Gastartikel: In balans met yoga en gezonde voeding

Het onderwerp yoga komt steeds vaker voorbij in het dagelijkse leven. Je hebt de afgelopen tijd vast wel eens iets langs zien komen over yoga: een blogartikel, een poster in de stad, een programma op tv of een stukje in een magazine. Yoga wint snel aan populariteit bij een brede doelgroep. Al lang niet meer zijn het alleen de zweverige en groene types die aan yoga doen, ook als je sportief wilt worden of behoefte hebt aan balans en rust in je leven dan hoor je bij de yoga doelgroep. Heb jij wel eens gedacht aan yoga of overwogen of het bij jou past?Dat yoga super gezond is, is een feit. Hieronder volgt een aantal tips om yoga toe te laten in je leven en te combineren met andere stappen om tot een gezonde balans te komen.

active-1822476_960_720

 

Tip 1: Zelfreflectie
Voordat je aan de slag kunt gaan met yoga of überhaupt kunt bedenken dat je yoga nodig hebt in je leven, moet je eerst stil kunnen staan bij jezelf. Met alle dagelijkse hoge verwachtingen die de wereld van jou heeft en onze snelle westerse manier van leven kan zorgen voor flinke druk of zelf stress. Met hard werken en streven naar goede resultaten is niets mis, maar sta jij wel eens stil bij jezelf en vraag je je wel eens af wat er allemaal gebeurd is de afgelopen tijd? Sta minimaal iedere week even stil bij wat er gebeurt in je leven en wees eerlijk tegenover jezelf. Aan de hand van de uitkomst van je korte zelfreflectie kun jij perfect bepalen wat je doelen zijn en waar de knelpunten zitten.

Tip 2: Word wegwijs in de gezonde wereld
Niemand heeft een perfect leven, er is altijd wel iets dat toe is aan verbetering en helaas geldt voor de meeste mensen dat er flink wat aan te pakken valt. Zonder de nodige kennis over mogelijke oplossingen of mogelijkheden tot verlichting of verbetering kom je natuurlijk niet ver met het denken in oplossingen. Je lichaam bestaat uit twee delen: lichaam en geest. Oftewel: wat gebeurt er in je lichaam en wat gebeurt er in je hoofd? Dankzij yoga kun je de perfecte balans creëren tussen lichaam en geest wat zeer gezonde resultaten tot gevolg kan hebben. Ons bestaan begint bij voeding, dus ook de nodige kennis over voeding mag niet ontbreken. Weet jij wat je dagelijks het beste kunt eten om een gezond lichaam én een gezonde geest te stimuleren?

Gezonde voeding
We beginnen bij het begin: voeding. Een crashdieet of alleen maar leven op rauwe groenten zijn geen lange termijn oplossingen, dus die behoren dan ook niet tot de gewenste mogelijkheden. De simpelste regel om gezond te eten, luidt als volgt: ‘Zorg ervoor dat minimaal 80% van wat je eet een heel ingrediënt is dat je zelf zou kunnen vergaren uit de natuur’. Als je je aan deze regel houdt, dan krijg je zo min mogelijk slechte en zo veel mogelijk goede stoffen binnen. Een appel, paprika, courgette, gemberwortel, aardappel of mango kun je zo uit de natuur halen. Daarentegen groeit er geen currysaus, cola, ontbijtkoek, slagroomtaart, drop of chocoladetoetje in de natuur. Om een feest van je eten te maken, kun je verschillende hele ingrediënten met elkaar combineren om de lekkerste sauzen, dressings, taarten, ontbijtjes of broden te maken. Vermijd geraffineerde suikers, verzadigde vetten, chemische toevoegingen zoals E-nummers en stimulerende middelen en je bent er klaar voor om op je yoga matje te belanden!

Yoga
Ook al eet je 100% gezond, als je lichaam en geest niet in balans zijn dan kun je een waslijst aan vervelende klachten hebben. Het woord ‘yoga’ betekent ‘juk’ in het Sanskriet, een Oudindische taal. Een juk verbindt twee delen met elkaar, in dit geval zijn dat lichaam en geest. Centraal bij yoga staat het luisteren naar je lichaam, eerlijk zijn tegen jezelf, gevoelens laten spreken in plaats van ze weg te stoppen, uiterste rust, het laten vloeien van energie en bloed door je lichaam en het stimuleren van een gezonde houding. Door de combinatie van verschillende onderdelen, ontkom je er niet aan om bij jezelf stil te staan en te werken aan een gezonde geest en lichaam. De perfecte oplossing voor allerlei struggles en problemen zoals stress, kwalen en zelfs ziektes. Omdat het bij yoga gaat om de grenzen tot waar jij komt, is yoga voor iedereen weggelegd, ongeacht wie je bent.

Tip 3: Ontdek wat voor jou het belangrijkst is
Niemand kent jou het beste als jijzelf. Je weet daarom zelf het beste of het voor jou eerst tijd is om je voeding aan te pakken, sportiever te worden of de zaken in je hoofd op een rijtje te krijgen. Bepaal jouw doelen en werk met een einddoel welke je opsplitst in korte termijn doelen zodat je zeker weet dat je gemotiveerd blijft en vaak genoeg resultaten boekt. Kies een volgorde die voor jou prettig is, en je bent klaar om van start te gaan.

