IJzertekort en oogaandoeningen

IJzertekort en oogaandoeningen

Vaak wordt er gesproken over oogaandoeningen. Zelden wordt er gesproken wat de mogelijke oorzaak van een oogaandoening kan zijn. Vandaag gaan we jullie een oorzaak toelichten. Lezen jullie mee??

 

 

Ziektes:

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen hier op de redactie zijn we helaas niet allemaal gezond. Gezond zijn is echt een zegening die niet iedereen heeft. Sommige redactieleden zijn vanaf jongs af aan ziek. De een heeft  sjogren droge ogen, de een heeft adenomyose, de een heeft traagwerkend schildklier (hypothyroïdie), de ander heeft ijzertekort, weer iemand anders heeft kanker. We gaan niet een hele wasbord aan ziektes ophangen maar wat we wel belangrijk vinden is dat mensen goed voorgelicht worden over ziektes. In de medische wereld waar sommige redactieleden werken wordt er niet voldoende voorlichting gegeven over bepaalde ziektes. Ook lopen veel mensen tegen onbegrip aan in het ziekenhuis. Wij geven wel een ding mee. Geloof een arts niet meteen op zijn woord als iets naar uw gevoel niet klopt. Zoek het altijd uit, vraag altijd door bij onduidelijkheden, vraag om een folder, lees alles rustig thuis door, neem niet meteen een besluit als de arts dat meteen wil en u niet weet hoe u moet handelen, neem een medicus mee naar een afspraak. Ben je het er nog steeds niet mee eens vraag  dan om  een second opinion. Kom je er echt niet uit bel dan uw verzekering die kunnen vaak ook bemiddelen met het zoeken naar goede artsen en of second opions.

Oorzaken oogaandoening:

Een mogelijke oorzaak van een oogaandoening kan zijn een ijzertekort. Al eerder lazen jullie onze artikel over welke drie middelen je ijzer een boost kunnen geven. Zo niet dan kun je het hier nog nalezen. Het hebben van een ijzertekort is echt niet fijn.

Wat is ijzertekort?

IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem (Voedingscentrum, 2019). IJzer wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende inname met de voeding of door chronisch bloedverlies (Pieters e.a., 2007).

Wat zijn de oorzaken?

-overmatig bloedverlies

-Operatie

-ziektes zoals reuma

-intensieve sportbeoefening

-Voeding ( vaak hebben vegetariërs hier last van)

 

Wat zijn oogaandoeningen?

Simpel gezegd zijn oogaandoeningen, aandoeningen die de ogen betreffen. Er zijn verschillende oogaandoeningen/ziektes enkele voorbeelden:

Droge ogen;

Staar;

Glaucoom;

Retinitus pigmentosa;

Uveitis;

Sjogren;

Ooginfarct;

Keractonus.

Het verband met ijzertekort:

Wat niet veel mensen weten is dat door een ijzertekort een oogaandoening kan ontstaan, een van de meest erge is een netvliesloslating.  Bij een netvliesloslating (ablatio retinae) raakt het netvlies los doordat er glasvocht achter het netvlies komt. Dit kan gebeuren doordat er één of meerdere scheurtjes in het netvlies zijn ontstaan (Oogfonds Nederland, 2020). Behandel je een netvliesloslating niet dan kan het leiden tot slechtziendheid en uiteindelijk tot blindheid. Op het moment dat dit plaatsvindt ziet de patiënt niets meer. De behandeling is vaak een operatie in het ziekenhuis. Het herstelproces kan maanden duren tot je je zicht weer terug hebt, ook kan het niet meer herstellen veel mensen zijn slechtziend geworden. Dit overkwam Merel. Merel was 14 jaar oud toen ze op bed lag en dingen voelden lopen op haar linkeroog. Toen ze haar ogen wilde openen lukte dit niet. Het deed veel pijn. Met haar handen probeerde ze haar linkerogen open te trekken. Met haar rechtenoog zag ze dat haar linkeroog witte pus had en helemaal aan elkaar geplakt was. Alle traanvocht was op. Ze schreeuwde het uit. Haar familie belde de spoedeisende hulp. In het ziekenhuis vertelde de arts haar dat ze een netvliesloslating had en dat als ze hier later was ze blind was geraakt aan haar linkeroog. Ze besefte destijds niet wat dit inhield om deze ziekte te hebben. Ook hadden de artsen haar niet goed voorgelicht.

