Recensie: De uitverkorene Fayza Oum’ Hamed

Bij Uitgeverij Eenvoudig Communiceren verscheen het boek De Uitverkorene. Dit boek gaan we vandaag reviewen. Lezen jullie mee?

Cover:

Een vrouw met donker haar kijk naar boven. Wat een leuke cover is dit. We vinden het echt bij het verhaal passen.

Over het boek:

De Marokkaanse Fayza is 15 jaar als ze door haar ouders wordt weggegeven aan een negen jaar oudere onbekende man die in Nederland woont. Fayza komt in een kleine flat in Amsterdam terecht. Samen met haar schoonfamilie die haar vreselijk slecht behandelt. Als Fayza haar eerste kind krijgt, besluit ze het gevecht met Bilal en haar schoonfamilie aan te gaan. Stiekem kijkt ze naar soapseries om Nederlands te leren. Dan vlucht ze het huis uit. Maar daarmee is haar verhaal nog niet afgelopen.

Onze mening:

De uitverkorene hadden we ook in de echte variant gelezen. Dat was natuurlijk in wat moeilijker taalgebruik. Dit boek bevat echt makkelijk taalgebruik. Iedereen zou dit zou kunnen begrijpen. Wij zijn heel goed bekend met de Marokkaanse ( moslim) cultuur. Dit wat Fayza is overkomen hebben veel vrouwen meegemaakt uit haar generatie. Het komt nu nog steeds voor. Het is meer hoe je er mee omgaat en wat je ermee kunt doen. De knoop doorhakken en vechten tegen de cultuur doen niet veel mensen en al helemaal niet van haar generatie. Goed dat Fayza alsnog is geslaagd en heeft gevochten voor haar vrijheid.

Uithuwelijking:

Ze wordt op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Ze is eigenlijk nog maar een kind. Ze is een van de jongste kinderen in het huis. Maar alsnog staan ze erop om haar te nemen als bruid voor haar zoon. De vader des huizes kon geen nee zeggen want ze kwamen uit Nederland, en daar zijn ze natuurlijk rijk. Rijk zijn betekent een betere toekomst in hun optiek. Ze zagen er ook heel islamitisch uit dus dan was het maar goed. Meestal wordt er een onderzoek gestart als iemand  hand komt vragen thuis. In dit geval gebeurde het niet Fayza werd zomaar weggegeven. Ze weet dus niet of hij een crimineel is of niet en met welke type man ze te maken heeft. Fayza probeerde haar moeder nog te overtuigen dat ze haar niet weg moet geven. Haar moeder vind een huwelijk erg belangrijk en een man vinden zou een levensdoel zijn.

Aangrijpend:

Fayza maakt aangrijpende dingen mee. Ze weet het uiteindelijk goed op te lossen. Dat gaat ook niet zonder slag of stoot. Dit is geen zwaar leesvoer. De auteur schrijft het boek echt op een prettige wijze. Het is erg goed bewerkt. Dit boek leest als een trein. Binnen no-time heb je het verslonden. Fayza is echt een heldin. Wauw we zijn trots op haar wat ze allemaal heeft kunnen bereiken. Dit boek krijgt vijf sterren. Zeker een aanrader voor iedereen.

Verkrijgbaar bij Eenvoudig Communiceren  

#samenwerking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.