Hoe kies je de juiste vleesmolen?

De laatste jaren zien we een verschuiving op het gebied van eten en koken. Waar alles voorheen simpel en snel moest, nemen we tegenwoordig meer de tijd om te koken. De focus verschuift steeds meer naar slow cooking met mooie, eerlijke ingrediënten. Het zelf malen van je vlees past helemaal in deze trend. Met een eigen vleesmolen kan je onder andere je eigen gehakt malen maar je kan hem ook gebruiken om bijvoorbeeld zelf worstjes te maken. Stel je voor: je maalt je eigen vlees en kan helemaal naar eigen smaak verschillende kruiden en specerijen toevoegen. Hartstikke leuk toch?  Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende vleesmolens verkrijgbaar. Wil je zelf ook een vleesmolen aanschaffen? Denk dan van tevoren goed na over de volgende punten.

image18

Handmatig of elektrisch?

Vleesmolens zijn er in zowel elektrische als handmatige varianten. Beide doen ze goed hun werk, welke bij je past is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Bedenk echter wel dat een elektrische vleesmolen altijd in de buurt van een stopcontact moet staan. Daarnaast maakt het elektrisch malen van vlees behoorlijk wat herrie, maar daar staat tegenover dat het een boel gemak met zich meebrengt. Handmatige vleesmolens bestaan al eeuwenlang en worden nog steeds veel gebruikt in de ambachtelijke keuken. Wie gaat voor ‘slow cooking’ zal dus ook prima uit de voeten kunnen met een handmatige vleesmolen. Liever toch iets meer gemak? Dan is een elektrische vleesmolen een prima optie!

Vaatwasserbestendig of afwassen met de hand?

Het is uiteraard erg belangrijk dat een vleesmolen direct na gebruik goed schoon gemaakt wordt. Als je beschikt over een vaatwasser dan wil je waarschijnlijk graag een vleesmolen waarvan de onderdelen zó de vaatwasser in kunnen. Veel handmatige vleesmolens worden echter gemaakt van vertind gietijzer, een materiaal dat niet in de vaatwasser kan. Heb je geen zin om de vleesmolen met de hand af te wassen? Let dan bij aankoop goed op het materiaal waarvan de vleesmolen gemaakt is!

Hoeveel vlees wil je per keer malen?

Alle vleesmolens dienen na het malen van een bepaalde hoeveelheid vlees schoongemaakt te worden. Over het algemeen geldt: hoe groter de vleesmolen is, hoe meer gehakt hij in één keer kan malen. De hoeveelheid vlees die een vleesmolen in één keer kan verwerken wordt uitgedrukt met een getal. Over het algemeen is een type 5 of type 8 prima voor de gemiddelde hobbykok. Een type 5 molen draait tot 2 kilo gehakt per keer en een type 8 vleesmolen kan zo’n 4 tot 5 kilo verwerken. Welke vleesmolen voor jou geschikt is hangt dus onder andere af van de grootte van je gezin!

One thought on “Hoe kies je de juiste vleesmolen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.