Beste lezers,
Een tijdje geleden hadden we een oproep geplaatst om juridische en medische vragen te beantwoorden. Wij hadden veel reactie gehad hierop. Vanaf vandaag gaan we juridische vragen beantwoorden. Een van de gestelde vragen van onze lezers was: Mag je een afbeelding van Google gebruiken voor je blog? Deze vraag gaan we vandaag beantwoorden. Lees snel verder…
Auteursrecht op afbeeldingen
Vaak denken bloggers dat het is toegestaan om zonder toestemming een afbeelding van het internet te halen en deze op hun blog te plaatsen. Ze staan er vaak niet bij stil dat zij hiermee mogelijk een inbreuk maken op andermans auteursrecht. Een afbeelding ‘lenen’ valt onder verveelvoudigen of openbaarmaking. Dit is nooit toegestaan zonder toestemming van de maker (artikel 1 van de Auteurswet). Op alle gepubliceerde foto’s, teksten en artikelen is de Auteurswet van toepassing. Personen mogen nooit zonder toestemming een foto van het internet halen om deze op het eigen blog te plaatsen. Dit wordt beschouwd als diefstal. Indien een plaatje is verspreid zonder toestemming van de eigenaar, dan kan de verspreider worden gedagvaard en verplicht worden een schadevergoeding te betalen op grond van artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad). Het is soms ook mogelijk de partij in een kort geding in rechte te betrekken wanneer er sprake is van een spoedeisend belang. Een kort geding komt nogal eens voor als bijvoorbeeld een bekend persoon wil voorkomen dat er een foto van hem wordt gepubliceerd in een roddelblad.
Manieren voor rechtenvrije foto´s
De veiligste manier om een foto te publiceren bij een blog, is om deze zelf te maken met een goede camera. Wie daar geen tijd/geld voor heeft, kan een aantal dingen doen. Toestemming vragen aan de maker van een foto behoort tot de mogelijkheden. Er zijn veel fotografen die tegen een uitruil van hyperlinkplaatsing hun foto eenmalig gratis aanbieden. Een hyperlink is een verwijzing naar een andere pagina. Een andere optie is het kopen van stockfoto’s of het overnemen van gratis rechtenvrije afbeeldingen. Gratis rechtenvrije foto’s zijn te downloaden via diverse websites, zoals:
pixabay.com
unsplash.com
flickr.com
dreamstimes.com
freeimages.com
Kort gezegd nooit een afbeelding van het internet afplukken zonder toestemming van de maker. Er zijn veel bloggers geweest die een rechtszaak aan hun broek kregen of een flinke som boete hebben betaald. Kijk dus alsjeblieft uit.
Geraadpleegde bronnen:
Netwerk Notarissen BV, ‘Je idee beschermen’, Netwerknotarissen.nl 1 augustus 2016.
Redactie De Zaak, ‘Auteursrecht: wat wanneer en hoe’, Dezaak.nl 24 oktober 2011.
C. Meindersma, ‘Heb je een disclaimer op je blog nodig?’, Charlotteslaw.nl 18 februari 2015
Engelfriet 2017, p. 42.
Kooij e.a. 2013, p. 12.
[1] Meindersma 2015, p. 186.
PSSST hoe komen jullie aan foto´s voor jullie blog?
Heb jij een juridische vraag mail dan naar beautyandbooksmagazine(@) gmail.com?
Ik gebruik meestal eigen foto’s, maar dit past niet altijd bij het artikel. En dan maak ik gebruik van Pixabay
Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Zelf ook ooit een zelfde soort artikele geschreven, maar het kan nooit genoeg gezegd worden. Het is gewoon zonde van je geld.
Interessant om te lezen! Ik gebruik inderdaad alleen maar stockphoto’s. Naast mijn eigen foto’s natuurlijk.
mijn fotos zijn allemaal van mijzelf, een enkele van stockfoto maar niet veel. ik vind het ook veel meer eigen als je je eigen fotos gebruikt
Ik probeer zoveel mogelijk foto’s zelf te maken en anders zijn het rechtenvrije foto’s (voornamelijk van Unsplash).
Ik probeer altijd zoveel mogelijk fotos zelf te maken…en anders haal ik ze van pixabay
Heel interessant artikel! Voor mij geldt hetzelfde: de meeste foto’s zijn van mezelf, maar anders Unsplash ik.
Ik merk wel dat steeds vaker mijn foto’s onrechtmatig gebruikt worden =( maar ja, je kan er zo weinig tegen doen he!
Goeie tip! En het kan inderdaad niet vaak genoeg gezegd worden! Ik maag de foto’s zelf, of haal ze van een free stock site.
Heb onlangs een gastblog geschreven over rechtenvrije foto’s. Het kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Hoe aantrekkelijk is het om foto’s van Google Afbeeldingen te halen? Men weet vaak niet dat dit niet mag. Voor zover mogelijk probeer ik de foto’s zoveel mogelijk zelf te maken en anders is Unsplash mijn favoriet.
Heel veel bloggers weten dit niet! Ik gebruik unsplash.com.
Inderdaad een zeer belangrijk topic! Ik neem meestal zelf mijn foto’s en anders gebruik ik ook Pixabay. Ik ga ook even de andere opties checken.