Maandenlang zag Merel niets. Ze kreeg tientallen druppels voor haar ogen. Ze kwamen erachter in het ziekenhuis dat ze extreem droge ogen had. De druppels deden wel wat maar waren niet voldoende. Verder werd er geen verband gelegd. Er werd ook niets uitgezocht. Ze zag nog niets met haar linkeroog. Ook had merel last van veel bloedverlies. Heftige menstruaties had ze. Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat ze ijzertekort had. Dit werd aangevuld. Toen begon Merel beter te zien. Helaas zijn haar ogen nog steeds extreem droog, voelt ze zand in haar ogen, doen de ogen altijd pijn, kan ze niet werken, zit op een uitkering. Wel is ze blij dat ze de oorzaak van haar ziekte heeft gevonden. De artsen leggen zelf niet altijd een verband mogelijk omdat niet iedere arts ervaren is. Merel’s oom is een arts in Engeland en hij vertelde haar dat een ijzertekort mogelijk kan leiden tot een netvliesontsteking (oogaandoening).

“Alsof ik langzaam blind wordt. Zo voelt deze ziekte voor mij. Ik zie iedere dag minder. Ik ben bang om blind te worden.” Merel.

Levenslang:

Een netvliesonsteking gaat zelden weg. Je blijft je hele leven last en klachten houden. Je krijgt in feite levenslang. Dus levenslang last van je ogen. De klachten kunnen zijn, wazig zien, steeds minder zien uiteindelijk blind raken, zand in ogen voelen, branderige ogen hebben, rode ogen hebben, oogkleur verandering ( het wordt steeds grijzer of verandert plotseling van kleur), Wel kun je de oorzaken van droge ogen en ijzertekort aanpakken. Dit kan door medicijngebruik, goed knipperen en aangepast levenstijl.

Wat kun je eraan doen tegen ijzertekort en oogaandoeningen?

Enkele tips van het huis om oogaandoeningen en ijzertekort te voorkomen:

-Ijzer aanvullen door middel van tabletten ferrofumaraat wordt in de meeste gevallen voorgeschreven, je kunt ook floradix innemen deze is verkrijgbaar bij Holland and Barret, Kruidvat of Etos.

-ijzerboost ( door middel van ijzerpreparaat in het infuus spuiten), dit regelt een internist als je steeds ijzertekort blijft houden;

In sommige gevallen kun je er niets aan doen aan ijzertekort in het geval van menstrueel bloedverlies dan moet je naar de gynaecoloog, vaak hebben vrouwen met endometriose/adenomyose veel bloedverlies. Je weet dan wat de oorzaak is en dan kun je het beter aanpakken.

– let op je voeding, om je ijzer een boost te geven heb je rundvlees nodig naast het eten van groene groenten

-draag geen lenzen dit droogt de ogen extra uit

-Houd je ogen uit ze zon, de zon beschadigd je ogen echt extreem draag een hoed, pet of een zonnebril om je ogen te beschermen,

-druppel de ogen om uitdroging te voorkomen, vaak krijgen mensen met droge ogen vidisic carbogel, dura tears  voorgeschreven

-alhoewel het aantrekkelijk klinkt ga niet uw ogen laseren droge ogen kunnen blidnheid veroorzaken indien je ze gaat laseren kijk hiermee uit

-knipper vaak met uw ogen

-zit  niet teveel achter een computerscherm, is dit verplicht wissel af met pauzes en knipper vaak met uw ogen

– ga niet naar een sauna, vermijd hete plekken,

-Houdt de föhn uit de buurt van uw ogen, Föhn boven uw hoofd

– ga niet voor een verwarming staan dit droogt uw ogen extra uit

 

 

Hebben jullie droge ogen???

Goedgekeurd door verpleegkundigen!

 

 

 

12 thoughts on “IJzertekort en oogaandoeningen

  1. Ik let sinds mijn zwangerschappen goed op mijn ijzer. Maar denk dat voor het grootste deel van Nederland wel geldt gezond en afwisselend eten zodat je alles blijft binnen krijgen en indien nodig aanvullen met supplementen. Denk dat dit best wel wat aandacht vereist, want lang niet iedereen weet wat tekorten van sommige stoffen met je kunnen doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.