In 10 stappen je midlifecrisis de baas

“Blue Monday kan er dit jaar extra inhakken bij mannen in een midlifecrisis”, stelt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Dat zou volgens Dijkstra komen doordat het gevoel van uitzichtloosheid versterkt wordt na de zoveelste lockdown.

 Foto: Midlife Happiness Expert)

“Blue Monday kan er dit jaar extra inhakken bij mannen in een midlifecrisis”, stelt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Dat zou volgens Dijkstra komen doordat het gevoel van uitzichtloosheid versterkt wordt na de zoveelste lockdown.

“Na de feestdagen en de zoveelste lockdown overvalt veel mannen met een midlifecrisis het gevoel van totale uitzichtloosheid in hun leven”, zegt de Midlife Happiness Expert. “Veel mannen hebben moeite om hun gevoelens te uiten. Ze praten liever niet over hun problemen, en zeker niet over hun midlifecrisis.” De euforie van de feestdagen is bovendien weggeëbd, en met Blue Monday op 17 januari aanstaande als de meest deprimerende dag van het jaar in aantocht, is dit volgens Dijkstra een ‘giftige cocktail voor mannen in de midlifecrisis’.

In haar praktijk ziet zij jaarlijks in januari een toename aan aanmeldingen. “Dit jaar lijkt het erger. Relatieproblemen zijn de afgelopen weken alleen maar verergerd. Er zijn geen escapes door de lockdown. En alles waar zij van dromen lijkt mijlenver weg”, zegt de Midlife Happiness Expert. “Maar dat hoeft niet zo te blijven.”

Een op de vier mannen krijgt midlifecrisis

Aafke Dijkstra schreef eerder het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Gemiddeld krijgen één op de vier mannen een midlifecrisis. Van de tweeduizend gesprekken die de auteur voerde, bleek dat 80 procent van de mannen met een midlifecrisis gestrest en/of depressief is. “Sommigen raken aan de drank of maken er zelfs een eind aan.”

Dijkstra schreef het boek om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. In het boek deelt Dijkstra de midlifecrisis in vijf fases op. “Na de ‘Uitleeffase’ – wanneer de man vreemdgaat of een nieuwe partner kiest – komt de vierde fase: depressieve gevoelens en moedeloosheid.” Ze licht toe: “Als blijkt dat met de nieuwe partner, de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, voelen mannen zich nóg ongelukkiger. Ze raken in de stress en dat leidt vaak tot depressieve gevoelens.”

Positieve periode

Toch schuilt er in deze vierde fase een positieve periode volgens Dijkstra. “Omdat nu het moment aanbreekt, dat de man gaat terugkijken op zijn leven, reflecteren en nadenken over zijn relatie en toekomst. Wat hij echt wil de komende jaren. Wat hij nog wil realiseren in zijn leven. Hoe hij het maximale uit zijn leven kan halen.” Dit gaat meestal niet vanzelf. “Met de juiste hulp en ondersteuning én de wil om zijn leven weer op de rit te krijgen, slaagt zo’n 90 procent van de mannen hierin”, is Dijkstra’s ervaring in haar praktijk.

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man en geeft heldere adviezen om samen met de partner goed door deze natuurlijke, maar soms ook moeilijke levensfase te komen. Dijkstra beschrijft hoe hij een gelukkige, gezonde en doelgerichte man blijft, een fijne relatie kan behouden en het maximale uit het leven kan halen.

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk.

 

One thought on “In 10 stappen je midlifecrisis de baas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.