Interview Dina-Perla over Levende sierlijkheid: ieder individu heeft alles in zich om mindbuilder te worden

Eerder interviewde ik schrijfster Dina-Perla over haar eerste boek Exodus uit de vuurtoren. Zondag 27 mei om 15:00 lanceert zij haar tweede boek, Levende sierlijkheid, bij de Amsterdamse Boekhandel. Aanmelden kan nog via info@deamsterdamseboekhandel.nl en dpmedia@mail.com. Lees je mee?

 

Gefeliciteerd met het nieuwe boek. Na de lancering van je autobiografie Exodus uit de vuurtoren is er veel op je afgekomen. Hoe gaat het?

Goed en flink in beweging. Ik heb inderdaad veel complimenten, persoonlijke verhalen, steun en aanmoediging gehad. Sommigen vroegen mij al naar het volgende werk, want: “ik hoop dat je nog veel boeken zult schrijven. Het talent heb je.” Ik heb ook echt de tijd genomen om iedereen steeds persoonlijk te beantwoorden en zelfs te ontmoeten. Nu volgt Levende sierlijkheid. Ik kan niet wachten tot mijn publiek dat boek te lezen krijgt. Hierna zal ik aan een nieuw boek beginnen, over vergeving. Waarschijnlijk zal ik in het Engels schrijven. Ik heb via alle sociale media die ik beheer, een onderzoek gedaan. Daar kwam uit dat bijna iedereen in het Engels leest. De verdeling tussen print en e-books was zo’n beetje 40% versus 60%. Ik heb alle relaties om een clusteruitgever te vormen en weet hoe het werkt. Ik wil alles inzichtelijk hebben, kwalitatief goede teksten aanleveren en keuzes in het verlengde van mijn eigen reputatie en draagvlak maken. Als ik al voor het volgende boek met een uitgever zal werken, dan zal er een absolute meerwaarde wat betreft marketing in de buitenlandse markten moeten zijn.

 

Spannend. Hoe is Levende sierlijkheid tot stand gekomen?

Sherry, dit verhaal is zo ontzettend gaaf. Levende sierlijkheid is onderdeel van een helingsproces met mijn vader, die jarenlang via het internet een Kabbalaschool runde. Hij gaf dus les in Kabbala en filosofie. Op mijn 32e heeft hij mij eindelijk officieel erkend als zijn kind, dus bij het stadshuis. Eerder gaf hij mijn geboorte wel aan, maar op het certificaat stond alleen mijn moeders naam. Na de mysterieuze moord op mijn halfbroer en zijn moeder, dus de zoon van mijn vader, kwamen er ineens allemaal stukken geschiedenis aan het voetlicht waar ik niks van af wist en kreeg mijn vader weer de kans om mij te erkennen. Dat heeft hij niet gedaan, wat mij in mijn identiteitsbasis behoorlijk aantastte. Ik besloot vanaf toen aan mijn eigen basis te werken. Jarenlang heb ik dat gedaan. Toen ik dat op serieuze wijze inderdaad voor elkaar had, was mijn vader dan eindelijk zover.

In de eerste ronde, namelijk na mijn geboorte, speelde mijn moeders rol ook parten. Zij wilde me bij haar houden en van de Portnaar-kant, namelijk mijn vader, gescheiden houden. Zo kreeg ik mijn moeders meisjesnaam, namelijk Marciano. Toen ik in 2016 mijn familiegeschiedenis ging onderzoeken, kreeg die naam voor mij ineens een hele andere betekenis. In de tweede ronde, namelijk na de dood van mijn halfbroer, had mijn vader mij kunnen erkennen. In de derde ronde, namelijk op mijn 32e gebeurde het. Het deed mijn vader behoorlijk veel toen wij in het stadshuis zaten. In Nederland moet je minstens één meisjesnaam aanhouden, ook al gebruik je de achternaam van je partner. Ik koos toen voor Portnaar, dus voor mijn vaders naam. Daarmee ben ik zijn enige kind dat zijn achternaam draagt. Ik weet zeker dat ik hiermee ook een stuk bij hem geheeld heb. We hebben het gevierd en het was een mooie dag. Maar, als schrijver wil ik zoveel mogelijk mijn meest zuivere ik blijven. Sterker nog, mijn innerlijke ik. Daarom is het gewoon Dina-Perla. Het geluk wil dat er niet veel schrijvers zijn die Dina-Perla heten. 😉 Wie ik echt ben, zit in mijn voornaam.

