Recensie: Brabant Bevrijd

Brabant Bevrijd mens en oorlog, najaar 1944- voorjaar 1945 verscheen bij Uitgeverij Aspekt. Als historische boekenliefhebber kon ik dit boek natuurlijk niet missen. Een stukje oorlog in een  Provincie uit ons eigen land. Vandaag gaan we dit boek reviewen. Lezen jullie mee?

brabant

Interessante geschiedenis

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrijwel niets van Brabant afweet, behalve dat ik de steden in Brabant heb bezocht is de historie van deze provincie mij onbekend. Henk van der linden (RED.) heeft een superboek geschreven over Brabant en de oorlog. Hij vertelt welke effect de oorlog op Brabant heeft. Dit doet hij naast het schrijven van een informatieve boek ook nog door foto’s uit het archief toe te voegen. Dat zie je ook niet vaak in boeken voorkomen. Je kijkt dan als lezer ook mee naar een afschuwelijke periode uit de geschiedenis van de mensheid.

Een aantal stukken uit het boek raakten mij diep:

Donderdag 5 oktober 1944

Vannacht is er met een enorme knal de Nulandse kerktoren door de Duitsers opgeblazen. Acht tanks rukken op tot Nuland. De situatie voor de Duitse verdedigers wordt steeds slechter, omdat men weinig artillerie en geen tanks bezit.

Dinsdag, 3 april

Granaten gevallen in de Capelse polder. Felix Krause ’s middags op bezoek ; ’s avonds Aloyis Langer met een kameraad.

Dinsdag, 8 mei

’s Avonds is er nog één keer geschoten.

 

Geschiedenisliefhebber

Het lijkt me super eng om zo een periode van de geschiedenis mee  te maken. Dapper waren die mensen die het allemaal meegemaakt hadden. Dit boek verfrist je kennis of in mijn geval leer je iets nieuws. Er worden veel namen genoemd in het boek. Allemaal mensen die deze periode hebben meegemaakt. Het boek is boeiend en interessant. Iedere geschiedenisliefhebber mag dit boek absoluut niet missen. Ook is dit boek interessant voor niet-geschiedenis-liefhebbers. Hier op de redactie leest niet iedereen geschiedenisboeken ook zij waren echt super lovend en enthousiast over dit boek net als ik.

Aanrader voor iedereen

404 pagina’s aan geschiedenis over ons eigen Brabant. Wat een super goed boek. Afgezien van het onderwerp was het super goed geschreven, de schrijfstijl was erg boeiend waardoor je het boek binnen no-time kon verslinden. Wat ik dus ook heb gedaan. Binnen een paar uur was dit boek uit! Zeker een aanrader voor iedereen.

Overige gegevens

ISBN: 9789463387231

Soort boek: Paperback / softback

Aantal pagina’s: 404

Publicatie datum: 13-09-2019

Prijs: € 24.95

 

Verkrijgbaar bij Uitgeverij Aspekt een directe bestellink vind u hier.

 

10 thoughts on “Recensie: Brabant Bevrijd

  1. Mooi, ik vind boeken over de oorlog zwaar maar goed om te lezen omdat wat gebeurd is niet verloren mag gaan. Helemaal bijzonder als je in Brabant woont.

  2. Ik las net de reacties van Renata…
    Ook van deze periode gaan later waarschijnlijk boeken verschijnen. Gekke bedenking, ik ben er zelf een aan het schrijven en het zal er alleszins ook een plaats in innemen. De invloed ervan op fertiliteit, zie je. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.