Sporten met een hypothyreoïdie

Door: Yusra

Hypothyreoïdie is een toestand waarin de schildklier te weinig hormoon genaamd thyroxine (T4) aanmaakt. Dit ken je misschien beter onder de benaming traag werkend schildklier. In Nederland heeft ongeveer een half miljoen Nederlanders te maken met een traagwerkend schildklier. Een hypothyreoïdie kan bijvoorbeeld:

 • Aangeboren zijn (erfelijk)
 • Ontstaan als gevolg van een auto-imuunziekte (Hashimoto)
 • Ontstaan als gevolg van medicatiegebruik (bijvoorbeeld om een te snel werkend schildklier tegen te gaan, ook wel hyperthyreoïdie genoemd)
 • Ontstaan als gevolg van een ontsteking van de schildklier

disease-4392177_960_720

Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Gewichtstoename
 • Vochtophoping
 • Toegenomen eetlust
 • Concentratieproblemen

Zelf heb ik ook een hypothyreoïdie. Dit is minder dan 2 jaar geleden bij mij ontdekt. Mijn schildklierwaarde schommelt vaak met veel vermoeidheid en eetbuien als gevolg. In de gym heb ik zowel mijn up als down dagen. Maanden lang werk je hard aan je gezondheid en lichaam, maar dan komt er een periode waarin je minder presteert. Geen paniek! Dit is heel gewoon.

Iedere mens komt wel eens mindere dagen waarin zijn of haar lichaam meer rust nodig heeft. Dit komt net wat harder aan bij de mensen met een traag werkend schildklier. Het is belangrijk dat je in deze periode goed voor je lichaam gaat zorgen en ook luistert naar wat je lichaam vraagt. Ben je moe? Rust uit. Krijg je meer honger? Eet wat meer (gezonde) tussendoortjes. Ook het behalen van 8 uurtjes slaap per dag is cruciaal.

pills-384846_960_720

 

Motivatie is ook niet iets dat ik altijd heb. Ik heb dagen in de gym waarbij ik geen zin of te moe ben om zwaar te liften. Ik zoek dan naar alternatieven om dan alsnog te bewegen. Zwemmen, stukje wandelen, fietsen of een andere beweging die je zelf leuk vind. Neem je vriend, vriendin of familieleden mee en klets met elkaar terwijl je wandelt. Zo knap je er zelf sneller van op, en voel je je minder slecht door een dagje (of dagen) gym te missen.

elongation-998837_960_720

Bronnen:

https://www.nve.nl/aandoening/hypothyreoidie-ziekte-van-hashimoto/

Homepage

 

 

9 thoughts on “Sporten met een hypothyreoïdie

 1. Ik heb zelf ook een traagwerkend schildklier. Ik merk het aan mijn lijf, het wordt steeds dikker dan weet ik dat ik meteen aan de bel moet trekken. Goede tip, vooral dat je je vrienden moet meenemen naar de sportschool.

 2. Sporten kan heel positief uitpakken in veel gevallen maar je moet ook altijd oppassen dat je niet meer doet dan dat je lijf aankan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.