Boekreview: Verdubbel je sales – Bruce King

Door: Stijn

Boeken lezen doe je niet altijd alleen voor je hobby. Soms pak je er een boek bij dat je gekocht hebt voor je persoonlijke ontwikkeling. Of voor je ontwikkeling in de richting waarin je werkt. Nu werk ik niet in de sales, maar ik vond het reuze interessant om eens dieper in de wereld van verkoop te duiken. Al helemaal omdat ik er zelf wel eens wat heb geschreven op een blog over sales. Ik wilde de wereld van de verkoper eens doorgronden. Kijken wat hem of haar drijft. Hoe iemand succesvol kan worden als verkoper. Dat lukte me aardig met het boek Verdubbel je sales van Bruce King.

Cold Calling:

Sommige mensen hebben een aversie tegen verkopers. En ik kan dat ergens begrijpen. Van oudsher hebben we het idee dat verkopers opdringerig zijn en altijd iets van je willen. Toch heeft het boek Verdubbel je Sales ervoor gezorgd dat ik hier met een andere blik naar ben gaan kijken. Al snel merkte ik met mijn communicatie-achtergrond dat communicatie in het salesproces de allerbelangrijkste bouwsteen is als je een succesvol verkoper wilt worden. Bruce King richt zich al snel op de manier van communiceren en de daarbij behorende ‘masterclasses’ die ervoor zorgen dat je als verkoper meer kan verkopen.  De 10 masterclasses die in zijn boek centraal staan zijn super praktijk- en resultaatgericht. Dat vond ik erg leuk.

Bruce King haalt in de masterclasses bepaalde situaties aan waar verkopers vaak tegenaan lopen. Een voorbeeld hier van is koude acquisitie, oftewel cold calling: een manier van verkopen waarbij een verkoper zijn beoogde klant opbelt om een verkoop te realiseren. Veel verkopers vinden dit eng. Het is natuurlijk ook spannend om het gevoel te hebben dat je iemand stoort door diegene zomaar op te bellen. In het boek worden daarom praktische tips gegeven over hoe je bijvoorbeeld zo’n cold call aanpakt. Je krijgt er zelfs oefeningen bij; ideaal dus als je verkoper bent en koude acquisitie als een hindernis ziet waar je overheen wilt komen. De andere masterclasses gaan onder andere over onderhandelen, het omgaan met tegenslagen en het binnenhalen van nieuwe klanten.

NLP-technieken:

Toch blijft het daar niet bij. Bruce King gaat ook echt een stukje dieper in op hoe het brein werkt van een succesvolle verkoper. De theorie dus. Of anders gezegd: hoe je je brein kan sturen richting een manier waarop je de kans op verkoopsucces vergroot. Bruce King gaat hierbij vooral in op de zogenaamde NLP-technieken: zien, horen en voelen. Daarnaast richt hij zich ook op het onderbewustzijn van mensen aan wie je iets verkoopt. En precies dat gedeelte vond ik heel interessant. Een voorbeeld: wanneer je iemand belt en zegt ‘Sorry dat ik je stoor, maar…’, dan associeert degene die je belt dit in zijn onderbewustzijn waarschijnlijk al met iets dat niet helemaal goed zit. De woorden ‘sorry’ en ‘storen’ zijn namelijk woorden die bij veel mensen gekoppeld zijn aan een negatieve ervaring. De kans dat het daarna een succesvol gesprek wordt is hierdoor al een stuk kleiner.

Als ik dit bij mezelf naga, merk ik dat ik in veel situaties een gesprek al op deze manier begin. Gewoon in het dagelijks leven. Iets wat ik dus heb meegenomen uit dit boek, is om altijd beleefd te blijven, maar mijn gesprek niet meer altijd te beginnen met woorden die een negatievere lading hebben. Ik merk dat ik nu veel vaker mijn gesprek als volgt begin met ’Goedemorgen/goedemiddag, zou ik je iets mogen vragen?’ Iets assertiever dus. En oké, het zijn kleine dingetjes. Maar ik vind het wel leuk dat ik zoiets praktisch heb opgestoken van het boek. En daarnaast is het voor mij nog altijd een droom om zelf een keer te ondernemen, dus aan verkopen zal ik in de toekomst dus niet gaan ontkomen 😉

Overige gegevens:

Verdubbel je sales

Auteur: Bruce King

Aantal pagina’s: 240

ISBN: 9789043021388

1e druk: november 2010

 

Verkrijgbaar bij klik op de banner om het boek te bestellen:

<!– START ADVERTISER: Bruna NL from awin.com –>

<a href=”https://www.awin1.com/cread.php?s=2489088&amp;v=8378&amp;q=373708&amp;r=362453″>
<img src=”https://www.awin1.com/cshow.php?s=2489088&amp;v=8378&amp;q=373708&amp;r=362453″ border=”0″ />
</a>

<!– END ADVERTISER: Bruna NL from awin.com –>

&nbsp;

Bio van de blogger:

Stijn is verzot op lezen en positieve gedragscommunicatie. Hoe zorgen we er met behulp van (in)directe boodschappen en interactieve leervormen dat mensen worden aangezet bepaalde beslissingen te nemen? Hij leerde het tijdens zijn studie Communicatiewetenschap en leest en schrijft er nu over voor verschillende websites.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.