Mogelijke oorzaken van oorsuizen

Oorsuizen een veelgehoorde kwaal in de medische wereld. Vaak is het nog onduidelijk waar je oorsuizen vandaan komen. Vandaag gaan we een aantal mogelijk onbekende oorzaken van oorsuizen toelichten. Lezen jullie mee?

oor

 

Oorsuizen:

Oorsuizen ook wel Tinnitus genoemd, zijn geluiden die men in hun hoofd/ oor hebben. Deze geluiden kunnen geritsel geluiden, gepiep zijn of ambulance sirenes horen in de oren. Verder kun je ook gebonken horen. Het kan zich op diverse manieren uiten.

Oorzaken:

Er zijn diverse oorzaken van oorsuizen. In de medische wereld is het vaak niet bekend waar deze geluiden vandaan komen. Vaak worden de patiënten weggestuurd met de mededeling leer er maar mee leven het gaat toch nooit meer weg. Vrijwel weinig artsen pakken het probleem aan en of zoeken naar een oorzaak van oorsuizen. Wij hebben zelf met veel mensen gesproken en een van onze redactieleden is momenteel bezig met een onderzoek naar tinnitus-patiënten en  interviews met tinnitus-patiënten. Binnenkort verschijnt haar boek. Uit een voorlopig onderzoek met 1000 tinnitus-patiënten komt naar voren dat mensen met de volgende aandoeningen/ziektes vatbaarder zijn voor oorsuizen: traagwerkend schildklierpatiënten, mensen met slaapproblemen, mensen met darmproblemen die magnesium en of movicolonzakjes gebruiken ( langdurig). Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat mensen met stress,  een hoge bloeddruk, hormonale problemen, patiënten die een chemokuur kregen oorsuizen hebben.

 

awake

Medicijn gebruik ook een kwaal voor oorsuizen:

Medicijngebruik kan ook zeker oorsuizen veroorzaken. Vooral langdurig medicijngebruik kan voor oorsuizen zorgen. Soms kan het echt niet anders en zijn mensen chronisch ziek en hebben baat bij medicijnen. De meest bekende medicijnen die oorsuizen veroorzaken zijn Placenil, thyrax (euthyrox, tirosint), clonazepam, ocycodon, naproxen en morfine. Er zijn nog meer medicijnen die dit veroorzaken maar die laten we even buiten beschouwing in dit artikel.

med

 

Wat kun je doen tegen oorsuizen?

Dit is een beetje lastig om deze vraag te beantwoorden afhankelijk van je oorzaak maar een aantal dingen kunnen helpen:

 • Als het lukt graag medicijnengebruik beperken
 • Je nek schouders losmaken bij de fysiotherapeut/masseur kan ook je oorsuizen verhelpen, vaak zitten ze vast en krijg je oorsuizen
 • Blijf uit de buurt van keiharde muziek ( vaak zie je dat op concerten, festivals enz.)
 • Kijk uit met laxerende tabletten
 • Sport niet veel te hard, soms wekt dat ook oorsuizen op
 • Zorg ervoor dat je indien je medicijnen slikt de juiste dosering binnenkrijgt in het geval van schildklier patiënten graag je dosering vooral in het begin iedere vier weken laten checken of hij stabiel is gebleven. Dit geldt ook voor diabetespatiënten graag insuline of jullie tabletten checken
 • Probeer stress te vermijden (we erkennen dat het lastig is)
 • Probeer goed te slapen een uitgerust persoon heeft minder oorsuizen dan een persoon die ernstige slaapproblemen heeft ( ook hier erkennen we dat dit lastig kan zijn goed slapen is soms niet vanzelfsprekend voor iedereen)
 • Laat je oren even checken bij de KNO-arts op ontstekingen e.d. dit kan ook extra oorsuizen veroorzaken
 • Gebruik geen oordopjes in je oren maar als je toch muziek wil luisteren doe dan maar een headphone
 • Volgens onderzoek kan meditatie ook helpen tegen tinnitus en oorsuizen. Er zijn speciale behandelingen die meditatie methoden gebruiken.

photo-1559526323-cb2f2fe2591b

Een aantal keren een beetje oorsuizen hoeft niet meteen te betekenen dat je er altijd last van zult blijven houden. Het kan zijn dat je te gestrest was of paniekerig was dan krijg je ook oorsuizen. Als dit als meer dan 2 weken achter elkaar doorgaat zou je meteen aan de bel moeten trekken. Laat altijd checken op traagwerkend schildklier en diabetes en ijzertekort. Dit zijn vaak de boosdoeners voor oorsuizen. Stel dat er medisch gezien niets uit komt dan heb je  In bepaalde ziekenhuizen  kun je een volgen om gevoeligheid voor geluid te trainen en te verminderen. Dat gaat vaak gepaard met medisch maatschappelijke werker, KNO-arts en een audioloog. Samen proberen ze je klachten deels op te lossen.

Ken jij iemand die oorsuizen heeft of heb jij last van oorsuizen?

 

 

 

 

 

7 gedachten over “Mogelijke oorzaken van oorsuizen

 1. Ik heb hier zelf al 10 jaar last van. Ik heb borstkanker en kreeg chemo sindsdien heb ik daar inderdaad last van. De artsen erkennen het niet echt, maar ik heb hiervoor nooit last van mijn oren gehad. Ik heb alles al gecheckt behalve traagwerkend schildklier. Ik ga ook hierop testen. Bedankt voor jullie tips.

 2. Wat ben ik blij dat ik hier geen last van heb. Mijn zusje heeft het wel ze ligt bijna de hele dag in haar kamer en komt er niet uit.

 3. Sinds een half jaar heeft de firma Merckx het recept van Euthyrox moeten wijzigen van de FDA. De nieuw formulie bevat mannitol en citroenzuur als toegevoegde stoffen. Deze nieuwe formulie heeft veel mensen ontregeld, inmiddels ben ik overgegaan naar leverancier Teva, maar sinds die tijd heb ik tinnitus….verschrikkelijk!

 4. Zijn er ook mensen die levothyroxinenatrium Aristo slikken. En daardoor last hebben van Tinnitus en angst en paniekaanvallen. Ik slik het nu 8 weken omdat ik door nieuwe Euthyrox enorme darmklachten kreeg. Daar kwam ik pas heel laat achter. Ik had er geen idee van dat ze 2 jaar geleden de samenstelling hadden veranderd. Ik ben echt wanhopig. Slaap slecht door de tinnitus en heb meerdere paniekaanvallen 😞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.