Recensie: Gevalletje borderline

Bij Uitgeverij Blossom Books verscheen het boek Gevalletje borderline van Kathelijn Hulshoff. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Cover: 

De cover is mooi. We zien een dame met donker haar en blauwe ogen staren naar ons. Om haar nek heeft ze twee kettingen en een draagt een witte T-shirt.

Over het verhaal: 

‘Soms was ik zo boos dat ik al mijn spullen had ingepakt om ergens anders een nieuw leven te beginnen, maar stond ik midden in de nacht twee uur in de file omdat de A2 door wegwerkzaamheden was afgesloten. Zat ik daar alleen in mijn auto woedend te zijn terwijl ik niet harder dan 10 kilometer per uur kon rijden.’

Borderline. We zeggen allemaal weleens dat iemand het heeft (met name als vrouwen ergens emotioneel op reageren…) maar wat ís het precies? In dit boek legt Kathelijn Hulshof in klare, rake zinnen uit wat het precies is en hoe het ontstaat.

Gevalletje borderline is een emotioneel, aangrijpend boek over borderline en hoe het is om ermee te leven. Het is een rauw verhaal over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en welke invloed het heeft op je omgeving. Kathelijn verweeft haar eigen ervaring met de medische en psychische aspecten, waardoor Gevalletje borderline binnenkomt als een mokerslag en voor veel begrip zal zorgen bij iedereen die het leest.

 

Onze mening: 

Wij hebben totaal niets met Borderline te maken gehad. Alleen een keer zag ik op het nieuws dat Britney Spears het zou hebben. Toen zijn we iets meer onderzoek gaan doen hieroverr, pas toen wisten we een beetje wat het inhield. Het boek telt 6 delen: gevalletje borderline, het storm van binnen, de weerbarstige kanten van een volmaakt leven, maar ik denk toch niet dat je borderline hebt, teringpie en ik mag dapper zijn. In 287bladzijdes neemt Kathelijn Hulshof je mee naar haar wereld van Borderline.

 

“Vind je het niet erg, dat straks iedereen alles weet? Ben je niet bang dat mensen een oordeel over je zullen hebben? Weet je het zeker dat het een goed idee is om het verhaal zo eerlijk te vertellen? Ga je echt alles opschrijven?”

 

Kathelijn is 32 jaar en vertelt haar verhaal over borderline. Hoe ze het ervaart, hoe ze ermee omgaat. Ze doet het heel openhartig. Ze geeft zich echt letterlijk bloot. Ze vertelt er echt alles over.

“Gevalletje borderline was een wonderbaarlijke en doodenge ontdekkingsreis wat borderline nu echt voor me betekende. Ik had geen woord willen missen.”

Vanaf de eerste paar bladzijdes wordt het algauw duidelijk dat deze auteur goed kan schrijven. Het boek leest als een trein. Je hebt het boek dus binnen no-time verslonden.

 

Origineel geschreven: 

“In Nederland hebben tussen de 150.000 en 200.000 mensen de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS).”

Dat zoveel mensen dit hadden, hadden we niet in de gaten. De auteur legt heel duidelijk uit hoe deze ziekte precies in elkaar steekt. Ze beschrijft zelfs de algemene criteria voor een persoonlijkheidsstoornis. Het zou liggen aan een duurzaam patroon, het zou duidelijk afwijken van binnen. Cognities, affectatie, interpersoneel functioneel, impulsbeheersing. Ze neemt ook duidelijk alle vooroordelen over de ziekte weg. De eerste vooroordeel is dat alleen vrouwen borderline zouden hebben. Dit klopt niet. Ook mannen kunnen het krijgen of hebben het.

“Vrouwen die heftig reageren of obsessief aanhankelijk zijn, krijgen menigmaal te makkelijk het label ´borderline´. Bij mannen wordt het juist minder snel herkent. Vaak vinden mannen zichzelf zwak als ze pijn tonen, zodat die net zo lang wordt onderdrukt totdat het zich uit een veronderstelde sterke, mannelijk emotie: woede. Het enige wat daardoor gezien wordt, is de razernij. Dit kan leiden tot verkeerde diagnoses: ze zijn misschien antisociaal, waren ze onder invloed of hebben ze een verslaving – maar borderline is het bijna nooit.”

De auteur is echt geslaagd in het vertellen van haar verhaal. Ze doet het op een originele manier. De insteek van het verhaal, het verhaal zelf, de ziektebeeld, haar gevoel, emoties worden allemaal goed verwoord. Dit is echt een heel goed boek over borderline. Werkelijk alles wordt heel helder en krijg je begrip voor deze aandoening. De titel past exact bij de inhoud van het boek. Het boek is echt super goed geschreven. De auteur heeft echt schrijftalent. Openhartig geschreven. Heel knap dat ze zo open over haar ziekte kan praten. Wij zijn van mening dat bijna niemand het beter kon verwoorden dan zij. Dit boek krijgt vijf sterren.

Overige gegevens van het boek: 

288 pagina’s

Paperback € 19,99

E-book € 9,99

ISBN: 978 94 6349 227 0

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om te bestellen: 




Graag bedanken we Blossom Books voor het beschikbaar stellen voor een exemplaar. 

 

 

 

 

5 thoughts on “Recensie: Gevalletje borderline

  1. mijn buurvrouw heeft borderline en haar moodswings zijn ook wel heel erg extreem soms. Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.