Recensie: IJsvogelblauw van Jan Wijnen

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek IJsvogelblauw van Jan Wijnen. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee?

Cover:

Op de cover zien we een prachtige vogel naar beneden afdalen. Wat een mooie cover is dit.

Over het boek:

Een man die krankzinnige verhalen vertelt om niet ontslagen te worden uit het gekkenhuis. Een studente die zelfs wil sterven om seks te hebben met haar docent. Een man die zo graag een hond zou zijn. Een pubermeisje dat met een snelle jongen wil vluchten naar een andere wereld. Een overtuigde atheïst wiens vrouw, godbetert, op het eind van haar leven plotseling weer katholiek wil worden. Een romantische jonge dichter met een vileine wreedheid. De personages in deze nieuwe bundel verlangen naar een, meestal onbereikbaar, ander leven. Verhalen met een droeve, tegelijk vaak grappige, absurde of zelfs hilarische ondertoon.

Onze mening:

De humor spat er vanaf als je dit boek leest. Het is echt een boek vol humor en de auteur schrijft het boek op een dichterlijke manier. Het verhaal is super leuk. Als lezer wordt je gemotiveerd om steeds verder te lezen. Het boek leest als een trein. De auteur heeft zijn werk erg goed gedaan. Dit soort boeken zie je niet vaak op de Nederlandse markt (positief).

Met haar rug zit ze tegen het leren gecaptionneerde rugpaneel van het grote bed, het donzen dekbed over haar benen. Doodsbang was ze om de zwarte villa binnen te gaan, maar wat moest ze? Ze had ja gezegd. Binnen de vijf minuten was Baas terug. Hij woont dus vlakbij. Allemaal waren ze gebleven om te zien hoe het afliep, maar Baas wilde hen bij nader inzien niet mee hebben naar Casa Blanca, net twee moest je  al oppassen dat je niemands aandacht trok. Hij bluft natuurlijk, had ze eerst gedacht, hij weet niet eens hoe je een slot kunt forceren. En dat was misschien ook zo want te forceren hoefde hij neits. Hij ging met haar naar een trappetje dat leidde naar het soutterain, en frommelde wat in een gereedschapstasje. Hij maakt zich breed voor de deur, rommelde wat aan het slot en had het in een oogwenk open. Hij dacht zeker dat hij niet gezien had dat hij gewone en sleutel had?

Vanaf de eerste paar bladzijdes wordt het al meteen duidelijk dat Jan Wijnen goed kan schrijven. Hij schrijft op een meeslepende wijze. Het boek telt 11 hoofdstukken. Die je stuk voor stuk binnen no-time verslind. Wij zijn ook benieuwd naar ander werk van Jan Wijnen. Het verhaal bevat diverse thema´s; liefde, leven, religie, verdriet enzovoorts. Je ziet dat een persoon steeds andermans leven wil hebben. Dat is wel heel herkenbaar veel mensen willen andermans leven hebben zonder dat je weet wat degene meemaakt. Soms lijkt iemands leven perfect maar is dat het niet. Zo ook in dit verhaal. Mensen zoeken naar iets in het leven. In dit boek beschrijft Jan de situaties echt goed. Alles klopt aan dit boek, het verhaal, de dialogen, spanning, humor. Zeker aanbevelingswaardig voor iedereen. Deze boek krijgt vijf sterren.

 

Klik op de banner om het boek vanaf september te bestellen: Graag willen we uitgeverij Aspekt hartelijk danken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar. 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.