Recensie: Toen dichters over engelen droomden

Drie maanden geleden verscheen het gedichtenbundel Toen dichters over engelen droomden gedichten met een vleugje wanhoop bij Uitgeverij in de Knipscheer. Deze gedichtenbundel gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

 

Cover:

De cover is super mooi. We zien wolken en dan een rustige achtergrond een beetje wit/beige achtig. De naam van de uitgever en de titel van het boek koppen in het rood. De naam van de auteur en de onderkop in het blauw.

Over het boek:

In Toen dichters over engelen droomden speelt de weemoed een rol. Niet de sentimentele, op louter gevoel gebaseerde, hang naar iets dat geweest is. Maar meer de onvermijdelijkheid van een voortrollende tijd. De jeugd komt in beeld als een afscheid. Liefdes zijn voorbij gegaan en ook de tijd waarin dichters hadden afgesproken nooit meer over iets triviaals te reppen, zoals in het titelgedicht. Ook geluid speelt een rol in deze bundel gedichten van Karel Wasch. Bijvoorbeeld van een piano die neerstort. Maar ook bezoekt de dichter een kerkhof en hoort hij daar kattengejank. Zijn jeugd herinnert hij zich als de blik op een zeppelin, die licht snorrend langskomt. Maar natuurlijk wordt hij in de steek gelaten en waagt hij zich aan het mysterie van een scheppingsproces. Zijn oude vriend, de schilder Erik, duikt weer even op, maar is nu vervangen door de geniale dichter Grotius uit het titelgedicht. Wasch zit dicht tegen zijn eigen belevenissen aan. Hij schept ook afstand en doet gelukkig aan zelfspot, wanneer zijn tocht door de herfst weer eens niets oplevert.

 

Onze mening:

Wij zijn gek op gedichten. Niet veel mensen kunnen goede gedichten schrijven. Goede gedichten schrijven is nog lastiger dan een boek dus een verhaal schrijven. Je moet in weinig woorden veel kunnen vertellen. Niet iedereen heeft daar talent voor. Karel Wasch heeft hier zeker wel talent voor. Je ziet gewoon duidelijk dat hij een ervaren dichter is. Wat een prachtige ´verhalen vertelt hij in zijn bundel.  Het begint met dichters die over engelen droomden en eindigt met van versregels geplukt. Ook schrijft hij over een piano en het kerkhof.

“Een stenen engel is verweerd marmeren gewaad had de ogen neergeslagen. Hij knielde bij een grafkelder, die aangetast was door de elementen en half vernield door boomwortels.

Binnen in de tombe rook het muf en branderig, maar de ruimte was leeg. Stof en gebeente ontbraken.

´De doden staan als een waarheid boven de dood,´ bedacht hij  ´Dood wordt slechts door levenden meegesleept. ´En hij voelde een staat van angst, griezelige voorsmaak van bittere herinnering.

De doden herinneren zich niets en dat niets is geen vloek.

In tegendeel. “

Prachtig geschreven: 

Ieder gedicht is zo prachtig geschreven. Je verdrinkt in de woorden van Wasch. Zo veel betekenis hebben ze. Wat is dat een moeilijke taak om zo goed met taal om te gaan. Heel kunstzinnig is Wasch met onze taal omgegaan. Wat een prachtige gedichtenbundel. Ieder woord en ieder gedicht was interessant in het boek. Super prachtig geschreven. We hebben het met veel plezier gelezen. Het gedichtenbundel is echt een aanrader voor iedereen.

Verkrijgbaar bij klik op de banner om te bestellen: 

Overige gegevens van het boek:

Omslag: Jona Rotting
62 blz., € 17,50
ISBN: 978-94-93214-42-2
eerste uitgave: juni 2021

#samenwerking

 

2 thoughts on “Recensie: Toen dichters over engelen droomden

  1. Dit klinkt als een mooi boek. Gedichten kunnen heel inspirerend zijn en je aanzetten tot nadenken over het onderwerp en soms gewoon over de woorden. Vaak zie ik ze als woordkunstenaars. Niet alles raakt mij overigens. Maar ik ben geen expert in de dichtkunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.