Recensie: Brecht gaat voor recht

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Cover:

We zien een dame met oranje haar uitbundig staan in een theatherzaal. Wat een mooie cover. De naam van de auteur, uitgeverij en thriller staan in het wit gekopt. De naam van de titel kopt deels in het donkerblauw en lichtblauw.

Over het boek:

De Dreigroschenoper… Dit legendarische toneelstuk van Bertolt Brecht moet over zes dagen in première gaan in het Berlijnse Spreetheater. Dan wordt prima donna Martin Bodenfeld vermoord, die de hoofdrol van Mackie Messer zou spelen.

Particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends onderzoeken de moord in opdracht van de Groningse rederijkerskamer Concordia. Want voor Concordia is het van levensbelang dat de Dreigroschenoper doorgaat. Bank en Arends belanden in een doolhof van intriges en passies, schijn en maskerspel. Ook worden zij de jaren twintig ingezogen, want Martins grootouders en Brecht waren bevriende communisten en vochten tegen de nazi’s. Maar onder die vriendschap gistte het. Kan de moord verband houden met die tijd?

In haar literaire thriller Brecht gaat voor recht dompelt Marianne Vogel je onweerstaanbaar onder in de wereld van de backstage. Daar vindt iemand ondanks alles de moed zich uit te spreken.

 

Onze mening:

Vanaf de eerste woorden zit je meteen in het verhaal. Het begint meteen erg snel. Dat zie je niet vaak bij boeken. Een boek komt vaak heel langzaam op gang. Je hebt daarvoor echt een paar hoofdstukken nodig om een boek op gang te laten kopen. Dit boek komt meteen op gang. Dat Marianne Vogel een literatuurwetenschapper is wist ik al te vertellen tijdens het lezen van het boek. Ze schrijft anders dan andere auteurs (positief). Het barst hier van de thrillers in ons land. Thrillers ten overvloede. Welke is goed? Brecht gaat voor recht is zeker wel een goede thriller te noemen. Wat een prachtige schrijfstijl heeft de auteur. Verder schrijft ze het boek op een meeslepende wijze. Het wordt lastig om het boekje weg te leggen tijdens het lezen. Ons is het niet gelukt in ieder geval. Het boek leest als een trein. Als je eraan begint dan kun je niet meer stoppen.

“Er verschijnt een haveloos uitziende man met een geheven pistool, die iets schreeuwt dat opgaat in het aanzwellend gekrijs. De mensen deinzen achteruit met radeloos vertrokken gezichten. Door mijn jarenlange vechttrainingen haal ik in een reflex uit. Mijn arm schiet opzij en mijn hand raakt de man exact op zijn strottenhoofd. Zijn ogen draaien weg. Hij zakt door zijn benen, valt op de grond. Het gekrijs neemt af. Razendsnel gris ik het pistool weg. Dan bekijk ik het verkast. Langzaam draai ik het wapen een paar keer rond in mijn handen, maar mijn eerste indruk klopt. Goed gelijkende nep. Verdorie. Ik stop het pistool in mijn jaszak en kniel naast de man om zijn hartslag te controleren. Van spanning zet ik mijn tanden in mijn onderlip. De slag die ik heb uitgevoerd is effectief maar gevaarlijk, levensgevaarlijk zelfs- als ik hem maar niet te hard heb geraakt.”

Door dit geweldige boek zijn we benieuwd naar nog meer werk van haar hand. Met dit boek laat ze de onbekende theaterwereld zien aan de lezers. Waar niet veel mensen van af weten, althans voor ons is de theaterwereld wel heel erg onbekend. Behalve dat we wat theatershows bezoeken of backstage interviews hebben gehad is ons er veder niets over bekend. Heel interessant boek heeft Marianne neergepend. Werkelijk alles klopt aan dit boek het verhaallijn, plot, karakterbeschrijving, dialogen en spanning. Dit is niet zomaar een thriller, dit is een meester-thriller. Ze beschikt over een vlotte pen. Letter voor letter en woord voor woord verslind je dit boek. Dat hebben we niet vaak bij andere boeken gehad. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt vijf sterren.

 

Overige gegevens van het boek:

Brecht gaat voor recht

Auteur: Marianne Vogel

ISBN: 9789464247893

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 428

Publicatie datum: 03-09-2021

Prijs: € 17.95

 

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt klik hier om het boek te bestellen

#samenwerking

5 gedachten over “Recensie: Brecht gaat voor recht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.