Recensie: Complotdenkers Maarten Reijnders

Uitgeverij Aspekt is echt een meesterbrein achter het uitgeven van geschiedenisboeken. Ook op het gebied van illuminatie en samenzweringstheorieën geven zij echt goede boeken uit. Zo verscheen recentelijk het boek Complotdenkers van Maarten Reijnders dit is het vervolg van het boek Complotdenkers hoe gevaarlijk is het geloof in samenzweringstheorieën? Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee??

Cover:

De cover is mysterieus en tegelijkertijd erg prachtig. We zien iemand zonder gezicht naar beneden kijken. Wauw wat een geweldige cover is dit. Deze cover past precies bij de inhoud van het boek.

Over het boek:

Wat beweegt complotdenkers? Zijn het paranoïde geesten of lijkt hun geloof in samenzweringstheorieën eigenlijk nog het meeste op religie? Journalist Maarten Reijnders dompelde zich jarenlang onder in de wereld van de samenzweringsgelovigen. Hij sprak verscheidene Nederlandse complotdenkers. Van een herhaaldelijk veroordeelde ex-journalist die de jacht heeft geopend op pedo-netwerken tot een anti-vaccinatieactiviste die ervan overtuigd is dat de Holocaust zwaar wordt overdreven.

Tevens sprak de auteur een succesvolle ondernemer die meent de moord op John F. Kennedy te hebben opgelost als ook een oprichter van een politieke partij die de luchtmacht wil inzetten tegen chemtrails sproeiende vliegtuigen. In deze geactualiseerde editie van Complotdenkers besteedt Reijnders uitgebreid aandacht aan coronacomplotten, QAnon en de antisemitische wortels van deze samenzweringsfantasie over een geheime satanische elite. Ook legt hij uit hoe je een complottheorie kunt herkennen, waarom iedereen wel eens geneigd is om te vallen voor de verleiding van de samenzweringstheorie en waarom dat gevaarlijk is.

Onze mening:

Boeken over samenzweringstheorieën je hebt er zoveel van. Ook over vrijmetselarij en alle andere ´magische´ theorieën. Er zijn weinig boeken zoals Complotdenkers op de markt ( positief). Hij heeft echt een hele goede draai gegeven aan samenzweringstheorieën, dat als je toch niet bijgelovig bent je toch wel wil geloven in de samenzweringstheorie, althans dat het bestaat. Praktiseren tja dat wil niet iedereen natuurlijk. Donald Trump wordt vaak genoemd in het boek. Volgens mij heeft bijna iedereen wel over samenzweringstheorie, illuminatie en of vrijmetselarij gehoord. We lezen erover in de kranten, tijdschriften en ook veel online magazines en in het nieuws en op Youtube hebben we dit zo vaak voorbij zien komen dat we echt toch erover moesten lezen.

Eerst werd er mysterieus over gedaan, nu valt het mee. Het lijkt wel alsof er met open kaarten wordt gespeeld. Toch is er niet veel bekend over de illuminatie. Alles is een beetje in het geheim verstop. Alleen een paar dingen zie je wel voorbij komen. Een expert over illuminatie zien we niet vaak. Maarten Reijnders is echt een expert op dit gebied. Genoeg leesvoer hierover. Hij schrijft echt op een hele leuke manier. Hij heeft een meeslepende schrijfstijl. Als lezer wordt je echt gemotiveerd om verder te lezen. Het is niet mogelijk om dit boek weg te leggen. De laatste tijd verschijnen er veel boeken maar helaas zijn ze niet allemaal even goed als dit boek. Dat komt door een aantal redenen. Ten eerste zijn de meeste boeken niet meer origineel en meer commercieel geschreven, ten tweede schrijven sommige auteurs gewoon niet echt spannende of boeiende boeken, ten derde het verhaal is niet origineel meer. Het boek van Maarten is wel erg origineel.

Diverse thema´s:

In dit boek wordt geblikt op diverse aspecten : 4chan (Engelstalige internetforum), Qanon, Trump, NOS-gebeuren met Tarik, HIV, AIDS, complotdenkers, UFO´S, Micha Kat enzovoorts. Heel veel onbekende aspecten worden besproken in dit boek. Ook wat bekende aspecten zagen we voorkomen in het boek. Dit is echt het meest complete boek over illuminatie en samenzweringstheorieën. Een betere boek bestaat tot nu toe gewoon niet. Wij denken ook niet dat dat zal komen. In 2019 waarschuwt de Amerikaanse federale recherche FBI voor het eerst dat Qanon-aanhangers een terroristische dreiging kunnen vormen. Er zijn dan al verschillende incidenten geweest waarbij Q-gelovigen zijn betrokken. Zo schiet een man uit Staten Island maffialeider Frank Cali dood, omdat hij ervan overtuigd is dat een crimineel onderdeel uitmaakt van de deep state.

Trump neemt desondanks geen afstand van Q. Integendeel. De president laat zich de steun van complotdenkers graag aanleunen. Gevraagd naar zijn ideeën over Qanon-aanhangers houdt hij vol dat hij weinig kennis heeft over hun theorieën, ´behalve dat ik begrijp dat ze me leuk vinden, hetgeen ik op prijs stel.´ Als een verslaggever van NBC News uitlegt dat QAnon-gelovigen denken dat Trump ineen gevecht is verwikkeld met een satanistise sekte van pedofielen en kannibalen, antwoord e Amerikaanse president: ´Is dat verkeerd dan?´
Trumps flirt met Qanon hoeft niet te verbazen. Zijn politieke succes is voor een belangrijk deel op complottheorieën gebouwd. Zo verspreid Trump jarenlang het verhaal dat president Obama niet in de Verenigde staten is geboren – de zogeheten birther-theorie.

In de media zag je heel wat Obama en Trump gebeuren ook de Tarik incident kwam heel vaak voorbij. De grote vraag in dit boek blijft wel:
Wat maakt iemand tot een complotdenker? Wat is nog normaal? En waar begint de gekte?

Hier krijg je echt een duidelijk antwoord op:

“Iemand die opgroeit in de Bible Belt zal eerder in God geloven dan iemand wiens wieg in Amsterdam stond.”

Dit is echt een quote uit het boek om over na te denken. De auteur heeft zeker wel gelijk. De auteur vertelt ook dat ook niet echt een opleiding ermee te maken heeft of je in samenzweringscomplotten gelooft. Hij zegt wel dat ze vatbaarder zijn.

Conclusie:

Wat een megagoed boek is dit. Met heel veel plezier hebben we heb uitgelezen. Een boek waar je niet lang over hoeft na te denken. Een boek dat je veel leert. Een boek dat je wijs maakt. Dit boek lees je niet dit boek voel je. Wat een ervaren man is die Maarten Reijnders. Hij heeft echt passie voor het schrijven dat zien we echt terug in het boek. Hij heeft er erg goed werk van gemaakt. Dit boek krijgt vijf sterren en is zeker een aanrader voor iedereen.

Overige gegevens van het boek:

Complotdenkers

Auteur: Maarten Reijnders

ISBN: 9789464247008
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina’s: 326
Publicatie datum: 28-06-2021
Prijs: € 19.95

Dit boek is verkrijgbaar bij klik op de banner om te bestellen:



Of bestel het direct via Uitgeverij Aspekt een link vinden jullie hier.

 

 

Wij danken Uitgeverij Aspekt voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

3 thoughts on “Recensie: Complotdenkers Maarten Reijnders

  1. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar dit boek, normaal lees ik nooit zulke boeken, maar ben wel benieuwd naar de waarom vragen en hopelijk geeft dit boek daar een antwoord op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.