 

In dit proces dacht ik aan alle lessen die mijn vader gegeven heeft. Complexe materie voor wie er verder van af staat. Sterker nog, voor de gemiddelde man / vrouw die niet veel met psychologie, filosofie en spiritualiteit bezig is, is er soms geen touw aan vast te knopen. Daarom dook ik in mijn vaders boeken, syllabussen en audiolessen. De beste elementen, namelijk de basisprincipes voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit, vatte ik samen in deze gids van 30.000 woorden; een methode voor de filosofische mens om aan jezelf te werken. Tijdens het lezen, gebeurt er van alles in jezelf. Voorkennis heb je hier niet voor nodig. Het kan zijn dat er hier en daar weerstand opkomt, zoals dat ook bij werken zoals A course in miraclesEen cursus der wonderen – kan gebeuren. Ook dat is helemaal OK. Daarbij moet je als individu het werk doen. Ik kan begeleiden en zal zeker 1:1 kunnen coachen, maar jij doet het werk. En, Levende sierlijkheid is wat mij betreft de ontbrekende factor anno 2018 in het bedrijfsleven.

 

Kan je uitleggen waarom dit boek ook geschikt is voor in het bedrijfsleven?

De kortste uitleg is dat in dit boek de Levenswegformulering centraal staat, oftewel het idee van de perfecte situatie dat niet door wie of wat dan ook wordt opgelegd, maar uit het individu zelf komt. Dat idee gaat ook over het werkleven. Het gaat over hoe de mens in elkaar zit, gedrag, risico, zelfontplooiïng en leiderschap. Niet alleen kan het bedrijfsleven in de veranderende tijden van nu best wat meer bezieling gebruiken, ook hebben bedrijven dagelijks met deze kwesties te maken. Duurzame, integere en transparante samenwerkingen beginnen bij het hogere bewustzijn van deze basisprincipes.

 

De basisprincipes voor persoonlijke groei, empowerment en spiritualiteit zijn ondergebracht in een methode die de epistempiriologie heet. Klinkt ingewikkeld?

Haha! Zie hier mijn vaders nerdengehalte. Verstrooide professor Einstein :D. Die hersenen van mij komen ergens vandaan. Het valt wel mee. De denominatie epistempiriologie bestaat uit twee wetenschappelijke gebieden, namelijk epistemologie – van het Griekse woord episteme – kennis – en empiriologie – van het Griekse woord empiria. Beide zijn samengevlochten en theorie en praktijk zijn onscheidbaar. Feitelijk wordt de innerlijke mens aangesproken en begint de epistempiriologie waar gewone, door de mens gemaakte disciplines ophouden. Zou ik het vergelijken met A course in miracles, dan kan je daarvan zeggen dat het een psychologisch-spiritueel systeem is om aan jezelf te werken. Geen monopolie op de waarheid, geen dogma’s of religie en al helemaal niet zwaar beladen zoals alle oude theologische legacy zoal de Torah, Koran en Bijbel om maar wat op te noemen. Vooral het werkboek van A course in miracles is er om je anders te laten denken en om je inzicht te geven in de menselijke, 3D illusie en de geestelijke, oneindige realiteit, los van tijd en ruimte. Je zou kunnen zeggen dat je getraind wordt om de shift te maken van angst naar liefde. Hoe dan ook, de epistempiriologie doet hetzelfde en gaat nog een stap verder. Hiermee kijk je niet naar één discipline, dus één stuk, maar naar het overkoepelende geheel. Ieder individu heeft alles in zich om mindbuilder te worden, ook in het bedrijfsleven.

