Recensie: Vrijheid voor Navalny

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek Vrijheid voor Navalny. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Over het boek:

Hij is het gezicht van de strijd tegen Poetin. De hoop voor vrijheid in Rusland. Een meeslepend portret van de bekendste dissident en zijn beweging.

Aleksej Navalny is hét gezicht van de protestbeweging in Rusland. Zijn verboden Fonds voor Corruptiebestrijding lijkt momenteel de enige oppositionele groepering die gewicht in de schaal legt in het politieke krachtenspel. De overheid tracht zowel Navalny, als ook alle anderen die met hem in verbinding staan of hebben gestaan, door ongegronde veroordelingen, huiszoekingen en andere vormen van staatsterreur, van het toneel te laten verdwijnen. Dit boek bevat een overzicht van de gebeurtenissen sinds zomer 2020, interviews met ooggetuigen en achtergrondinformatie.

 

Onze mening:

Een boek over politiek klinkt voor de meeste mensen niet echt interessant. Dit boek Vrijheid voor Navalny is echt wel een interessant boek. Het gaat over politiek en is geen zwaar boek. Eerder echt luchtig geschreven. Het boek begint met een inleiding vervolgens vinden we een verklarende woordenlijst, er wordt als allereerst geblikt op het gezinsleven van Aleksej Navalny, er wordt verteld over zijn vergiftiging, dat hij naar Duitsland ging, dat er een onderzoek wordt gedaan naar de vergiftiging, interviews met Zjenja, een veroordeling enzovoorts. Een uitgebreid boek over zijn leven. Voordat we het boek lazen wisten we niets van deze man af. Dus het boek kan ook zeker gelezen worden door mensen die geen kennis hebben van deze advocaat. Er wordt heel duidelijk over zijn leven geschreven. Ook komen er veel foto´s voorbij in het boek. Super mooi was dit.

Er zijn twee dingen die overeenkomen met de auteur en een aantal redactieleden hier. Sommigen van ons hebben ook rechten gestudeerd. Dat hij naar Duitsland ging en een interview werd afgenomen van Navalny (zat in detentie). Wij hebben ook vaak interviews gedaan met gedetineerden. Op veel vlakken is dit boek dus super herkenbaar. Natuurlijk is het Russische rechtssysteem anders dan die van ons. Je leert veel van het boek. Zo zit je soms met zijn vieren in een cel en soms alleen. Je leert over het leven van Navalny kennen. Hij wordt niet meer langer als gewetensgevangene beschouwd door Amnesty International.

“Op 15 maart schreef Navalny: ´Iedereen groeten vanuit ´sector A´, Ik moet toegeven dat het Russische penitentiaire systeem mij heeft kunnen verbazen. Ik had nooit gedacht dat het mogelijk was een concentratiekamp op 100 km afstand van Moskou te kunnen bouwen. Tot nu toe heb ik nog geen geweld of zelfs maar een zweem daarvan gezien, hoewel ik de talrijke verhalen over mensen die hier in strafkolonie nr. 2 met houten hamers worden doodgeslagen, gemakkelijk kan geloven. Het is al genoeg te kijken naar de gespannen houding van de gevangen die bang zijn om hun hoofd de andere kant op te draaien. Nu zijn de methodes veranderd, en eerlijk gezegd kan ik me zelfs geen plek herinneren waar iedereen zo beleefd en vriendelijk is. Zo noem ik mijn nieuwe thuis dan ook: ons vriendelijke concentratiekamp.”

Wat een goed was dit. De auteur Ardy Beld heeft een prachtig boek geschreven over Navalny. Hij heeft duidelijk schrijftalent. We zijn echt benieuwd naar nog meer werk van de auteur. Zijn boek is duidelijk geslaagd. Eindelijk een boek over de politiek dat wel leuk is geschreven.

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om te bestellen: 

Overige gegevens van het boek:

Vrijheid voor Navalny

Auteur: Ardy Beld

ISBN: 9789464247565

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 120

Publicatie datum: 12-07-2021

Prijs: € 16.95

 

One thought on “Recensie: Vrijheid voor Navalny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.