Tip 4: Het begin van jouw reis
Niets is zo eng als veranderen. Blijven bij het oude is veilig, maar uiteindelijk is niets zo goed voor je als verandering. Wees daarom niet bang om een swing aan je leven te geven maar volg je gevoel. Als je gevoel zegt dat het goed voor je is, duik er dan in en pluk de resultaten!

Voeding
Heb je bepaald dat je eerst je voeding op orde moet krijgen voordat je verder kunt? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Schrijf eens van een hele week op wat je allemaal eet en drinkt op een dag. Houd je niet in en wees eerlijk tegen jezelf. Na een week kun je vast en zeker een flink aantal dingen wegstrepen waarvan je weet dat ze niet gezond voor je zijn. Zoek een gezonde vervanger en onthoud dat Google je beste vriend is tijdens je missie. Weet je geen gezond alternatief? Vraag het aan Google en je wordt gegarandeerd getrakteerd op een flinke lading gezonde alternatieven. Hieronder volgt een gezond recept voor het maken van een bananenbrood, heerlijk en tegelijkertijd super gezond en je kunt het perfect gebruiken als opvulling voor ongezonde snacks op ieder moment van de dag!

de gezonde variant: bananenbrood
Verwarm de oven voor op 180 graden en meng 200 gram boekweitmeel, 3 gepureerde bananen, 3 eieren, 60 ml appelmoes, een snufje zout, 2 theelepels wijsteenpoeder, 1 theelepel kaneel en 2 theelepels vanillepoeder met een garde door elkaar.

Het mengen kan prima met de hand en garde, je hebt hiervoor geen mixer nodig. De bananen kun je met een vork prakken. Vet een cakeblik in met olie en schenk het zojuist gemaakte beslag in de bakvorm. Voordat je het brood de oven in schuift, kun je deze naar je eigen smaak aftoppen met rauwe noten, kokosrasp of fruit. Bak het brood in 45 minuten gaar.

Ingrediënten:
– 200 gram boekweitmeel
– 3 gepureerde bananen
– 3 eieren
– 60 ml appelmoes
– klein snufje (himalaya)zout
– 1 theelepel kaneel
– olie om je cakeblik mee in te vetten
– 2 theelepels wijnsteenpoeder
– 2 theelepels vanillepoeder

De meeste ingrediënten kun je overal kopen. Let op dat je pure appelmoes koopt zonder toegevoegde suiker, even de etiketten lezen dus. De poeders kun je bij de meeste natuurwinkels kopen en je kunt er een lange tijd mee doen. En natuurlijk zijn de belangrijkste ingrediënten motivatie en liefde.

Yoga
Als de balans vinden bovenaan jouw lijst staat, dan is yoga het begin van jouw reis. Zoek een yogastudio of sportschool waar yoga wordt gegeven bij jou in de buurt en loop eens naar binnen voor een proefles. Je bent van harte welkom in de wereld van yoga en dat stralen de docenten ook uit. Voel je dus vooral op je gemak. Tijdens de proefles krijg je al snel een betere indruk van yoga. Het kan voorkomen dat je na je eerste les het gevoel krijgt dat yoga niets voor jou is. Ren niet meteen weg, maar leg je gevoel eens uit aan de docent of probeer nog een tweede les te volgen bij een andere studio of sportschool. Het kan zijn dat de yogastijl, docent, het tijdstip van de dag of de mede yogi’s niet bij jou passen terwijl je in een andere les een compleet andere ervaring kunt hebben.

Als je een goede ervaring hebt opgedaan van yoga en je besluit dat het bij jou past, kun je het beste een simpel yogamatje aanschaffen totdat je weet welke stijl bij jou past en welke behoeften je precies hebt. Zodra je dit weet, kun je een mat en eventueel aanvullende yoga accessoiresuitkiezen waar je een lange tijd mee gaat doen. Het voordeel van een eigen mat is behalve hygiëne dat je overal yoga kunt doen waar jij wilt, ook thuis aan de hand van YouTube filmpjes of als je een aantal oefeningen beter onder de knie wilt krijgen.

Tip 5: Beloon jezelf
Niets is zo fijn en motiverend als het boeken van resultaat. Daarom is het belangrijk dat je je belangrijkste doel ophakt in korte termijn doelen. Iedere keer als je een doel bereikt (een kilo afgevallen, een mooiere huid, geen buikpijn meer, een strakkere buik, meer energie, een vrolijker humeur) mag je jezelf belonen! Koop een klein cadeautje voor jezelf of trakteer jezelf op een leuk uitje, goed restaurant of een heerlijke massage. Zo houd je de plezier erin en sta je extra stil bij de resultaten die je hebt behaald.

Geschreven door:  Lisanne neem ook een kijkje op haar blog Superyoga.nl 

 

3 thoughts on “Gastartikel: In balans met yoga en gezonde voeding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.