Recensie: ´Jij kunt toch niets´ Eduard Poot

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek ´Jij kunt toch niets´, van Eduard Poot. Eerder verscheen zijn boek De probleemleerling. Een boek dat ging over dyslexie en afstuderen. ´Jij kunt toch niets´ gaat over autisme. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

 

Een stuk over het boek:

Ricky loopt kort na zijn geboorte een hersenvliesontsteking op. Er wordt gevreesd dat hij spoedig zal overlijden, maar Ricky weet te overleven. Hij begint echter wel aan een leven vol teleurstellingen. Het dragen van een brilletje, het hebben van de achternaam Poot en het volgen van speciaal onderwijs leiden ertoe dat Ricky al snel het mikpunt wordt van pestkoppen. Na het afronden van een beroepsopleiding, komt Ricky bij een werkgever terecht die vier jaar lang als een soort duivel zijn leven bepaalt. Als Ricky vervolgens onder een andere baas komt te werken, krijgt hij te maken met een zogenaamde Messias. Een heilsprofeet, die vindt dat hij het recht heeft om geld te verdienen ten koste van zijn medewerkers en om als patroon in naam van God te spreken.

Ondanks dat Ricky regelmatig te horen krijgt dat hij ‘toch niets kan’, lukt het hem om zonder begeleiding een normaal leven op te bouwen. Een leven waarbij er geen sprake is van een depressie of verslaving. Ricky behaalt zijn rijbewijs, bezit nu een eigen huis en heeft een vaste baan bij een fatsoenlijke werkgever. In dit boek reconstrueert Eduard Poot de belevenissen van zijn autistische broer. Ook de eigen belevingen van de auteur zijn in dit boek opgetekend. Door dit te delen, wil de auteur de aandacht van het grote publiek richten op de kracht van beperkingen, om zo de schaamte rondom autisme te doorbreken.

Onze mening:

Veel mensen doen een uitspraak waar ze later vaak spijt van zullen krijgen. Dat is precies wat Ricky overkwam. Hij had een hersenvliesontsteking gehad wat uiteindelijk resulteerde in het hebben van autisme. Veel vooroordelen volgden Ricky want iemand die autistisch is kan toch vast niets. Hij begon op speciaal onderwijs en werkt zichzelf goed omhoog. Hetgeen wat hij doet gaat langzamer dan gemiddeld maar hij komt er zeker wel laat zijn broer Eduard zien in het boek. Het allerergste wat we vonden is dat hij gepest werd. Ook wanneer hij op speciaal onderwijs was. Na een tijdje ziet hij alcohol als een oplossing voor een ontsnapping uit de realiteit. Hij haalt uiteindelijk ook zijn rijbewijs. Ricky kan in tegenstelling tot veel ander autisme-patiënten wel heel goed communiceren. Hij denkt dat hij over de diagnos heen is gegroeid. Na het VMBO stroomde Ricky door naar MBO-2 hij zou vier dagen moeten werken en een dag naar school. Dit zou goed werken bij mensen met autisme.

Zelfstandig wonen:

Na de diagnose autisme volgt ook ADHD: “Voor mensen met ADHD , die over het algemeen weinig stilzittenen energie teveel hebben, is het hebben van een deeltijdbaan ondenkbaar. ” Hij maakt ups en downs mee, maar wat je ziet in het boek is dat Ricky probeert. Goed gemotiveerd wordt hij niet, althans niet door iedereen. Ricky koopt een huis wel moest hij 50.000 euro zelf meenemen want anders werd hem hypotheek geweigerd. Hij koopt twee katten en gaat alleen in het huis wonen. Ricky kan zich wel zelfstandig redden. Iets wat veel autisten niet kunnen of waar mensen het niet verwachten. Ricky heeft zonder hulp van instanties toch nog iets van zijn leven kunnen maken. Wat knap zeker als je een beperking hebt is het lastig om gewoon te functioneren in de maatschappij.

Je krijgt minder kansen maar Ricky heeft het geprobeerd en is geslaagd. Je ziet wel dat Ricky zijn gedrag impact heeft op het hele gezin maar alsnog gaat het uiteindelijk goed. Je leert veel over autisme in het boek. Zelfstandig wonen kan een belemmering vormen dat wisten we al maar alcohol drinken dat autisten dat deden wisten we niet  Je leert veel van dit boek. Goed dat Eduard Poot een inkijkje geeft in het leven van autisten. Mensen die er niets mee te maken hebben kennen de wereld niet.

Meesterwerk:

Dit boek is een meesterwerk. In weinig woorden 78 bladzijdes maakt de auteur duidelijk dat het anders kan. Hij beschrijft ook hoe een autist zich voelt en tegen welke moeilijkheden hij aanloopt. We hebben wel veel boeken over autisme gelezen of waar iemand met autisme de hoofdrol heeft, vaak hebben ze zo een zwaar leven dat het teveel wordt. Ook zijn niet veel boeken helder geschreven over de ziekte en de autistische patiënt. Eduard heeft een hele fijne schrijfstijl. Het boek leest als een trein, voor je het beseft heb je het boek al uit. Wat een bijzonder goed boek. We geven dit boek 5 sterren.

Overige gegevens van het boek:

‘Jij kunt toch niets’

Auteur: Eduard Poot

ISBN: 9789464249439

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 80

Publicatie datum: 29-11-2021

Prijs: € 18.95

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om het boek te bestellen* :

* Als jullie het boek bestellen ondersteunen jullie deze blog. Deze blog maakt gebruik van affliate marketing lees meer bij disclaimer

directe bestellink van de uitgeverij vinden jullie hier

One thought on “Recensie: ´Jij kunt toch niets´ Eduard Poot

  1. lijkt mij een goed boek voor sommige jongenlui. die doen het niet goed in de ogen van ouders en familie ( niet in ons gezin) maar zie het wel om mij heen jammer genoeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.