 

Hoe verhoudt Levende sierlijkheid zich tot Exodus uit de vuurtoren?

Het persoonlijke verhaal over mijn vader en mijzelf heeft natuurlijk met mijn leven te maken en het eerste boek zoomt in op bepaalde thema’s in de eerste twintig jaar van mijn leven. Verder blijft de rode draad in mijn werk persoonlijke groei, of het nou memoires zijn, beschouwend werk, spreken en coaching, dat maakt niet uit. De beste leraren doceren bovendien wat zij het meest in hun eigen leven moeten leren. Dat heb ik ook. Daarbij wil ik ervoor zorgen dat ik niet alleen iets uitdraag, maar er ook naar handel. Exodus uit de vuurtoren gaat over wat ik de min duizend start noem, ondanks de bewust gecreëerde balans tussen donker en licht in het boek. Vanaf nu gaan we naar plus duizend! Daar hoort Levende sierlijkheid al bij. Het is wel grappig: toen ik recentelijk een lezing over het eerste boek gaf bij boekhandel Blankevoort in Amstelveen, stelden twee mensen mij de vraag hoe ik in hemelsnaam kan vergeven en of schrijven over vergeving mijn transformerende en controversiële eerste boek niet zou afzwakken. Zij zaten – terecht – behoorlijk in de emotie en menselijke ervaring. Ik bedoel, ik heb een familieleven gehad waar je een heel palet aan emoties bij mag voelen. Zonder teveel weg te geven van mijn toekomstige boek, antwoordde ik dat vergeving iets mystieks is en een proces bovendien. Ik heb er niet voor niets jarenlang keihard aan gewerkt, ook middels de zelfstudie psychologie en spiritualiteit. In vergeving zit persoonlijke groei. Dat neemt niets weg van wat ik met Exodus uit de vuurtoren in de wereld heb willen bereiken en ook niet wat er vanuit het menselijke verhaal gebeurd is. Luister, geen film, boek of gesprek zal ooit een volledig beeld kunnen schetsen van wat ik in mijn ouderlijk huis heb meegemaakt en hoe groots biologisch kinderloos zijn voor mij geweest is. Maar, ik kan laten zien wat mindbuilding kan doen en dat alles voor je werkt en niet tegen. Ik kan vertellen over het licht en hoe je verder groeit als mens.

 

Ik ben trots op wat ik als individu heb kunnen opbouwen: ik ben nu veilig; iedereen kent mij in mijn buurt en zal altijd over mij waken. Ik heb veel liefde in mijn leven, run Dina-Perla Business en zal vast weer eens kostwinner worden. Dat is een dingetje, want ik ben van het type ik wil in mijn eentje OK kunnen zijn. Ik heb teveel in het leven gezien om het buiten mijzelf te zoeken. Ik hoop nog meer uit mijzelf te halen, mijn potentie te benutten en gezien te worden voor wie ik werkelijk en volledig ben, wat regelmatig in het verleden onmogelijk was. Met de boeken komen er speaking slots aan. Wie wil, mag zich aanmelden om door mij gecoacht te worden, want er is maar één Dina-Perla. Wat je van mij krijgt, matcht vanuit het innerlijke ik.

Vanaf mei zal Levendige sierlijkheid verschijnen bij Dina-Perla Business. Prijs is €10 ex 21% BTW.

 

 

 

 

8 gedachten over “Interview Dina-Perla over Levende sierlijkheid: ieder individu heeft alles in zich om mindbuilder te worden

  1. Interessant interview. Mijn oog viel er gelijk op dat ze haar volgende boek in het Engels wilde schrijven, omdat iedereen Engels zou lezen. Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk. Zeker een zelfhulpboek.

  2. Dina-Perla is een sterke, krachtige mooie vrouw. Met zo’n verleden zo met haar voetjes in dit heden staan en daarnaast de mensen in veel kleur en woorden zoveel te bieden. Ja, ik heb dan wel geen religie, maar ik geloof ongelofelijk veel in haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.