Interview met Owan Drake

Zijn debuutroman De Zaden der Hoop boek I sleepte de eerste prijs in de categorie beste fantasyboek binnen, georganiseerd door de perfecte buren leesclub en won zodoende De Gouden Lettervreter. Hij heeft inmiddels al drie boeken op zijn naam staan. Ontving lovende recensies en reacties van lezers. Zijn boeken worden zelfs vergeleken met The Lord of the Rings en Hobbit. Ook wordt zijn stijl vergeleken met Shakespeare. We hebben het over Owan Drake. Vandaag interviewen we hem. Lees je mee?

Owan Drake

Allereerst gefeliciteerd met de Gouden Lettervreter en de nominatie van de Indie Awards. Vind je deze prijs een erkenning voor een selfpublishing auteur?

Zeker weten. Het is sowieso een erkenning voor elke auteur, of ze nou selfpublisher zijn of niet. Ik moet wel zeggen dat ik er even flink van in de war was. Ik zat barstensvol emoties die alle kanten opgingen.

Er wordt wel eens geroepen dat selfpublishing auteurs het vooral moeten hebben van marketing wat vind je van deze uitspraak?

Als je een boek schrijft en je doet vervolgens niks aan marketing, dan kun je het wel vergeten. Je moet niet hopen dat de verkopen vanzelf zullen komen.

Met je boeken bewijs je dat selfpublishing auteurs zeker goede boeken kunnen schrijven. Je boeken worden zelfs vergeleken met The lord of the Rings en de Hobbit. Ook je stijl wordt vergeleken met Shakespeare. Wat vind je van deze vergelijking?

Eén woord. APETROTS!

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ja en nee. Enerzijds speelde het altijd wel een beetje in mijn hoofd. Maar anderzijds leek alles me veel te moeilijk en had ik er geen geduld voor. Uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt.

Heb je vaste schrijfrituelen?

Als ik maar genoeg koffie drink, komt het allemaal wel goed.

Wat kunnen lezers van jouw boek leren?

Dat er eigenlijk geen goed of kwaad bestaat. Het is een kwestie van perspectief, bovendien gaan in een oorlog beide kanten te ver.

Waar haal je inspiratie vandaan voor je boeken?

Ik ben gewoon knetterlijp, dus ik denk dat het antwoord grotendeels uit mijn eigen idiote gedachten is.

Hoe is het schrijfproces je afgegaan?

Dit is een gevoelig punt. Het begin ging me heel slecht af. Punt is dat ik op school heel veel gepest ben. Ik heb nooit echt supergoed opgelet omdat ik continu mijn hoofd boven water moest houden, dus mijn interpunctie was niet om over naar huis te schrijven. In de eerste versie van De Val van Hymír – die godzijdank niet meer te krijgen is – zaten dus best wel wat fouten. Nou gebeurt dit vaker bij selfpublishers, maar gelukkig heb ik de tijd genomen om het wat professioneler aan te pakken en leerde ik al schrijvende wel om de interpunctie goed toe te passen. Het was een zwaar proces met heel veel pijn, angst en verdriet. Maar was het het waard? Ja, ABSOLUUT! Juist doordat het de juiste mensen is opgevallen dat ik zoveel passie had om mijn verhaal te fixen, ben ik veel bekender geworden en kwam ik uiteindelijk bij beautyandbooksmagazine.nl terecht. Toen ging alles als een sneltrein. Sherry, bedankt voor alles!

Je schrijft over fantasy. Wat is belangrijk bij het schrijven van een boek over fantasy. Waar let je op?

In het geval van De Zaden der Hoop is het belangrijk dat ik al mijn personages ken, en dat zijn er nog wel wat. Haha. Ook is het belangrijk om meerdere boeken in het voren te denken. Naast dat ik voor de hele serie de rode draad in mijn hoofd heb, denk ik minimaal acht boeken vooruit.

Ben je nu een nieuw boek aan het schrijven? Zo ja welke?

Boek III – Draak des Vuurs Deel II en een kortverhaal dat zich op hetzelfde moment afspeelt als Hoofdstuk I van dat boek, maar dan op een andere locatie. (Soort van op zijn minst) Door wat problemen die momenteel in mijn privé spelen, kan het even iets langer duren dan gepland. Maar de boeken zitten sowieso in de laatste fase, dus lieve lezers, nog even geduld.

Welke auteur bewonder jezelf?

Steven Erikson.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Meedogenloos van Skaye en Sharpe.

Wat zijn je hobby’s?

Schrijven, lezen, zo nu en dan gamen en gezelschapsspellen.

Wat doe je over 5 jaar?

Heb ik een glazen bol? Haha. Ik hoop over vijf jaar bestseller auteur te zijn.

Heb je tips voor aankomende schrijvers?

Ik ga niet pretenderen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar als ik dan toch een tip moet geven, dan zou ik zeggen dat ik vaak zie dat beginnende schrijvers “de fout” maken om alleen een fysiek boek te publiceren. Wat helemaal prima is, als ze zelf de voorkeur aan papieren boeken geven. Maar ik zou deze auteurs willen adviseren om hun boeken ook als ebook uit te geven. Als je ook een ebook publiceert, bereik je al een veel groter publiek, en – ook al zijn er nog veel lezers die graag een papieren boek lezen – zullen deze mensen bij beginnende schrijvers – en vooral bij selfpubbers – vaak eerst een ebook kopen. Wie een nieuwe auto koopt, wil ook eerst een testritje maken.

Tot en met 25 juni kunnen jullie nog meedoen met een megawinactie er worden 90 e-books weggegeven. Klik hier om mee te doen.

Volg de auteur op Hebban of op Facebook!

Hebben jullie zijn boek gelezen en of een preorder van zijn boek geplaatst? 

25 gedachten over “Interview met Owan Drake

  1. Met veel plezier het interview gelezen. Ik heb zeker zijn boek gelezen, een review achtergelaten. Ik doe ook mee met de winactie.

  2. Wat een goed en duidelijk interview. Ik ken hem of zijn boek niet maar ben nu nieuwsgierig geworden. Leuk zo de persoon achter t boek

  3. Ik ken hem eigenlijk alleen van jouw site. Maar vind het heel interessant om te lezen waar je op moet letten als schrijver. Denk dat die onzekerheid in veel mensen zit. Het idee dat een compleet boek je niet gaat lukken ook. Zou het graag nog eens doen, dus neem de tips mee. Je weet maar nooit..

  4. Ik ben nieuwsgierig geworden. Heb meegedaan aan jullie actie voor preorder. De andere boeken worden op mijn leeslijst geplaatst.

  5. Wat leuk dat je met Shakespeare wordt vergeleken. Het lijkt me een eer als iemand dat bij mij zou doen. Nu zal ik het boek kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.