Recensie: De meeste mensen deugen Rutger Bregman

Bij De Correspondent verscheen het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Vandaag gaan we het boek reviewen. Lezen jullie mee?

unnamed

Het boek is als volgt opgebouwd:

Proloog

1. Een nieuw realisme
2. De echte Lord of the Flies

Deel 1. De natuurstaat
3. De opmars van de Homo puppy
4. Kolonel Marshall en de soldaten die niet schoten
5. De vloek van de beschaving
6. Het mysterie van Paaseiland

Deel 2. Na Auschwitz
7. In de kelder van de Stanford-universiteit
8. Stanley Milgram en de schokmachine
9. De dood van Catherine Susan Genovese

Deel 3. Waarom goede mensen slechte dingen doen
10. Hoe empathie verblindt
11. Hoe macht corrumpeert
12. De vergissing van de Verlichting

Deel 4. Een nieuw realisme
13. De kracht van intrinsieke motivatie
14. De Homo ludens
15. Zo ziet een echte democratie eruit

Deel 5. De andere wang
16. Theedrinken met terroristen
17. Het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen
18. Toen de soldaten uit de loopgraven kwamen

Epiloog
Dankwoord
Bronnen

a

Allereerst moet ik mijn complimenten uiten over  geel- zwarte cover van het boek waarop de titel De meeste mensen Deugen niet met een steel van een roos kopt. Op de onderkop: Een nieuwe geschiedenis van de mens. Aan de achterkant van het boek zie je een leuke illustratie van de auteur. Grandioos is het boek nu al te noemen.

Het boek begint met een quote van Anton Tsjechov (1860-1904):

´De mens zal beter worden als je hem toont hoe hij is. Een goede quote voor dit boek. Het past er zeker bij. Vanaf de eerste bladzijde ben je meteen bij de les. Het boek begint namelijk met de Tweede Wereldoorlog.

Een dikke pil van 520 pagina´s ligt voor me. Dit is niet zomaar een boek, maar een heel bijzonder geschiedenisboek. Wie denkt dat geschiedenis saai is heeft het behoorlijk mis, zeker nadat je dit boek hebt gelezen. Al vanaf de eerste bladzijde wordt het duidelijk dat Rutger een meeslepende schrijfstijl. Hij beschikt ook over een vlotte pen.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog maakte de Britse legertop zich grote zorgen, London was in acuut gevaar. De stad was, aldus ene Winston Churchill, ´het grootste doelwit ter wereld, een enorme, vette, dure koe, die is vastgebonden om het roofdier te lokken. De naam van dat roofdier? Adolf Hitler.

Het boek blikt op 4 thema´s: geschiedenis, biologie, psychologie, archeologie. Een perfecte thema. Ik heb bijna nooit een boek gezien met zoveel thema´s dat ook nog eens zo goed is geschreven. Ook bevat het boek prachtige illustraties. Ik heb zelden een boek voor volwassen gezien met illustraties. Ik vind het wel erg leuk gedaan. Ik ben gek op illustraties. Deze illustraties maakten de tekst helemaal af. Ik denk dat veel lezers deze illustraties prachtig zullen vinden zoals ik.

Er komen heel wat goede stukken voorbij in het boek die je echt aan het denken zetten. Zoals deze:

Eigenlijk ging het Coca-Cola-incident over een oude, filosofische vraag.

Wat is de waarheid?

Sommige dingen zijn waar, of je er nu in gelooft of niet. Water kookt bij 100 graden. Roken is dodelijk.

Het is een wonder dat ik mijn idealen niet heb verlaten, ze lijken zo absurd en onpraktisch. Toch klamp ik me eraan vast omdat ik nog steeds geloof, ondanks alles, dat mensen echt goed zijn in hun hart.´ Anne Frank (1929-1945).

Ja, de mens is lief voor zijn vrienden, maar keihard voor buitenstaanders. We zijn het oorlogszuchtigste dier ter wereld.

Het wordt algauw duidelijk dat de auteur een optimist is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een pessimist ben in het leven. Ik heb wel wat geleerd van het boek: denk positief mensen deugen wel. Zeker een aanrader voor iedereen. Beauty & Books geeft dit boek 5 sterren.

Verkrijgbaar bij:

 

Psst gaan jullie dit boek ook lezen?

 

10 thoughts on “Recensie: De meeste mensen deugen Rutger Bregman

  1. Mooie insteek en ik geloof idd ook dat bijna ieder mens deugt. Uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde kleur bloed en is haat vaak ingegeven door angst. Hoewel daar afschuwelijke dingen uit voort kunnen vloeien, maakt dat de ander niet per definitie slecht. Het feit dat Anne Frank nog zo positief kon blijven, daar kunnen we allemaal wat van leren.

  2. Het is denk ik wel echt een boek waar je goed voor moet gaan zitten en dat is hier in de vakantie altijd wel mogelijk, dan kan ik dikke boeken heerlijk in een keer uitlezen. Ik noteer hem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.