaak gestimuleerd om ons afval in de juiste prullenbak te gooien. Bij het restafval, het GFT of bij het plastic. Maar wat nu als je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk afval produceert? Dan ben je nóg duurzamer bezig. Het boek Leven zonder afval van schrijfster Emily-Jane Lowe geeft je een hele hoop praktische tips om thuis minder afval te produceren. En om dus aan het milieu en de wereld van morgen te denken!

Ik werd getriggerd het boek te lezen toen ik in de supermarkt stond. Ik stond voor het groenterek en wilde een komkommer in mijn mandje stoppen. Er waren twee keuzes: de biologische komkommer en de gewone komkommer. Tot mijn verbazing zat er om de normale komkommer geen plastic verpakking, en om de biologische komkommer wél. De omgekeerde wereld..

De dag voordat ik versteld stond van de komkommerverpakkingen, gaf iemand me het advies om het boek ‘Leven zonder afval’ te lezen. Nadat ik thuis kwam van de supermarkt, dacht ik: dat boek ga ik eens lezen! Zo gezegd, zo gedaan. Een dagje later schafte ik het boek op mijn E-reader aan, ging ik heerlijk op de bank liggen en begon ik met lezen..

Wat me direct opviel aan het boek, is dat het heel toegankelijk in elkaar is gezet. Duidelijk afgebakende hoofdstukken met makkelijk leesbare teksten, duidelijke afbeeldingen, lijstjes met praktische tips en do-it-yourself adviezen om bepaalde soorten plastic verpakkingen te hergebruiken. Het mooie aan het boek, is dat schrijfster Emily-Jane Lowe erg realistisch blijft als het gaat om de tips voor het verminderen van je afval. Niet teveel idealistische en onhaalbare toekomstbeelden, maar ze geeft duidelijk aan dat de weg naar minder afval vooral bestaat uit het nemen van kleine praktische stapjes. En uit vallen en opstaan. Een proces dat altijd doorloopt

De soms lastige weg naar haar eigen zero-waste-lifestyle, beschrijft Emily-Jane aan de hand van leuke persoonlijke anekdotes. Zo begint het boek met een situatie waarin ze bij de notenkraam staat en het lastig vindt te vragen om haar noten in een potje te stoppen in plaats van een nieuwe plastic verpakking. Deze persoonlijke verhaaltjes in combinatie met confronterende feiten over afvalproductie (we produceren per persoon meer dan 500 kilo afval per jaar!), maken dat het boek lekker wegleest. En nog belangrijker: Dat het aanzet om zelf na te denken over de grote berg afval die je produceert.

Ik merkte bij mezelf dat ik tijdens het lezen van het boek een paar keer stopte om bij mezelf na te gaan hoe ik bepaalde afval-situaties nu aanpak. En laat dat nu juist hetgeen zijn wat Emily-Jane teweeg wil brengen. Vooral de tips die gaan over plastic verpakkingen in de supermarkt, wilde ik direct gaan toepassen. Vooral ook omdat ik enkele dagen ervoor nog zo versteld stond van de bio komkommer met plastic verpakking. Naast de tips voor het minderen van het kopen van producten zonder plastic verpakking, krijg je bijvoorbeeld ook tips over persoonlijke verzorging en het opvoeden van je kinderen in relatie tot zero-waste. Deze tips waren op mij wat minder van toepassing, omdat ik nog geen ouder ben en als man ook net iets minder persoonlijke verzorgingsproducten gebruik. Maar toch: het is interessant om te zien in welke aspecten van het huishouden je allemaal aan afvalvermindering kunt denken.

Na het lezen van het boek ben ik zelf gaan kijken hoe ik in kleine mate minder afval zou kunnen produceren. Het bleek lastiger dan gedacht, maar met vallen en opstaan lukt het me om steeds wat beter om minder afval in de afvalbak te hoeven gooien. Zo heb ik thee gekocht zonder zakjes en probeer ik zo veel mogelijk plastic-loze producten aan te schaffen in de supermarkt. Het begin is dus gemaakt, en dat heb ik te danken aan Leven zonder afval!

Overige gegevens:

Leven zonder afval

Auteur: Emily-Jane Lowe

Aantal pagina’s: 157

ISBN: 9789461643582

1e druk: april 2015

Bio van de bloger:

Stijn is verzot op positieve gedragscommunicatie. Hoe zorgen we er met behulp van (in)directe boodschappen en interactieve leervormen dat mensen worden aangezet bepaalde beslissingen te nemen? Hij leerde het tijdens zijn studie Communicatiewetenschap en brengt het nu in de praktijk bij onder andere Binqer; een initiatief waarmee mensen worden gestimuleerd na te denken over afval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.