Interview met Alexandra Leijs

Eerder konden jullie haar recensie lezen van het boek De Parenclub. Vandaag een interview met Alexandra Leijs. Lezen jullie mee??

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 48 jaar, geboren in West Friesland, mijn voorouders komen uit Spanje en Vlaanderen, ben oud-danseres bij het Internationaal Danstheater en reeds twintig jaar Haar&Makeup artist. Hou van spinning, gekleurde herfstbossen, Vlieland, dansen en de zee. Moeder van twee hele leuke kinderen en dol op mijn rode kater.

Wilde je altijd al schrijver worden? Nee, dat is iets van de de afgelopen 3 jaar.

Hoe ben je ontdekt als schrijver? Ik liep al zes jaar rond met een verhaal, vertelde dit aan oud schoolgenoot/ schrijfcoach Janneke Jonkman van de Schrijftuin en zij geloofde er meteen in. Ik ben vervolgens een schrijfcursus bij haar gestart en zo ontstonden de eerste hoofstukken van mijn boek zo’n twee jaar geleden.

Was het moeilijk om een uitgeverij te bereiken?

Ik heb er een aantal benaderd en Uitgeverij Aspekt toonde al vrij snel interesse.

Heb je ook een literair agent nodig gehad of heb je alles zelf gedaan?

Ik heb alles zelf gedaan.

Hoeveel boeken heb je in totaal geschreven?

Dit is mijn debuutroman.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik knuffel mijn partner en zoon eerst uitgebreid, sta bijtijds op, maak een verse smoothie, ga veelal een spinningles geven (waar ik mezelf en anderen blij mee maak) Daarna volgt meestal een ijskoud natuurbad of koude douche, koffie en daarna check ik mijn mail. Tussendoor is er het huishouden, boodschappen en breng ik tegenwoordig regelmatig gesigneerde boeken naar PostNL. Ook schrijf ik al regelmatig aan mijn tweede boek. Daarnaast heb ik ook nog af en toe een klus als hair& make-up artist. Maar die klussen zijn inmiddels steeds schaarser geworden.

Zijn er punten die je minder leuk vindt in dit werk?

Het is heel divers. Ik geniet ervan. Ik geniet vooral ook van de vrijheid die mijn werk biedt. Maar het hebben van een deadline kan wel wat stress opleveren. Ik werd toevallig gevraagd door de AVRO/TROS om mee te doen aan het programma “het mooiste meisje van de klas.” Superleuk natuurlijk als ze een documentaire willen maken over jouw leven! Ik voelde me dan ook zeer vereerd. Vervolgens wilden ze ook aandacht aan het boek besteden. Rondom die opnames was de deadline toen wel even stressvol. De uitzending is waarschijnlijk in januari al!

Wat wilde je vroeger worden?

Boerin. Ik ben opgegroeid in een klein dorp en grotendeels op het platteland. Daar hielp ik al op jonge leeftijd mee op een boerderij. Ik heb kalfjes en lammetjes geboren zien worden, meegeholpen met koeienmelken, mesten en hooien.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd?

Het Koninklijk Conservatorium (dansvakopleiding) Den-Haag, HBO. Vervolgens heb ik in 2019 de schrijfcursus en daarna de topklas bij” de Schrijftuin” gevolgd.

Hoe heb je je studententijd ervaren?

Ik heb natuurlijk niet echt een studenten tijd gehad. Ik was 11 jaar toen ik naar het Conservatorium in Den Haag ging. Ik was gescout op mijn amateur balletschool in Alkmaar en had blijkbaar talent. Het was een bijzondere en vooral strenge tijd. Op de dansvakopleiding moet je zeer gedisciplineerd zijn en maak je lange dagen. Slechts een klein aantal halen de eindstreep. Ik was 17 jaar toen ik daar HBO afstudeerde en een mooie baan aangeboden kreeg bij het Internationaal Danstheater te Amsterdam. Daar ben ik mee op tournee geweest naar o.a. China en India.

Feestbeest of studiebol?

Feestbeest vanaf mijn 18etot mijn 23e. Maar eigenlijk ben ik soms nog steeds een Feestbeest. Als er een feestje is vind je mij er altijd op de dansvloer.

Richt je je specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Nee, niet specifiek. Ik denk dat ik veel doelgroepen benader met beide onderwerpen en hoop dat ik de nieuwsgierigheid van veel mensen jong en oud, man en vrouw, kan bevredigen.

Vind je dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Jazeker. Nederlandse taal was op school mijn sterkste vak. Maar zonder de intensieve schrijfcursus en topklas van “de Schrijftuin” had ik dit niet kunnen bereiken. Dat had ik echt nodig.

Recentelijk verscheen je boek je boek De Parenclub waar gaat dit boek over (voor de mensen die het niet hebben gelezen)?

