Recensie: Veenbrand

Bij Uitgeverij Aspekt verscheen het boek Veenbrand. Diverse auteurs hebben meegewerkt aan dit boek. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee?

Cover 

De cover is super prachtig vormgegeven. Het is beige grijs  met een lichte ondertoon oranje. We zien 4 soldaten op een paard met een speer. Een van de mannen wijst naar links. In het blauw kopt de titel van het boek met daaronder een subkop de grote oorlog en de vrede die uitbleef. Bovenaan het boek zien we de namen van de auteurs staan. 

Opbouw 

Aan het begin van het boek maken we kennis met de auteurs. De meeste zijn onbekend voor ons. We kennen Perry Pierik zeker van andere werken zoals zijn boeken Duinkerken 1940 en Hungary the forgotten tragedy.

Je krijgt achtergrondinformatie over hun leven en werken. Het echte verhaal begin met een levendige Titel the war to end all wars. Hierin vertelt Hans Dona over opkomend nationalisme, de verenigde Staten en de eerste wereldoorlog, van conpagnie naar Versailles, de Baltische Staten, Italië, Hongarije. 

Dan gaat Marcel nonhebel verder over de aanloop tot de eerste Wereldoorlog het politieke conflict na 28 juni 1914 , een terugblik op het begin van de oorlog 1914 en begin 1915. De overige 15 auteurs gaan verder met hun verhaal. Diverse aspecten worden toegelicht in het boek Australië, België, Hlinka in Parijs, ontsporing van geweld, het chemische wapenverdrag en de opcw, vernieuwing tegen revisionisme enz.

Afbeeldingen:

Naast het goede opbouw van het verhaal worden de teksten afgewisseld met afbeeldingen. Je ziet er diverse afbeeldingen in voorbij komen: een afbeelding van de onbeperkte duikbootoorlog, de Engelse blokkade van Duitsland, Europa staatkundig 1914, Pavel rennenkampf, Alexander Samsonow, Karl Roos Immanuel kant, de gevreesde dauw des doods, Karel I. 

De afbeeldingen maken het verhaal extra levendig. Het is een een super interessant verhaal. De auteurs van het boek hebben briljant werk geleverd. Het is een absolute goede keuze om het verhaal af te wisselen met afbeeldingen. Het is wel zware lectuur maar wel erg interessant. 

Meesterwerk:

Wat een meesterwerk hebben dr auteurs geleverd. Onze complimenten aan de auteurs. We zijn na het lezen van dit boek tot de conclusie gekomen dat we zelden wat tijdens geschiedenislessen op school hebben geleerd. Dit boek deed het werk beter. Bijna niets wat we op school hadden geleerd kwam in dit boek voor. Dat terwijl we naast geschiedenislessen ook veel lectuur hebben verslonden over geschiedenis hebben we toch kennis tekort gehad voor het lezen van dit boek. Dit boek heeft ons super veel kennis opgeleverd. We adviseren mensen om geschiedenislessen aan te passen in Nederland. Het is echt onder de maat. Dit boek past goed op hogescholen en universiteiten voor iedereen die geschiedenislessen interessant vindt. Wat een helder inzicht kregen we in de momenten van de oorlog. Zeker een aanrader voor iedereen. Dit boek krijgt 5 sterren. 

Welke boek heb je als laatst gelezen??

13 thoughts on “Recensie: Veenbrand

  1. Hoewel ik gek ben op geschiedenis, lees ik nooit dit soort boeken. Toch maar eens veranderen. Ik ben nu De Duitse erfgename aan het lezen, een boek over de WOII, ook erg boeiend.

  2. Ik ben echt fan van dit soort boeken. Bedankt voor je uitgebreide recensie. Morgen ga ik samen met de rest van Mijn boekenlijst dit boek bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.