Zie de Synopsis van het boek: In De Parenclub belandt styliste Sannie na een ruzie met haar vriend bij haar dementerende moeder. Terwijl ze tijdelijk afstand neemt van haar relatie op de logeerkamer in het verzorgingshuis, zoekt haar ex-vriend Bart na jaren weer contact. Dit brengt een stroom aan herinneringen op gang aan de turbulente periode waarin ze samen met Bart al haar seksuele grenzen verlegde. Van camsex en trio’s tot parenclubs, voyeurisme en partnerruil. Stapelverliefd ging ze over meer grenzen heen dan ze wilde. Durft ze zich nog kwetsbaar op te stellen in haar nieuwe relatie, die vergeleken bij de vorige maar braaf is? Of weet haar dominante ex haar alsnog terug te winnen? De Parenclub is een sprankelende debuutroman, die zowel sexy als ontluisterend is. De spannende seksscènes worden afgewisseld met pijnlijk grappige situaties waarin je ongewild terechtkomt als je bij je demente moeder gaat logeren. Een must-read voor iedereen die weleens zou willen binnengluren in een parenclub én voor degenen die een dementerende ouder hebben.

 

Hoe wordt er gereageerd op dit boek?

Ontzettend enthousiast. Ik krijg veel berichten van mensen die herkenning zien en blij zijn, dat ze niet de enige zijn. Ik geef ze een stukje hou- vast. Ben daar heel dankbaar voor. Ook krijg ik mooie recensies over dat: “Het goed geschreven is, dat ook de erotiek zeer spannend geschreven kan zijn. Dat het verhaal super goed is, boeiend, lachwekkend en soms vanwege de dementie erg zielig.”

Waar heb je de inspiratie vandaag gehaald voor dit boek?

Een stukje verleden, ervaringen met mijn ex, verhalen van vriendinnen, de tijd dat mijn moeder in het verzorgingshuis moest verblijven en mijn huidige partner, Kluun, Heleen van Royen.

Wat is het moeilijkst aan het schrijven van een boek?

Dat het een kloppend verhaal is zonder schrijffouten.

Heb je vaste schrijfrituelen?

Ik schrijf het beste op een boot. Kabbelend op het water. Dan heb ik weinig afleiding en impulsen van buitenaf. Dan kan ik mezelf helemaal afzonderen en in mijn eigen wereld terugtrekken en gaat het schrijven meestal vanzelf.

Wat kunnen lezers van jouw boeken leren?

Dat beide onderwerpen geen taboe hoeven te zijn.

Staan er nog meer boeken op de planning. Zo, ja welke?

Ik ben bezig met mijn tweede boek. Een “young adult.” Ook dit boek heeft een seksueel thema. Het is bedoelt ter ondersteuning van bepaalde seksuele voorkeuren, die je vaak al op jonge leeftijd ontdekt.

 

Kun je rondkomen van het schrijven alleen of zijn er nevenactiviteiten die je moet doen om brood op de plank te krijgen?

Ik doe tevens haar&makeup voor commerciële en/of editorial opdrachtgevers. Dat doe ik al zo’n twintig jaar en heb vele fijne opdrachtevers opgebouwd in al die jaren.

Op welke manier promoot je je boek?

Via mijn uitgever, social media, via connecties van mijn werk en ik heb een hele fijne PR manager.

Denk je dat social media een grote rol heeft bij de verkoop van je boeken?

Ik denk dat zeker in het begin, als je boek net uitkomt, social media erg belangrijk is.

 

Je bent ook een haar en make-up artist. Kun je iets vertellen over je werk? Hoe kunnen mensen jou boeken?

Ik ben altijd vertegenwoordigd geweest door een agentschap, maar inmiddels doe ik het zelf. Ik zorg voor een mooie look en haarstyling van o.a modellen tijdens fotoshoots en commercials. Ik word benadert via mijn telefoon, email of social media.

Ook lazen we dat je met topmodellen en BN´ers werkt. Hoe vind je het? Is het moeilijk om met deze doelgroep te werken of valt het mee?

Mijn werk is superleuk. Ik kan over het algemeen met iedereen overweg. 

Wat doe je over 5 jaar?

Hopelijk aan mijn vijfde succes roman schrijven op een mooi tropisch eiland.

Heb je een relatie/getrouwd/kinderen?

Ik heb een hele lieve partner en twee hele lieve kinderen.

Ben je gelovig. Zo ja, welke rol speelt religie in je leven?

Ik ben niet gelovig.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Familieopstelling van Kluun.

Welke auteurs bewonder je?

Kluun, Heleen van Royen, Tonke Dragt, Jan Terlouw, Stephen King, Ronald Giphart, John Boyne, Khaled Hosseini.

Wat zijn je hobby’s?

Ik ben gek op sporten. Liefst in de buitenlucht. Beste start van de dag. Verder varen. Liefst op zee, zwemmen in zee. Pak graag een Franse film in een filmhuis, en lees graag voor het slapen gaan of op vakantie.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Als je geen opleiding hebt genoten, doe dan een goed aangeschreven schrijfcursus. Neem je tijd, laat je inspireren door soortgelijke thema’s, volg je hart en gevoel, laat je niet de-motiveren door evt negatieve reacties.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.